Industriebouw november 2020

Industriebouw editie 67, november 2020

Editie 67

Beste lezers van Industriebouw,

De laatste tijd valt steeds vaker de term circulair bouwen in de projecten die we tegenkomen. Gedurende de bouw wordt waar mogelijk slim gebruik gemaakt van grondstoffen, producten en goederen waardoor deze idealiter oneindig hergebruikt kunnen worden.

O.a. het distributiecentrum voor Sandvik Benelux in Den Hoorn en het pand van BioPartner 5 te Leiden, twee projecten die we deze maand aantreffen in het vakblad, vormen een knap staaltje van circulair bouwen. BioPartner 5 is tot op heden zelfs het grootste project in Nederland waarbij gebruik is gemaakt van een donor staalconstructie. Het laat zien dat circulair bouwen geen utopie is; het is een reële mogelijkheid als alle betrokkenen er het voordeel van inzien en hun creativiteit de vrije loop laten.

Maar natuurlijk kom je in deze editie nog veel meer mooie, inspirerende projecten tegen. Zo opende in Etten-Leur het ultramodern topsportcomplex ORS ZUIT de deuren na een bouwtijd van slechts maanden. Het gebouw beschikt over een uitschuifbaar dak dat in vier minuten open en dicht kan. Een technisch hoogstandje en absoluut uniek in de wereld. In Zaandam is de bouw van een hoogwaardige bulkopslag voor cacaobonen in volle gang. Dit gebeurt in opdracht van logistiek bedrijf Vollers. Het gehele proces in het innovatieve warehouse gaat geautomatiseerd verlopen, vanaf de aanvoer van de bonen met schepen tot aan het laden van de vrachtwagens. Voor de realisatie van Residence Rusthoff in Sassenheim werden klassieke details in een nieuw architectonisch jasje gestoken. Het appartementencomplex is ook nog eens heel duurzaam, daarmee is het een aanwinst voor de gemeente.

Laat je inspireren, wij wensen jullie veel leesplezier toe!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 67
Omvang 214 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

Residence Rusthoff, Sassenheim

Klassieke details in een nieuw architectonisch jasje

Residence Rusthoff, Sassenheim

Met een buurt die in eerste instantie niet zat te wachten op de nieuwbouw had H&B Bouw een lastige start bij Residence Rusthoff. Hoe anders kijkt men nu aan tegen het exclusieve pand in hartje Sassenheim! Harry Bakker, mede-eigenaar van H&B Bouw, vertelt over de hordes die genomen moesten worden om tot het succesvolle resultaat te komen.

Naar artikel
DC Domino's Pizza, Nieuwegein

Domino’s Pizza Benelux realiseert hoofdkantoor in Nieuwegein

DC Domino's Pizza, Nieuwegein

Het gaat goed met Domino’s Pizza Benelux. Op de oude locatie in Gorinchem groeide het hoofdkantoor van de restaurantketen uit z’n voegen. Om die reden is op bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein, op een perceel van circa 18.000 m2, een nieuw pand gerealiseerd. De oplevering vond plaats in juni jl.

Naar artikel
Business Box, Roosendaal

Een bedrijfsverzamelgebouw met uitstraling

Business Box, Roosendaal

Business-Boxx focust zich in het bijzonder op het beschikbaar stellen van kantoor-, werkplaats- en/of opslagruimte voor zzp-ers en het MKB. Op Industrieterrein Majoppeveld I in Roosendaal liet het bedrijf 23 bedrijfsunits bouwen die speciaal gericht zijn op deze doelgroep, in grootte variërend van 37 tot 140 m2, plus een unit van 425 m2. “We hebben ons best gedaan om er weer iets bijzonders van te maken”, vertelt projectontwikkelaar Jacco Willard.

Naar artikel
Bulkopslag Vollers, Zaandam

Bulkopslag cacao vergt engineering op topniveau

Bulkopslag Vollers, Zaandam

De bouw van een hoogwaardige bulkopslag voor cacaobonen in Zaandam vergde engineering op topniveau. De binnenwanden van de opslag zijn 10 meter hoog; de funderingspalen staan tussen de groutankers van de kade en de brandwerendheid van de gevel bedraagt 360 minuten. Bouwbedrijf Vrolijk uit Moerdijk bouwt het innovatieve warehouse in opdracht van logistiek bedrijf Vollers.

Naar artikel
Schoolgebouw Wolfert Lansing, Bergschenhoek

Duurzaam schoolgebouw Wolfert Lansing in Bergschenhoek

Schoolgebouw Wolfert Lansing, Bergschenhoek

Het is niet het eerste schoolgebouw voor Van Zanten Bouw maar wel het duurzaamste. Projectleider Joost Kalis is verantwoordelijk voor de kavel van het bouwkundige deel van de nieuwbouw van Wolfert Lansing. “De bouwdirectie verdeelde het werk in drieën, W-installaties en Elektra zijn apart aanbesteed. Bij scholen begin ik bijna altijd met een bezuinigingsronde.” Het budget is vaak niet toereikend voor het gewenste eindbeeld.

Naar artikel
DC Kees Smit, Almelo

Enorm logistiek centrum voor Kees Smit Tuinmeubelen in Almelo

DC Kees Smit, Almelo

Om service en kwaliteit optimaal te houden in een periode van sterke groei, besloot Kees Smit Tuinmeubelen een logistiek centrum te laten bouwen in Almelo. De projectopdracht ging naar Lowik Bouw. Toen de nu 36-jarige Henk Smit negen jaar geleden de leiding overnam van zijn vader – oprichter Kees Smit – besloot hij in te zetten op ‘experience’ en e-commerce. De ingeslagen weg leidde tot flinke groei. ‘Een rollercoaster’ noemt hij het.

Naar artikel
Tenniscentrum ORS, Zaandam

Ultramodern topsportcomplex ORS ZUIT in Etten-Leur

Tenniscentrum ORS, Zaandam

Hans Remie werkt al zes jaar aan het plan om een tenniscomplex te realiseren aan het Trivium in Etten-Leur. Thinking Steel Willemse Compleetbouw dacht maar al te graag met hem mee. In september opende ORS ZUIT na een bouwtijd van slechts 7 maanden de deuren. Het pand heeft een uniek ‘selling point’. Het dak kan namelijk per baan worden geopend, waardoor je het hele jaar in de open lucht kunt spelen.

Naar artikel
Bioscoop Kinepolis, Haarlem

‘Een geslaagd BIM-project’

Bioscoop Kinepolis, Haarlem

Begin oktober heeft Bouwbedrijf Vrolijk voor Kinepolis een nieuwe bioscoop opgeleverd in Haarlem. Een moderne cinema ontworpen door Snelder Architecten met 937 zitplaatsen verdeeld over zes zalen, waarvan er drie zijn uitgerust met 3D en één met Laser ULTRA, een unieke combinatie van een 4K-laserprojector en spectaculair Dolby Atmos-geluid. Steffan Jansma, projectleider namens Vrolijk, kijkt er met een positief gevoel op terug. “Het was een geslaagd BIM-project zonder noemenswaardige verrassingen.”

Naar artikel
Hotel Zeeuws Licht, Dishoek

Hotel pal achter de duinen

Hotel Zeeuws Licht, Dishoek

Pal achter de duinen op Walcheren bouwt Fraanje het fraai gelegen hotel Zeeuws Licht. De oplevering en opening van het viersterren plus hotel staat gepland voor komend voorjaar. Het in Dishoek-Koudekerke gelegen hotel komt in de plaats van een voorganger, De Wijde Landen, dat is gesloopt. Zeeuws Licht is een eigen ontwikkeling van Zeeuwse Projectbouwmij Fraanje (ZPF) in samenwerking met exploitant Kloeg Modderkolk Beheer, Team Concepts en De Pagter Beheer II.

Naar artikel
Zwembad Valkenhuizen, Arnhem

‘Daar zetten wij graag onze tanden in’

Zwembad Valkenhuizen, Arnhem

Het was een interessante hersenbreker: Hoe breng je de kosten omlaag, terwijl je zoveel mogelijk van het oorspronkelijke plan in stand wilt houden. Op de aanbesteding voor de realisatie van het nieuwe zwembad Valkenhuizen in Arnhem kwam een beperkt aantal inschrijvingen. Met het beschikbare budget kwam men niet uit en aan de inschrijvers werd gevraagd om mee te denken over het terugbrengen van de kosten. Van der Horst Bouw en Onderhoud uit Mill nam deze uitdaging graag aan en kreeg de opdracht.

Naar artikel
Bedrijfsreportage Den Doorn, Nieuwendijk

Den Doorn Installatietechniek: ‘Techniek is onze toekomst’

Bedrijfsreportage Den Doorn, Nieuwendijk

Met 65 gedreven medewerkers werkt Den Doorn Installatietechniek dagelijks aan de installatie en het onderhoud van klimaat, sanitaire en elektrotechnische installaties. Als totaalinstallateur ontzorgen ze hun klanten van a tot z. Vijf kernwaarden geven richting aan het bedrijf, van directie tot en met de werkvloer: “We werken allemaal vanuit hetzelfde DNA.”

Naar artikel
WDP Boland, Bleiswijk

Feestartikelengigant Boland kiest voor kwaliteit en uitstraling

WDP Boland, Bleiswijk

Bijna 15.000 m² opslagruimte heeft feestartikelenleverancier Boland straks in zijn nieuwe distributiecentrum op het Prismapark in Bleiswijk. Kenmerkend is de hoge afwerkstaat, met name van de inpandige kantoren. De afgeronde gevel geeft het pand een eigen en herkenbare uitstraling. Bouwbedrijf Willy Naessens Nederland realiseert dit project, in opdracht van vastgoedbelegger WDP, in slechts negen maanden tijd.

Naar artikel
Kruidentuin, Barendrecht

De bijzondere balkons van De Kruidenmeester

Kruidentuin, Barendrecht

Zwarte, massieve, in de fabriek gestorte balkons. Dat is het meest opvallende aan het ook verder fraaie appartementengebouw aan de Kruidentuin in Barendrecht. “Qua bouw is het een traditioneel project, uitgevoerd met fraaie details”, vindt Gerwin van den Nieuwendijk van hoofdaannemer Van den Nieuwendijk Bouw BV.

Naar artikel
Kop van Tuindorp Oost, Utrecht

Verhuizen met een omweg

Kop van Tuindorp Oost, Utrecht

Circa 40 bewoners en zorgbehoevenden, in een mix met tijdelijke studenten- cq. jongerenhuisvesting, waren oorspronkelijk gehuisvest in een complex met 172 appartementen. Naast het gebouw is een nieuw verzorgingshuis verrezen waar de bewoners in april-juni 2020 naar toe zijn verhuisd. Lithos Bouw BV realiseerde het zorgcomplex met daarnaast nog drie gelijksoortige appartementencomplexen.

Naar artikel
Gran Partita , Amersfoort

Nieuw luxe appartementencomplex Gran Partita in Amersfoort’

Gran Partita , Amersfoort

Op de plaats waar tot eind 2018 een oude katholieke kerk stond, is in rap tempo een modern appartementencomplex gebouwd. Bouwbedrijf Kreeft BV uit Ede was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de sloop van het oude kerkgebouw en voor de bouw van het nieuwe appartementencomplex Gran Partita. Het gebouw aan de Mozartweg op de hoek Ringweg-Randenbroek in Amersfoort bestaat uit 40 luxe appartementen.

Naar artikel
Advertorial B&G Hekwerk, Veldhoven

B&G HEKWERK BEVEILIGT GROOTSTE DISTRIBUTIECENTRUM VAN NEDERLAND!

Advertorial B&G Hekwerk, Veldhoven

De opdrachtgever kiest bewust voor Bleiswijk vanwege de gunstige ligging; het dc wordt 140.000 m2 groot en daarmee hun grootste geautomatiseerde warehouse. Het fulfilment center van de online retailer biedt hiermee ruimte voor 16.000.000 pakketten en voor Nederlandse klanten komt next day- en same day delivery binnen handbereik.

 

Naar artikel
Hikvision, Hoofddorp

Willy Naessens bouwt uitbreiding voor snel groeiend Hikvision

Hikvision, Hoofddorp

In 2016 betrok Hikvision Europe, marktleider op het gebied van beveiligingscamera’s, een gloednieuw kantoor annex distributiecentrum op bedrijventerrein De President in Hoofddorp. Door de explosieve groei van het Chinese bedrijf blijkt het pand nu al te klein. Er werd al snel een uitbreiding ontworpen waarmee Hikvision haar magazijnruimte met 7.000 m2 verdrievoudigt en tot minimaal 2026 uit de voeten moet kunnen.

 

Naar artikel
Fabriek Wila, Lochem

Uitbreiding De Wila is bouw- en planningstechnische puzzel

Fabriek Wila, Lochem

De planning was vanaf dag één een uitdaging. Toch lukt het vooralsnog om de uitbreiding van De Wila in Lochem op tijd af te ronden. Peter Steijsiger vertelt namens hoofdaannemer Kreunen Bouw Lochem B.V. over de (plannings)technische details waar ze tijdens de bouw mee te maken kregen.

Naar artikel
De Variabele, Nijmegen

HBE Bouw realiseert nieuw bedrijfspand De Variabele

De Variabele, Nijmegen

Ze zeggen dat je moet doen waar je goed in bent. Dat is zeker van toepassing bij HBE Bouw. De bouwonderneming uit Ede heeft zich volledig gespecialiseerd in utiliteitsbouw. “Projecten zoals het casco bouwen van het nieuwe bedrijfspand van De Variabele in Nijmegen kun je dan ook met een gerust hart aan ons overlaten”, aldus projectleider Denny Beker.

Naar artikel
DC Fource Logistics, Berkel en Rodenrijs

Fource centraliseert logistieke activiteiten in ‘The Bridge’

DC Fource Logistics, Berkel en Rodenrijs

Dat een groot distributiecentrum er ook aantrekkelijk uit kan zien, bewijst het nieuwe pand van auto-materialenleverancier Fource Logistics. Eyecatcher is de gewelfde, transparante centrale entree, vanwaar een voetgangersbrug een veilige verbinding vormt naar het parkeerterrein voor bezoekers en werknemers.

Naar artikel
Logistiek Centrum Lion Metals, Ridderkerk

Bouwbedrijf Vrolijk realiseert bedrijfsverzamelgebouw Leeuwenkuil

Logistiek Centrum Lion Metals, Ridderkerk

In opdracht van B.M.O. Vastgoed heeft Bouwbedrijf Vrolijk uit Moerdijk een nieuw bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd op bedrijventerrein Cornelisland in Ridderkerk. Aan Florijnstraat 60 en 60a staan nu twee moderne geschakelde bedrijfshallen met elk twee laaddocs, een entree, een kantine en elk een bedrijfshal van 2.037 m2 en erboven twee kantoorunits van 150 m2.

Naar artikel
DC Harnaschpolder, Den Hoorn

Systabo bouwt distributiecentrum voor Sandvik in Harnaschpolder

DC Harnaschpolder, Den Hoorn

Bij de aanbestedingsprocedure voor de bouw van een distributiecentrum voor Sandvik Benelux kwam Systabo BV uit Enschede als beste partij bovendrijven. Systabo tekende een Design & Build-overeenkomst met opdrachtgever Delta Harnaschpolder CV uit Hoofddorp en kon aan de slag.

Naar artikel
GS van den Lijssel, Berkel en Rodenrijs

‘Af en toe moet je out-of-the-box denken’

GS van den Lijssel, Berkel en Rodenrijs

Remco Ruimtebouw realiseert in Berkel en Rodenrijs een nieuw bedrijfspand voor transportbedrijf G.S. van den IJssel BV. Op een perceel van 5.690 m2 komt een gebouw met een bruto vloeroppervlak van ongeveer 820 m2. Hierin worden een garage, een wasstraat en kantoren ondergebracht. Het grootste deel van het perceel is daarmee beschikbaar als parkeerruimte voor het wagenpark van G.S. van den IJssel.

Naar artikel
Erra Beheer, Dordrecht

Nieuw bedrijfspand voor Quattron op bedrijventerrein Dordtse Kil III

Erra Beheer, Dordrecht

Op bedrijventerrein Dordtse Kil III realiseerde Bedrijfsbouw Partners uit Vlist het nieuwe bedrijfspand voor Quattron. Als hoofdaannemer van deze Turn Key opdracht waren ze niet alleen belast met de gehele fysieke realisatie tijdens de uitvoeringsfase maar waren ze ook een belangrijke Bouwteam Partner.

Naar artikel
BioPartners 5, Leiden

Oud staal voor een nieuw skelet

BioPartners 5, Leiden

De Vries en Verburg uit Stolwijk bouwt op het nieuwe gedeelte van het Leidse Bio Science Park, gelegen in de gemeente Oegstgeest, het vijfde pand voor de Stichting BioPartner Academisch Bedrijven Centrum Leiden. BioPartner 5 biedt kantoor- en laboratoriumruimte aan startende en groeiende ordernemingen in de Life Science sector. Opmerkelijk aan het pand is de staalconstructie, die hergebruikt is na de sloop van het nabijgelegen Gorlaeus laboratorium.

Naar artikel