Industriebouw december 2020

Industriebouw editie 68, december 2020

Editie 68

Beste lezers van Industriebouw,

Bij bouwprojecten is er natuurlijk over het algemeen al veel aandacht voor veiligheid en comfort. Steeds vaker is er echter ook oog voor esthetiek. Zelfs bij een bedrijfsgebouw doen betrokkenen hun best om echt iets moois neer te zetten. Het is toch je visitekaartje en daarmee is het ook een manier om je te onderscheiden van de rest.

Het hoeft niet altijd in grote dingen te zitten. Bij de multifunctionele sportaccommodatie De Nije Westermar in het Friese Tytsjerksteradiel valt bijvoorbeeld vooral het bijzondere metselwerk op, een mix van zwarte, witte en bruine gevelstenen. En bij de uitbreiding van Würth Nederland in Den Bosch, die o.a. een flagshipstore behelst, geeft de aparte vliesgevel het geheel een exclusieve uitstraling. Het is vaak net de gewenste kers op de taart.

Maar natuurlijk passeren in deze editie nog meer leuke projecten de revue. Zoals het VDG Warehouse Schiphol op het Schiphol Trade Park, een prachtig voorbeeld van het nieuwe industriële bouwen. Het heeft zelfs een ‘rotswandgevel’ die vleermuiskasten herbergt en een daktuin waar niet alleen medewerkers maar ook insecten blij van worden. De gemeente Alphen aan den Rijn is met het cBA gebouw, het multifunctionele onderkomen van o.a. de openbare stadsbibliotheek en het stadsarchief, eveneens een karakteristiek pand rijker. En wat te denken van het luxe state-of-the-art bedrijfspand van ABI BV in Haarlem, dat door Groothuis Bouwgroep wordt omschreven als de ‘Rolls Royce onder de utiliteitsprojecten’. Het kenmerkt zich door een hightech uitstraling en grote mate van transparantie.

Genoeg te genieten dus, veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 68
Omvang 182 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

Abi BV, Haarlem

Groothuis Bouwgroep bouwt luxe bedrijfspand ABI BV

Abi BV, Haarlem

Mei dit jaar is Groothuis Bouwgroep als bouwer gestart met de bouw van een nieuw bedrijfspand voor ABI BV in Haarlem. ABI BV is al bijna 100 jaar actief in aandrijf- en besturingstechniek. Het ontwerp, de uitstraling, afwerking en inrichting van de nieuwe productiehal en het inpandige kantoor sluiten naadloos aan op de wensen en ambities van het hightech bedrijf. “Ik omschrijf het als een Rolls Royce onder de utiliteitsprojecten die wij tot op heden hebben uit mogen voeren”, stelt projectleider Wiljan van der Heide.

Naar artikel
CBA Gebouw, Alphen aan den Rijn

cBA Gebouw eyecatcher in centrum Alphen aan den Rijn

CBA Gebouw, Alphen aan den Rijn

Het centrum van Alphen aan den Rijn is volop in ontwikkeling. In september opende het cBA gebouw de deuren op de voormalige locatie van het Aargebouw. Het multifunctionele pand herbergt niet alleen de openbare stadsbibliotheek, maar o.a. ook het stadsarchief, een fietsenstalling en een parkeergarage. Mede dankzij de open, transparante uitstraling en de bijzondere gevels is de stad een karakteristiek pand rijker.

Naar artikel
MFC, Biddinghuizen

Duurzaam en energiezuinig multifunctioneel centrum

MFC, Biddinghuizen

Nog ruim een half jaar en dan beschikt Biddinghuizen over een splinternieuw multifunctioneel centrum (MFC). Knol Bouw uit Hasselt is de hoofdaannemer van dit project, dat een bruto vloeroppervlakte heeft van 2.280 meter en onder meer de verbouwing van een bestaand kerkgebouw, het nieuwe dorpshuis en een sportaccommodatie omvat. Duurzaam en energiezuinig bouwen is bij dit MFC het adagium

Naar artikel
MF Sportaccommodatie De Nije Westermar, Burgum

Stijlvol sporten in De Nije Westermar

MF Sportaccommodatie De Nije Westermar, Burgum

Met de oplevering van De Nije Westermar beschikt de Friese gemeente Tytsjerksteradiel over een hypermoderne multifunctionele sportaccommodatie. Voetbalvereniging FC Burgum, lokale sportverenigingen en onderwijsinstellingen zijn de gebruikers. Het stijlvolle gebouw voldoet aan de NOC*NSF-richtlijnen voor overdekte multifunctionele sportaccommodaties en is met een GPR-score van 8,2 bovendien uiterst duurzaam. Aannemersbedrijf W.J. Haafkes en Zonen B.V. uit Goor realiseerde dit project.

Naar artikel
Zorgcomplex Duinrand, Noordwijkerhout

Een project met een hoge energie-ambitie

Zorgcomplex Duinrand, Noordwijkerhout

Projecten met een hoge duurzaamheidsambitie zijn anno 2020 geen uitzondering meer. Zo ook Zorgcomplex Duinrand in Noordwijkerhout. Hoofdaannemer Braam Minnesma Bouw wist de hoge ambities waar te maken.

Naar artikel
Bedrijfsrapportage JdB Groep, Hoofddorp

JdB groep, de basis voor bouwprojecten

Bedrijfsrapportage JdB Groep, Hoofddorp

Familiebedrijf JdB groep bestaat in 2021 75 jaar. Vlak na de oorlog begon oprichter J. den Breejen met het vervoeren van suikerbieten. Inmiddels is het bedrijf, met de tweede en derde generatie aan het roer, uitgegroeid tot een allround partner op het gebied van grond-, weg- en waterbouw.

Naar artikel
Trexico Logistics, Rijen

Nieuw magazijn voor Trexico Logistics

Trexico Logistics, Rijen

Een strakke planning, daarvan kun je wel spreken bij de nieuwbouw van twee magazijnruimten en een kantoor voor Trexico Logistics, specialist in het vervoer van goederen van West- naar Oost-Europa en omgekeerd. Toen Remco Ruimtebouw begin mei de definitieve opdracht kreeg voor de bouw van het pand in het Noord-Brabantse Rijen, ging dat gepaard met de eis dat de eerste magazijnruimte in oktober al in gebruik genomen moest kunnen worden. André van Aarle, projectcoördinator bij Remco Ruimtebouw, doet uit de doeken hoe dat gelukt is.

Naar artikel
Green Mountain Logistics, Schiphol

Logistiek centrum pal naast de landingsbaan

Green Mountain Logistics, Schiphol

Centraler kan een distributiecentrum bijna niet liggen. Zowat tegen luchthaven Schiphol aan wordt Green Mountain Logistics gerealiseerd. Pleijsier Bouw legt er de laatste hand aan warehouses 3 en 4. Die zijn in hoog tempo tot stand gekomen in samenwerking met Borghese Logistics en AEW, vertelt projectcoördinator Bert Groen van Pleijsier Bouw uit Genemuiden. Eind februari werd gestart met warehouse 3 en per 1 december kan huurder VCK Logistics erin. Die heeft de beschikking over een bedrijfshal van 21.000 m2 met dertig laaddoks en ruim 2.000 m2 kantoor.

Naar artikel
Bedrijfsunits Block, Alkmaar

Blocks multifunctionele bedrijfsunits in Alkmaar

Bedrijfsunits Block, Alkmaar

In opdracht van vastgoedontwikkelaar myb. bouwde Remco Ruimtebouw een bedrijfsverzamelgebouw met 14 multifunctionele bedrijfsunits in Alkmaar, met een totaaloppervlakte van 1.360 m2. Het nieuwe concept Blocks voorziet in huisvesting voor kleine bedrijven en zelfstandigen. De units variëren in grootte van 15 tot 300 m2 en zijn te gebruiken als werkplaats, opslag- of kantoorruimte.

Naar artikel
Kantoorpand CLB Holding, Oosterhout

Nieuw hoofdkantoor CLB in Oosterhout

Kantoorpand CLB Holding, Oosterhout

Winters Bouw & Ontwikkeling uit Breda nam namens opdrachtgever CLB Holding uit – nu nog – Raamsdonksveer de complete ontwikkeling en bouw van een nieuw hoofdkantoor in Oosterhout op zich binnen een design & build-overeenkomst.

Naar artikel
Bedrijfspand RPP Kunststoffen, Nieuwleusen

Circulaire bedrijfshal met kantoor voor RPP Kunststoffen

Bedrijfspand RPP Kunststoffen, Nieuwleusen

In opdracht van RPP Kunststoffen bouwt Dijkhuis bouwteam van waarde in Nieuwleusen een bedrijfshal met kantoorruimte. Een uniek project, al was het maar omdat het waarschijnlijk een van de eerste bedrijfsgebouwen is in Nederland waarvan zowel de constructie als de wanden en de daken van hout zijn. Duurzaam, circulair en gezond zijn bij het ontwerp en de bouw de belangrijkste steekwoorden.

Naar artikel
AMS Industriegebouw TNO, Leiden

Nieuwbouw TNO op Bio Science Park in Leiden

AMS Industriegebouw TNO, Leiden

Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep is al langere tijd betrokken bij bouwontwikkelingen van TNO op het Bio Science Park in Leiden. Projectleider Edwin Ouwerkerk praat ons bij over de nieuwbouw van het 40 meter hoge kantoor- en laboratoriumgebouw.

Naar artikel
De Werf, Amsterdam

Puzzelen met de installatie

De Werf, Amsterdam

Na de basisopdracht kwam nog een derde van de totale opdracht als meerwerk erbij; project De Werf in Amsterdam was voor hoofdaannemer Hegeman Bouw en Infra daardoor een kwestie van flexibiliteit tonen. Vooral installatietechnisch was het even puzzelen.

Naar artikel
Univacco, Waalwijk

Nieuwbouw Univacco Foils Holland wordt gouden eyecatcher langs A59

Univacco, Waalwijk

Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw is momenteel druk bezig met de bouw van een state-of-the-art bedrijfspand voor Univacco Foils Holland BV. Vanwege de sterke groei de afgelopen jaren is de onderneming toe aan een nieuwe, grotere huisvesting. Opvallend is de goudkleurige gevel, die springt meteen in het oog bij het verkeer dat over de A59 bij Waalwijk rijdt. In maart 2021 wordt het pand opgeleverd.

Naar artikel
Campus Porteum, Lelystad

Een frisse start van het schooljaar voor Porteum

Campus Porteum, Lelystad

In juni 2019 is de nieuwbouw van scholengemeenschap Porteum te Lelystad gestart. Naar verwachting wordt deze medio 2021 opgeleverd. Hoofdaannemer is Aannemingsmaatschappij Hegeman BV. Het bedrijf is verantwoordelijk voor alle bouwkundige werkzaamheden, vanaf de fundatiewerkzaamheden tot en met de afwerking van het complex. Daarnaast voeren zij de coördinatie over de elektrotechnische, werktuigbouwkundige en terreinwerkzaamheden.

Naar artikel
VDG Warehouse, Schiphol

Een goed voorbeeld van het nieuwe industriële bouwen

VDG Warehouse, Schiphol

Het VDG Warehouse Schiphol wordt momenteel gebouwd op het Schiphol Trade Park, dat het meest duurzame en innovatieve bedrijventerrein van Europa wil worden. Met onder meer een ‘rotswandgevel’ die vleermuiskasten herbergt en een daktuin waar medewerkers maar ook insecten blij van worden, gaat dat vast wel lukken!

Naar artikel
Nieuwbouw Gemeentekantoor, Lingerwaard

KlaassenGroep verzorgt herbouw en uitbreiding gemeentehuis Lingewaard

Nieuwbouw Gemeentekantoor, Lingerwaard

Het was een nachtmerrie voor de gemeente Lingewaard toen een verwarde man zich in augustus 2018 van het leven beroofde door met zijn auto de voorgevel van het gemeentehuis te rammen, met een grote brand tot gevolg. Amper twee jaar later staat er een volledig vernieuwd en uitgebreid up-to-date onderkomen.

Naar artikel
Bedrijfspand SPITS Alkmaar, Alkmaar

Heddes Bouw & Ontwikkeling geeft vorm aan uitbreiding SPITS Alkmaar

Bedrijfspand SPITS Alkmaar, Alkmaar

SPITS Alkmaar is specialist in het leveren van automatisch ingepakte geneesmiddelen aan apotheken. Hun vestiging aan de Diamantweg 21a in Alkmaar is door een bouwteam onder leiding van Heddes Bouw & Ontwikkeling BV uit Hoorn flink uitgebreid. “Bij de oplevering van de aanbouw is het bedrijfspand bijna drie keer zo groot”, vertelt planontwikkelaar Sander Mul.

Naar artikel