Industriebouw maart 2021

Industriebouw editie 71, maart 2021

Editie 71

Beste lezers van Industriebouw,

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) vs LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). In deze editie van Industriebouw komen we beide duurzaamheidscertificeringen tegen. Ze worden alle twee toegekend aan groene gebouwen maar het proces om van design tot gecertificeerd gebouw te komen, is wezenlijk anders. Waar je je bij BREEAM moet houden aan allerlei richtlijnen en tijdens het ontwerpproces wordt bijgestaan door een beoordelaar, krijg je bij LEED meer vrijheid in het ontwerp maar tegelijkertijd is er meestal ook meer papierwerk nodig om de gewenste certificering te krijgen.

In Europa kiezen de meeste bedrijven voor een BREEAM certificering. Vooral bedrijven waarvan het hoofdkantoor te vinden is in de Verenigde Staten, gaan voor LEED, de Amerikaanse tegenhanger. Zo ook Delta Electronics Netherlands BV, dat voor het nieuwe, hoogwaardige kantoorpand in Helmond gaat voor een LEED Gold certificering. Er is bovendien bijzonder veel regeltechniek toegepast, daarmee is het met recht een paradepaardje voor de Europese activiteiten van Delta Electronics.

Uiteraard passeren in deze editie nog meer projecten de revue. Op een vroeger parkeerterrein in het centrum van het Amsterdam Science Park verrijst momenteel bovendien een bedrijfsverzamelgebouw, Matrix One, met een eigentijdse vorm én duurzaamheidsgedachte. En de renovatie en restauratie van Landgoed Wulpenhorst in Zeist is eveneens geen alledaags project. Dankzij ambachtelijk vakmanschap ondergaat het momenteel een metamorfose.

Meer dan genoeg te lezen dus!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 71
Omvang 194 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

DC Noordkaap, Apeldoorn

Thuiswedstrijd op topsnelheid

DC Noordkaap, Apeldoorn

Een thuiswedstrijd, dat kun je de bouw van distributiecentrum Noordkaap in Apeldoorn wel noemen voor bouwbedrijf Aan de Stegge Twello. “We zitten nagenoeg op loopafstand van het bouwterrein”, zegt commercieel projectmanager Evert Veerman, “en dat is heerlijk om een keer mee te maken. Nu eens geen uren in een busje of ergens in de kost gaan, en dat geldt ook voor veel onderaannemers, die net als wij vlakbij gehuisvest zijn.”

Naar artikel
Kantoor Delta Electronics, Helmond

Smart en green op z’n Taiwanees

Kantoor Delta Electronics, Helmond

In Helmond bouwt Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel in opdracht van Delta Electronics Netherlands BV een nieuw hoogwaardig kantoorpand, dat vanwege zijn duurzaamheid LEED gold gecertificeerd zal worden.

Naar artikel
IKC Passewaaij, Tiel

‘Wij zijn inmiddels wel scholenbouwers’

IKC Passewaaij, Tiel

Met het winnen van de aanbesteding voor IKC Passewaaij in Tiel had Burgland Bouw uit het nabijgelegen Dodewaard een opdracht in portefeuille die naadloos aansluit op hun portfolio. “We bouwen zo’n zes à zeven scholen per jaar.”

Naar artikel
Jules Verne School, Utrecht

Centraal leerplein kloppend hart van nieuwbouw basisschool

Jules Verne School, Utrecht

Een nieuwe basisschool realiseren, midden tussen een levendige, stedelijke omgeving met een moskee, nauwe straatjes en woningen: dat was de uitdaging voor het bouwteam dat aan de slag ging met de nieuwbouw van Openbare Basisschool Jules Verne in Utrecht. De 190 leerlingen nemen in maart 2021 hun intrek in het duurzame, nieuwe schoolgebouw.

Naar artikel
Swettehus, Leeuwarden

It Swettehûs: het meest circulaire gebouw van Friesland

Swettehus, Leeuwarden

Zo circulair mogelijk. Die opdracht kreeg het bouwteam mee bij de start van het nieuwbouwproject It Swettehûs in Leeuwarden. Opdrachtgever Provincie Fryslân voegde aan dat bouwteam enkele onderwijs- en kennisinstellingen toe om de gewenste circulariteit te optimaliseren. De uitvoering werd gegund aan Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum.

Naar artikel
DC Zalando, Bleiswijk

Alle milestones gehaald, daar zijn we trots op!’

DC Zalando, Bleiswijk

Ruim 130.000 m2 voor opslag, fysieke orderverwerking en distributie en nog eens ruim 12.000 m2 kantoorruimte. Een flinke klus voor Aannemingsbedrijf Wouters uit Schijndel op bedrijventerrein ‘Greenparc’ in Bleiswijk.

Naar artikel
Renovatie Landgoed Wulpenhorst, Zeist

Ambachtelijk vakwerk op Landgoed Wulpenhorst

Renovatie Landgoed Wulpenhorst, Zeist

De renovatie en restauratie van Landgoed Wulpenhorst in Zeist is voor bouwkundig hoofdaannemer Aalberts Bouwgeen alledaags project. “Het gaat om een monument op een landgoed. Bij dit project is écht ambachtelijk vakmanschap nodig.”

Naar artikel
DC Aldi, Deventer

Nieuw duurzaam distributiecentrum voor ALDI in Deventer

DC Aldi, Deventer

Om de logistiek in Oost-Nederland verder te optimaliseren, realiseert ALDI Vastgoed B.V. een nieuw distributiecentrum in Deventer. Zo’n 120 ALDI-supermarkten worden na de oplevering van hieruit bevoorraad.  Bouwbedrijf Vrolijk uit Breda realiseert dit turnkey project.

Naar artikel
DC Prodelta, Waalwijk

Een distributiecentrum met ambitie

DC Prodelta, Waalwijk

Projectontwikkelaar ProDelta Real Estate Development BV realiseert met Distriport Waalwijk een distributiecentrum met allure. Zo is de duurzaamheidsambitie van het door hoofdaannemer Roozen Van Hoppe gebouwde distributiecentrum hoog. Het gebouw heeft een duurzaamheidslabel BREEAM ‘outstanding’.

Naar artikel
De Wegwijzer, Ermelo

De Wegwijzer oogt niet als conceptbouw maar is het wel!

De Wegwijzer, Ermelo

Het vergde een lange, lange adem van Nijhuis Bouw uit Apeldoorn en woningcorporatie Uwoon uit Harderwijk. Maar eind februari wordt het toch echt opgeleverd: nieuwbouwproject De Wegwijzer met 62 koop- en sociale huurappartementen, waaronder drie kangoeroewoningen.

Naar artikel
Maria Radboud Universiteit, Nijmegen

Nieuwbouw Maria Montessorigebouw is aanwinst voor Radboud Universiteit

Maria Radboud Universiteit, Nijmegen

Een transparant gebouw met een zeer hoogwaardige afwerking en talloze duurzame elementen: zo vat Martijn Luijpen de nieuwbouw van het Maria Montessorigebouw van de Radboud Universiteit samen. Luijpen is projectleider bij de hoofdaannemer van dit project: Berghege Heerkens Bouwgroep.

Naar artikel
TNO Solarlab, Petten

Van kantoorpand tot state-of-the-art laboratorium

TNO Solarlab, Petten

In ruim een jaar tijd heeft hoofdaannemer K_Dekker Bouw & Infra samen met installateur Unica op de Energy & Health Campus in Petten voor TNO het nieuwe Solar Lab gerealiseerd. Een bijzondere klus. In het laboratorium wordt onderzoek verricht naar duurzame zonne-energie. Dat vergde nogal wat extra voorzieningen.

Naar artikel
Bouwacademie Gouwe en Rijnstreek, Waddinxveen

Architect en bouwers zijn trots op moderne Bouwacademie

Bouwacademie Gouwe en Rijnstreek, Waddinxveen

Topos Architectuur & Bouwkunde uit Waddinxveen en Vergeer Bouw uit Reeuwijk trokken samen op bij het ontwerp en de realisatie van de Bouwacademie Gouwe en Rijnstreek. Met tevredenheid kijken architect Ronald de Rooij en projectleider Antoon Versteeg terug op de mooie samenwerking.

Naar artikel
Matrix, Amsterdam

Matrix One: Innovatief en duurzaam

Matrix, Amsterdam

Op een vroeger parkeerterrein in het centrum van het Amsterdam Science Park verrijst momenteel een bedrijfsverzamelgebouw Matrix One, met een eigentijdse vorm én duurzaamheidsgedachte. De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk coördineert de bouw van dit BREEAM-NL Excellent project.

Naar artikel
Hof van Leijh, Haarlem

Woningen voor een heel leven

Hof van Leijh, Haarlem

HBB Groep realiseerde in Haarlem Hof van Leijh, een complex met levensloopbestendige woningen. Jong en oud kan er wonen, zorgvoorzieningen zijn in de buurt en van bewoners wordt verwacht dat ze een beetje naar elkaar omkijken.

Naar artikel
Bedrijfspand JobXion, Geldermalsen

JCVANKESSEL Groep creëert pasklare oplossingen

Bedrijfspand JobXion, Geldermalsen

Als iets duidelijk geworden is tijdens de Covid-19 pandemie, dan is het wel dat je bij het uitwerken van ambitieuze (bouw)plannen altijd die plannen bij moet kunnen stellen. In dat opzicht is de manier waarop de JCVANKESSEL Groep de realisatie van het nieuwe bedrijfspand voor uitzendbureau JobXion heeft aangepakt een schoolvoorbeeld van “ontwerpend bouwen met een modulaire en dus flexibele opzet”.

Naar artikel
Hoofdgebouw Qurios Resort, Gulpen

Ten Brinke verbindt behoefte en mogelijkheden

Hoofdgebouw Qurios Resort, Gulpen

Wie de bedrijfsnaam hoort, denkt meteen aan een traditioneel bouwbedrijf, maar bij Ten Brinke uit Helmond ligt dat iets anders. De onderneming houdt zich primair bezig met het aankopen van grondposities om daar vervolgens binnen de bestemmingsplannen een bouwkundige invulling voor te ontwikkelen. Dat kan variëren van complete woonwijken tot appartementencomplexen.

Naar artikel
Bedrijfspand Lievaart, Wateringen

Hercuton bouwt hybride bedrijfsverzamelgebouw in Wateringen

Bedrijfspand Lievaart, Wateringen

Soms klikt het zo goed tussen opdrachtgever en aannemer dat keer op keer een nieuwe samenwerking tot stand komt. Dat is duidelijk het geval bij vastgoedbeheerder Lievaart Vastgoed BV en Hercuton. Het bouwbedrijf uit Nieuwkuijk is druk bezig met alweer de achtste opdracht voor Lievaart, bedrijfsverzamelgebouw Klopperman 51 in Wateringen. Commercieel manager Ron Drijver van Hercuton is enthousiast over de samenwerking.

Naar artikel