Industriebouw januari 2021

Industriebouw editie 69, januari 2021

Editie 69

Beste lezers van Industriebouw,

De digitaliseringstrend zet door in de bouwsector. Het valt op dat bij projecten steeds vaker gebruik wordt gemaakt van het Building Information Model (BIM). Ongetwijfeld mede omdat er steeds meer prefab én in bouwteams wordt gebouwd. Volgens sommigen spelen ook de lagere winstmarges een rol. Digitalisering is daarmee een noodzaak, niet simpelweg een luxe.

BIM stelt bouwers immers in staat om in de voorbereidingsfase alles tot in de kleinste details uit te werken. Alle deelnemende partijen kunnen hun gegevens samenvoegen in het systeem en er kan makkelijk worden ingesprongen op tussentijdse aanpassingen. De kans op fouten - en daaruit voortkomende kosten - wordt zo aanzienlijk gereduceerd. BIM wordt dan ook steeds meer de standaard.

BIM is ook gebruikt bij enkele projecten die in deze editie aan de orde komen, waaronder de vernieuwbouw van het Van der Valk Hotel in Schiphol en de uitbreiding van Plant Trend in Aalsmeer. Maar natuurlijk valt er nog veel meer over deze en andere uitdagende projecten te vertellen. Zo verrijst op Bleizo Business Park, het nieuwe bedrijventerrein op de grens van Zoetermeer en Lansingerland, DC Bleizo. Een markant distributiecentrum van in totaal maar liefst 49.000 m2. In Amsterdam werd eveneens iets bijzonders gerealiseerd; een flat die geheel is opgetrokken uit CLT, gelamineerde houten panelen van 16 cm dik. Voor Nederland toch echt wel een novum en iets wat in de toekomst ongetwijfeld meer zal gebeuren. Ook de spectaculaire nieuwbouw van Goud- en zilveratelier Ed Nobel in Spijkenisse springt eruit. Het is uitgevoerd in staalbouw en
bekleed met natuurleien.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 69
Omvang 204 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

Bedrijvencomplex Moba, Barneveld

Renovatie en nieuwbouw bedrijvencomplex Moba

Bedrijvencomplex Moba, Barneveld

Slopen terwijl anderhalve meter verderop mensen aan het werk zijn; het was voor het team van hoofdaannemer Hardeman Bouwbedrijf een taak die extra veel aandacht vereiste. Projectleider Henri Rebergen: “Doordacht en met beleid ons werk doen is altijd verstandig, maar in deze situatie bij bedrijvencomplex Moba helemaal!”

Naar artikel
Lab 4 You, Amsterdam

Bijzonder appartementencomplex Lab4You verrijst in Amsterdam Sloterdijk Centrum

Lab 4 You, Amsterdam

In opdracht van een groep toekomstige eigenaren startte Vink Bouw begin 2020 de realisatie van een bijzonder appartementencomplex in Amsterdam Sloterdijk Centrum. Lab4You werd ontworpen door Engel Architecten uit Hilversum.

Naar artikel
3x Vis, Scheveningen

3xVIS in twee fasen

3x Vis, Scheveningen

Het noordelijk havenhoofd van de Scheveningse haven ondergaat momenteel een ware metamorfose, om ruimte te geven aan de Visindustrie in de haven en om de Scheveningse boulevard als toeristische trekpleister te versterken. De gebiedsontwikkeling omvat de herinrichting van het gebied en de ontwikkeling van meerdere nieuwbouwplannen, waaronder een parkeergarage, een hotel, bedrijfsruimten visindustrie, horeca, recreatie en appartementen.

Naar artikel
Ambulancepost, Nes

Dijkstra Draisma bouwt Waddenweerbestendige ambulancepost

Ambulancepost, Nes

Op Ameland in Nes, vlak bij de veerdam, legt Bouwgroep Dijkstra Draisma momenteel de laatste hand aan de bouw van de nieuwe ambulancepost. Een bijzonder project, onder meer vanwege de alom aanwezige, zilte zeelucht én omdat er wordt gewerkt met lokale onderaannemers.

Naar artikel
Eminet, Beugen

Slimme rekenmodule koppelt vraag en aanbod stikstof

Eminet, Beugen

De stikstofproblematiek is een hot topic, vanzelfsprekend ook in de industriebouw. Giel Peters, directeur van Eminet BV, ontwikkelde een slimme rekenmodule om vraag en aanbod van stikstof efficiënt aan elkaar te koppelen. 

Naar artikel
Goud en Zilver Atelier Ed Nodel, Spijkenisse

Spectaculair staalbouwpand voor juwelier Ed Nobel

Goud en Zilver Atelier Ed Nodel, Spijkenisse

Alsof twee stalen woningen in elkaar grijpen, zo ziet de spectaculaire nieuwbouw van Goud- en Zilveratelier Ed Nobel in Spijkenisse eruit. Met 500 m2 vloeroppervlak is het pand het grootste custom-made juwelenatelier van Nederland. Hanse Staalbouw B.V. uit Nieuwerkerk realiseerde dit door HDK Architecten ontworpen project.

Naar artikel
Bedrijfspand Royal Steensma, Vlaardingen

FIA en Royal Steensma bundelen krachten in nieuwbouw

Bedrijfspand Royal Steensma, Vlaardingen

De nieuwe Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen is met een loopbrug van 13 meter gekoppeld aan de nieuwe expeditiehal van Royal Steensma, met daarin de Bakery Innovation Academy (BIA). De FIA is gevestigd in een voormalig gemeentelijk gebouw dat hiervoor tot op het betonskelet is gestript.

Naar artikel
Appartementen Spaarnelicht, Heemstede

‘Door elkaar de ruimte te geven wordt innovatie aangewakkerd’

Appartementen Spaarnelicht, Heemstede

Aan de rand van het Spaarne verrezen de afgelopen tijd twee woontorens met elk 31 appartementen. Nieuwbouwproject Spaarnelicht in Heemstede was voor hoofdaannemer Slokker Bouwgroep vestiging Huizen een bijzondere klus met de nodige uitdagingen. Directeur Bob van den Mosselaar vertelt waarom.

Naar artikel
AG Transport, Ede

HBE Circulaire Bouw realiseert duurzaam en circulair pand voor AG Transport

AG Transport, Ede

“Geen rechttoe rechtaan distributiecentrum voor AG Transport in Ede, maar een BREEAM Excellent pand met rondingen op een bijzonder perceel.”  Aan het woord is Denny Beker, projectleider en mede-eigenaar van hoofdaannemer HBE Circulaire Bouw.

Naar artikel
Plan Kop Weespertrekvaart, Amsterdam

Collectief bouwen, wonen en werken

Plan Kop Weespertrekvaart, Amsterdam

In opdracht van CPO Vereniging Kop Weespertrekvaart Blok C5 bouwde Vink Bouw uit Nieuwkoop in het opnieuw ingerichte gebied rondom de vroegere Bijlmerbajes een appartementengebouw met 32 verschillende appartementen, een ondergrondse stallingsgarage en op de begane grond vier commerciële ruimtes.

Naar artikel
DC Bleizo, Bleiswijk

Distributiecentrum met cachet

DC Bleizo, Bleiswijk

Op het Bleizo Business Park, het nieuwe bedrijventerrein op de grens van Zoetermeer en Lansingerland, bouwt Cordeel Nederland in opdracht van Impact Vastgoed momenteel DC Bleizo. Een markant gebouw. Dit in totaal liefst 49.000 m2 grote distributiecentrum is niet alleen fors, twee parelmoerkleurige banen over de volle lengte van de donkere voor- en achtergevel zorgen voor extra cachet.

Naar artikel
Esdal College, Emmen

Hesco Bouw realiseert Esdal College Emmen

Esdal College, Emmen

Op de plek waar vroeger Theater de Muzeval stond, heeft Hesco Bouw in opdracht van de stichting Esdal College een compleet nieuwe school gebouwd, midden in Emmen. De school maakt onderdeel uit van een campus waar meerdere scholen bij zijn betrokken. Een leuk detail: Ook in de nieuwe school is weer een klein theater gerealiseerd, met 114 zitplaatsen.

Naar artikel
DC Lis Logistics BV, Almere

Vooruitstrevend bouwtoezicht bij nieuwbouw voor LIS Logistics

DC Lis Logistics BV, Almere

Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw realiseert op Bedrijvenpark Stichtsekant in Almere een nieuw, hoogwaardig distributiecentrum met 34.365 m2 bvo. 19.000 m2 daarvan gaan gehuurd worden door LIS Logistics BV. Kim van der Togt, commercieel manager bij het Cluster Bedrijfshuisvesting van Janssen de Jong Groep, waartoe Hercuton en Remco Ruimtebouw behoren, vertelt over de totstandkoming.

Naar artikel
Magazijnruimte Plant Trend, Aalsmeer

Fase 1 uitbreiding Plant Trend in Aalsmeer is een feit

Magazijnruimte Plant Trend, Aalsmeer

Plant Trend B.V. is een toonaangevend groothandelsbedrijf dat is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van plantarrangementen. Het bedrijf groeide op de bestaande locatie aan de Legmeerdijk in Aalsmeer uit zijn jasje. Er was met name behoefte aan meer opslagcapaciteit. Om die reden heeft Remco Ruimtebouw ter plekke fase 1 van een nieuwe uitbreiding gerealiseerd.

Naar artikel
Bedrijfspand StudioSign, Maurik

StudioSign ontwerpt en bouwt in eigen beheer

Bedrijfspand StudioSign, Maurik

StudioSign bouwt in Maurik een nieuw bedrijfspand dat optimaal is afgestemd op de bedrijfsprocessen. Vanuit de opgebouwde deskundigheid als interieurdesigners besloot StudioSign het pand zelf te ontwerpen en ook de bouwbegeleiding in eigen hand te houden.

Naar artikel
Bedrijfspand van de Velde, Yerseke

Fraanje bouwt in Yerseke

Bedrijfspand van de Velde, Yerseke

Een nieuw onderkomen bouwen voor en in opdracht van een van je meest gewaardeerde bouwpartners. Dat is vreemd, maar ook wel erg leuk. Het Zeeuwse aannemingsbedrijf Fraanje realiseert een kantoor annex productieruimte en magazijn voor (en met) de Van de Velde Installatiegroep in Yerseke.

Naar artikel
Van der Valk, Schiphol

Traditioneel versus modern

Van der Valk, Schiphol

Hotel van der Valk op Schiphol ondergaat een metamorfose. Pleijsier Bouw uit Genemuiden nam de opdracht voor deze vernieuwbouw aan. Het eindresultaat wordt begin 2022 verwacht; een hypermodern en sfeervol hotel met in de nieuwbouw 260 extra kamers en één van de belangrijkste congreslocaties van de regio Amsterdam.

Naar artikel
Zwembad De Swaneburg, Coevorden

Geheel gasloos zwembad in Coevorden

Zwembad De Swaneburg, Coevorden

Een zwembad is een omgeving waarin veel energie wordt verbruikt. Het zwemwater wordt op een constante temperatuur gehouden, en alle ruimtes eromheen en het warmtapwater dienen te worden verwarmd. Alle reden dus voor stichting ‘de Swaneburg’ om het zwembad – en de bijbehorende sportaccommodatie – in Coevorden te verduurzamen. Aan Van Dorp de schone taak om de benodigde installatiewerkzaamheden uit te voeren. Eind februari 2021 is het doel bereikt en is er sprake van een compleet gasloos pand.

Naar artikel
Brede School, Weesp

Brede School Weespersluis is mooi én duurzaam

Brede School, Weesp

Aan de Fort Diemerdamstraat in Weesp bouwt Heddes Bouw & Ontwikkeling in opdracht van Gemeente Weesp de nieuwe Brede School Weespersluis. De school is ontworpen door KOW Architecten in de ‘fin-de-siècle’ stijl die ook bij de omliggende woningen wordt toegepast. Het pand wordt één van de eerste volledig energieneutrale scholen in Nederland. Dit is mede mogelijk gemaakt door extra bijdragen vanuit de Gemeente Weesp vanuit haar duurzame ambitie en het Kwaliteitsfonds van Provincie Noord-Holland

Naar artikel
Stories, Amsterdam

De hoogte in met hout

Stories, Amsterdam

Heutink Bouwgroep zette in Amsterdam een twaalf verdiepingen hoog gebouw neer, van hout. Dat heeft z’n uitdagingen, maar zeker ook de toekomst. Stories heet het complex met 27 koopappartementen en op de begane grond vijf commerciële ruimtes. Opgetrokken uit CLT, gelamineerde houten panelen van 16 cm dik. Verder zit bijna alles eraan wat je op het gebied van duurzaamheid kunt bedenken, tot en met de bomen die de gevel tot bovenin sieren.

Naar artikel
Vledder Noord, Vledder

Plan Vledder Noord biedt uitkomst voor diverse doelgroepen

Vledder Noord, Vledder

Er moest veel water door de zee en de besluitvorming verliep uiterst moeizaam, maar met de realisatie van het uitbreidingsplan Vledder Noord is een flinke stap gezet naar borging van de dynamiek in het Drentse dorp. Het nieuwbouwplan biedt passende woonvoorziening voor ouderen, zorgbehoevenden en starters op de woningmarkt.

Naar artikel
DC Goodman, Alblasserdam

Vrolijk bouwt distributiecentrum in Alblasserdam

DC Goodman, Alblasserdam

Bouwbedrijf Vrolijk BV uit Moerdijk bouwt in opdracht van de Goodman, wereldwijd vastgoedontwikkelaar en –investeerder, een duurzaam distributiecentrum op het industrieterrein Nieuwland Parc in Alblasserdam. Het vloeroppervlak van 66.000 m2 is verdeeld in zes units, die afzonderlijk of gezamenlijk kunnen worden gehuurd. Joop van Houdt is projectleider bij Vrolijk. Hij vertelt over het project.

Naar artikel
Sportcentrum Kralingen, Rotterdam

Breijer Projecten voorziet sportcentrum van gouden randje

Sportcentrum Kralingen, Rotterdam

Er wordt in de Rotterdamse wijk Kralingen hard gewerkt aan de grootscheepse renovatie van de oude sporthal Kralingen. Projectleider Hennie Gieszen is namens hoofdaannemer Breijer Projecten nauw betrokken bij de complete metamorfose van het sterk verouderde gebouw. “Samen met een fantastisch bouwteam en Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruin, transformeren wij een gedateerde sporthal in een modern en duurzaam Sportcentrum Kralingen. Opdrachtgever Sportbedrijf Rotterdam heeft er echt een pareltje bij.”

Naar artikel