Industriebouw februari 2021

Industriebouw editie 70, februari 2021

Editie 70

Beste lezers van Industriebouw,

Het AFAS Experience Center is een project dat er meteen uitspringt in deze editie van ons vakblad. Als je de foto’s ziet, kun je niet anders dan onder de indruk zijn. Kosten noch moeite zijn bespaard om er een geweldig bouwwerk van te maken dat zorgt voor een unieke beleving.

Door de grootte én de onderscheidende vormen - waaronder de golvende glasgevel die de entree van het theater vormt en de prachtige wenteltrappen - was het een enorme uitdaging om het project te realiseren. De betrokken partijen konden er al hun kennis, creativiteit en energie in kwijt. Na al dat harde werken kan iedereen trots zijn op het eindresultaat.

Uiteraard belichten we in deze editie nog meer projecten. Zoals het Flevolandse paviljoen Food Forum, dat te zien zal zijn tijdens de Floriade Expo 2022. Het ontwerp is gebaseerd op de principes van Nature Based Building en zoveel mogelijk circulair gebouwd. In Amstelveen heeft Bouwcombinatie De Nijs – Huybregts Relou vijf appartementengebouwen – met de aansprekende naam Klaasje Zevenster – gerealiseerd. Ze hebben vier, vijf, zeven en tien woonlagen en worden ondergronds verbonden door een parkeergarage van 6.600 m2. DGH, belegger en ontwikkelaar van hoogwaardig logistiek vastgoed op logistieke toplocaties, gaf De Vries en Verburg opdracht twee distributiecentra te bouwen in de directe omgeving van de Rotterdamse Waalhaven, waaronder specifiek Rotterdam 4. Beide centra zijn gebouwd volgens het Smartlog-concept, een door DHG en ConVex architecten ontwikkelde manier van bouwen.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 70
Omvang 178 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

AFAS Experience Center, Leusden

‘Tijdens het ontwerpproces veranderde het gebouw van vorm en inhoud’

AFAS Experience Center, Leusden

Een kantoor met zevenhonderd werkplekken, opleiding- en demolokalen, een geluid- en filmstudio, sportruimte, atrium, restaurant, ondergrondse parkeergarage en als kers op de taart een theater met ruimte voor 850 mensen… De realisatie van het AFAS Experience Center in Leusden was voor Dura Vermeer Bouw geen peulenschilletje.

Naar artikel
De Stadhouders, Den Haag

En de stadhouder was tevreden

De Stadhouders, Den Haag

Op de grens van het Haagse Statenkwartier en Duinoord realiseert Waal het project De Stadhouders, bestaande uit drie woontorens en een parkeerkelder. In januari 2018 werd een oud kantoorgebouw en later in 2019 een tankstation gesloopt. De bouw is officieel op 20 juni 2018 gestart met het maken van de fundering.

Naar artikel
Advertorial B.E.G., Bodegraven

De nieuwe KNX-DALI-gateway van B.E.G. die meer kan

Advertorial B.E.G., Bodegraven

Een interface tussen de KNX-installatie en de DALI-verlichtingsinstallatie. Met dit product kunnen DALI en DALI-2 apparaten in een KNX-netwerk worden geïntegreerd. Het DALI adres en de bijbehorende gegevens en bronnen worden toegankelijk vanuit het KNX-systeem alsof het deel uit maakt van het KNX-systeem.

Naar artikel
Distributiecentrum ABC, Poeldijk

ABC bouwt verder in het Westland

Distributiecentrum ABC, Poeldijk

ABC Westland is een bedrijvenpark in het hart van Westland, op een steenworp afstand van de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol. Onder de noemer Best Fresh Logistics hebben meer dan honderd bedrijven in de agri en food sector zich verenigd op dit terrein van 55 hectare, dat in de nabije toekomst wordt uitgebreid naar 75 hectare. Een van de bedrijfshallen op ABC Westland wordt momenteel vervangen door een splinternieuw exemplaar van in totaal bijna 14.000 m2, verdeeld over twee verdiepingen.

Naar artikel
De Nieuwe Iemhof, Oss

Berghege bouwt duurzaam wij(k)centrum voor wijk Ruwaard in Oss

De Nieuwe Iemhof, Oss

De 14.000 inwoners van de wijk Ruwaard in Oss hebben binnenkort een duurzaam wijkcentrum: De Haard. De bouwplannen ontstonden uit overleg tussen de gemeente Oss, BrabantWonen, stichting wijkcentrum Ruwaard, wijkraad Ruwaard en wijkstichting Rucrea. De realisatie ligt in handen van Bouwbedrijf Berghege uit Oss.

Naar artikel
IKC, Maastricht

‘Wij denken in oplossingen’

IKC, Maastricht

Als bouwbedrijf kom je bij ieder project wel bepaalde uitdagingen tegen. Zo was dat ook bij de realisatie van het fonkelnieuwe gebouw in Maastricht waarin sinds november 2020 Integraal Kindcentrum (IKC) ZieZo is gevestigd. Koppen Bouw BV heeft in onder-aanneming van Mertens Bouwbedrijf B.V. dit gebouw gerealiseerd.

Naar artikel
Vrieshal, Zundert

Coldstore is geen koude doos

Vrieshal, Zundert

In relatief korte tijd zette bouwbedrijf Fraanje in het Brabantse Zundert een flinke vrieshal neer. Opdrachtgever Digrom Immo gaat de hal gebruiken voor de opslag van diepvriesgroenten. Met een oppervlak van 10.000 m2, een hoogte van zestien meter en ook nog ruimte voor kantoren en expeditie is het een ‘coldstore’ van behoorlijke omvang.

Naar artikel
Advertorial Delft Profielen, Waalwijk

Delft Profielen en Coil Service Center

Advertorial Delft Profielen, Waalwijk

Delft Profielen BV uit Waalwijk produceert stalen profielplaten voor daken, gevels en vloeren van gebouwen. In 2020 richtte Delft Profielen het Coil Service Center op, leverancier van (voorgelakt) bandstaal voor de maakindustrie en producent van onder meer vlakke platen.

Naar artikel
Smartlog 4, Rotterdam

Razendsnel bouwen volgens uitgekiend concept

Smartlog 4, Rotterdam

DHG is een belegger en ontwikkelaar van hoogwaardig logistiek vastgoed op logistieke toplocaties. In de directe omgeving van de Rotterdamse Waalhaven zijn onlangs twee van drie distributiecentra opgeleverd, die allen gebouwd zijn door De Vries en Verburg uit Stolwijk. Ze zijn gebouwd volgens het Smartlog-concept, een door DHG en ConVex architecten ontwikkelde manier van bouwen. Smartlog Rotterdam 4 aan de Geyssendorfferweg van circa 14.220 m² was er één van, naast de nabijgelegen Smartlog Rotterdam 3 van circa 18.000 m² en Smartlog Rotterdam 5 van circa 20.290 m². Projectleider Rick Schakel van De Vries en Verburg vertelt erover.

Naar artikel
DC DSV , Tholen

Razendsnelle realisatie DSV Tholen dankzij integrale aanpak

DC DSV , Tholen

“Distributiecentra bouwen gaat altijd snel, maar dit was wel redelijk extreem”, zegt Rogier Jansen van Unibouw over het XXL distributiecentrum voor DSV in Tholen. In een krap jaar tijd werd het complete project doorlopen, van de eerste ontwerpmeeting tot en met de eerste deeloplevering. De kenmerkende integrale aanpak van Unibouw werpt hier zijn vruchten af volgens de commercieel adviseur.

Naar artikel
DC Nippon Express, Hoofddorp

Hercuton bouwt duurzaam én coronaproof DC voor Nippon Express

DC Nippon Express, Hoofddorp

Hercuton bouwt momenteel een nieuw distributiecentrum voor Nippon Express, een van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld, op Schiphol Trade Park. Schiphol Trade Park is een van de bedrijventerreinen die de Schiphol Area Development Company (SADC) ontwikkelt. Het is behalve duurzaam ook zeer goed ontsloten, middels een eigen aansluiting op de snelweg A4.

Naar artikel
Transportbedrijf A. van Andel & Zn, Sliedrecht

Transportbedrijf en verlichtingsspecialist samen in de spotlight

Transportbedrijf A. van Andel & Zn, Sliedrecht

Bedrijventerrein Nijverwaard in Sliedrecht krijgt er een aanwinst bij. Op een kavel van maar liefst 20.000 m2 ontstaat een nieuw distributiecentrum. In gezamenlijke opdracht van Transportbedrijf A. Van Andel & Zonen en Rietveld Licht & Wonen realiseert Unibouw uit Gemert een indrukwekkend logistiek centrum. Met nieuwe kantoren, een afdeling expeditie, een gigantisch warehouse en een enorme showroom bomvol lampen.

Naar artikel
Bio Bizz Hub, Balk

Voor Bouwgroep Dijkstra Draisma is ieder project bijzonder

Bio Bizz Hub, Balk

Of het nu gaat om het bouwen of verbouwen van een woning of om het realiseren van een compleet nieuw bedrijfspand, school, zorgcomplex of ander grootschalig project; het maakt voor Bouwgroep Dijkstra Draisma geen verschil. Het bouwbedrijf met vestigingen in Bolsward, Dokkum en Groningen besteedt aan elk project evenveel aandacht. Naast het aannemingsbedrijf bestaat de bouwgroep ook uit een productiebedrijf waar droogstapelbouwgevels worden gemaakt.

Naar artikel
Klaasje Zevenster, Amsterdam

Vijf woontorens op één parkeerkelder

Klaasje Zevenster, Amsterdam

In de tweede helft van de 19e eeuw verscheen het boek ‘De lotgevallen van Klaasje Zevenster’ dat in eerste instantie lovend ontvangen werd, maar dat, toen deel drie verscheen, als ‘schandalig’ werd beoordeeld. In 2021 komt de naam Klaasje Zevenster in de openbare ruimte meer dan eens terug. Ook in Amstelveen, waar in maart 2021 Plan B wordt opgeleverd van appartementencomplex… Klaasje Zevenster.

Naar artikel
DC Gelre Metaalwaren, Groenlo

Twee worden één

DC Gelre Metaalwaren, Groenlo

De twee vestigingen van Gelre Metaalwaren, in Lichtenvoorde en Neede, zijn in 2020 samengevoegd in een nieuw pand in Groenlo. Zo’n beetje halverwege beide locaties. Bouwbedrijf de Driehoek, eveneens uit Groenlo, was de hoofdaannemer. Arno te Braake is directeur van De Driehoek: “Wat meer tijd nemen tijdens de voorbereiding, zorgt voor een soepel proces.”

Naar artikel
Het Woolde  , Hengelo

Zorgcentrum in ‘t rond

Het Woolde , Hengelo

Met de bouw van Het Woolde is Hengelo een gloednieuw woonzorgcentrum rijker. De twee speels ogende ronde gebouwen zijn helemaal bij de tijd als het om zorgaanbod gaat. Bouwbedrijf Kormelink uit Rietmolen, nabij Haaksbergen, leverde Het Woolde eind januari op.

Naar artikel
Paviljoen Floriade, Almere

Niets is standaard in circulair gebouwd Food Forum

Paviljoen Floriade, Almere

Eén van de absolute eyecatchers op de Floriade Expo 2022 is het Flevolandse paviljoen Food Forum. Het ontwerp is gebaseerd op de principes van Nature Based Building en zoveel mogelijk circulair gebouwd. Dat betekent onder meer een maximale toepassing van biobased en hergebruikte materialen. Voor Jorrit Oversteeg van aannemer Strukton Worksphere is het een alles behalve standaard project. “Zo’n uniek gebouw ga ik geen tweede keer neerzetten.”

Naar artikel
Manter, Emmen

Een mooi Emmens verhaal

Manter, Emmen

Manter International BV, een succesvol bedrijf uit Emmen, breidt uit met een nieuwe bedrijfshal op de bestaande locatie. Een mooi Emmens verhaal, want Brands Bouw uit diezelfde Drentse stad realiseert de nieuwbouw.

Naar artikel