Industriebouw april 2021

Industriebouw editie 72, april 2021

Editie 72

Beste lezers van Industriebouw,

Is bouwen met hout de toekomst? Dat is een vraag die je je, gezien de huidige problemen in de bouwsector, serieus kunt stellen. Als gevolg van de stikstofcrisis zijn vele bouwprojecten stilgelegd terwijl er eigenlijk flink wat woningen bij moeten komen de komende jaren. Nee, niet alles zal van hout worden gemaakt maar het aandeel van hout in de bouw zal ongetwijfeld nog wel toenemen. Niet in het minst omdat hout milieuvriendelijk is.

Pablo van der Lugt, specialist houtbouw TU Delft en schrijver van het boek ‘Tomorrow’s Timber’ rekende dit voor in een artikel op Nu.nl (december 2020): “Bij de productie van één kubieke meter CLT-hout wordt slechts tussen de 125 en 150 kilogram CO2 uitgestoten. Tegelijkertijd wordt er 800 kilogram mee uit de lucht gehaald, doordat de CO2 wordt opgeslagen in het hout. Er wordt tot een factor 5 meer opgeslagen dan er wordt uitgestoten.” Daar komt bij dat je specifiek met CLT (Cross Laminated Timber)-hout ook nog eens super snel kunt bouwen.

Een goed voorbeeld is HoutWerk, een geheel uit hout opgetrokken bedrijfsverzamelgebouw dat Woody Building Concepts momenteel realiseert op het voormalig terrein van Werkspoor in Utrecht. De houten materialen kunnen ooit weer volledig worden hergebruikt. Bovendien wordt het pand voorzien van zonnepanelen en krijgt het een all-electric klimaatinstallatie. Duurzaamheid ten top dus.

Maar natuurlijk zijn er meer mooie projecten. De hypermoderne nieuwbouw van Hoffmann Quality Tools in Borne is mede dankzij de beweegbare zonwerende lamellen een esthetisch hoogstandje geworden. In Someren bouwt Aarts Bouw twee zorgcomplexen met elk 24 appartementen, alsmede acht Nul-op de-Meter (NOM) huurwoningen. Het ontwerp kenmerkt zich door stevige metselwerkarchitectuur. En wat te denken van de nieuwbouw van Hotel & Wellness Zuiver in het Amsterdamse bos. Hoofdaannemer NewBouw moest samen met de rest van het bouwteam heel wat hobbels nemen om de bouw succesvol af te kunnen ronden.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 72
Omvang 198 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

DC Lidl, Almere

De lat op het allerhoogst denkbare niveau

DC Lidl, Almere

Het nieuwste distributiecentrum van Lidl Nederland verrijst in Almere. Het wordt meteen ook hun grootste en meest duurzame in Nederland. Het bouwteam streeft de hoogst haalbare Breeam certificering na: 5 sterren Outstanding.

Naar artikel
DC 3-4-5- Middenweg, Moerdijk

Vijf DC’s completeren derde Smartlog van DHG in Moerdijk

DC 3-4-5- Middenweg, Moerdijk

DHG heeft de afgelopen jaren flink wat distributiecentra volgens het Smartlog concept gebouwd in Moerdijk. De strategische ligging ten opzichte van snelwegen en de havens van Rotterdam en Antwerpen is daaraan niet vreemd. Het derde complex, bestaande uit vijf distributiecentra, nadert inmiddels haar voltooiing.

Naar artikel
Goodman 3, Venlo

Venlo III Logistics Centre: duurzaam distribueren vanaf een AAA-locatie

Goodman 3, Venlo

Voor haar vierde ontwikkeling in Venlo vertrouwde vastgoedontwikkelaar en -investeerder Goodman de bouw van het logistieke pand toe aan Goldbeck Nederland, de aannemer die ook het eerste pand van Goodman in Venlo realiseerde.

Naar artikel
T-Port Logistics Campus, Almelo

T-Port Logistics Campus: warehouses met een architectonisch plusje

T-Port Logistics Campus, Almelo

Op het XL business park in Almelo realiseert Heylen Warehouses diverse logistieke units met een bijzonder hoge afwerkingsgraad. Project T-Port Logistics Campus bestaat uit negen units op een site van circa 180.000 m², waarvan nu drie panden van ieder ruim 10.000 m² worden ontwikkeld.

Naar artikel
HoutWerk, Utrecht

Een gebouw als een Lundia kast

HoutWerk, Utrecht

Het voormalige terrein van Werkspoor in Utrecht onderging een metamorfose van omheind fabrieksterrein tot een publiekelijk toegankelijke campus met ruimte voor tientallen creatieve bedrijven. In deze inspirerende omgeving bouwt Woody Building Concepts een al even inspirerend, geheel uit hout opgetrokken bedrijfsverzamelgebouw met de toepasselijke naam HoutWerk.

Naar artikel
Bedrijfspand Hoffman, Borne

Nieuwbouw Hoffmann Quality Tools is esthetisch hoogstandje

Bedrijfspand Hoffman, Borne

Hoffmann Quality Tools, onderdeel van de Duitse Hoffmann Group, is leverancier van kwaliteitsgereedschap. Het bestaande kantoor in Hengelo was te klein geworden voor de succesvolle onderneming. In de hypermoderne nieuwbouw op industrieterrein De Veldkamp in Borne is er weer alle ruimte om te groeien.

Naar artikel
Graanweg, Moerdijk

‘Circulair bouwen is de toekomst’

Graanweg, Moerdijk

Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw werkt momenteel hard aan realisatie van een distributiecentrum aan de Graanweg in Moerdijk. In oktober 2020 werd aan de nabijgelegen Fazantweg al een vergelijkbaar distributiecentrum opgeleverd voor dezelfde opdrachtgever: Accres Real Estate B.V.

Naar artikel
Coldstore, Haarlem

Akor BV bouwt nieuwe Coldstore voor MSD in Haarlem

Coldstore, Haarlem

Op het bedrijfsterrein van geneesmiddelenproducent MSD uit Haarlem is de capaciteit voor gekoelde opslag van vaccins en geneesmiddelen flink uitgebreid. In opdracht van de Ierse hoofdaannemer Sisk bouwde Akor BV een Coldstore van 5.000 m².

Naar artikel
Filiaal Lidl, Eersel

De duurzaamste supermarkt van Nederland

Filiaal Lidl, Eersel

De Lidl-bouwbeschrijving waarin alle standaarden voor het bouwen van een filiaal staan beschreven, werkt prettig. Maar de nieuwe Lidl-winkel in Eersel ging net een stapje verder en werd gebouwd met als doel de BREEAM-Outstanding certificering. Volgens Hurks Bouw is de nieuwe winkel daarmee, qua huisvesting, de meest duurzame supermarkt van Nederland.

Naar artikel
Sint Annastraat, Sluis

Bankgebouw wordt luxe appartementencomplex

Sint Annastraat, Sluis

In de zomer van 2020 startte het bouwteam onder leiding van hoofdaannemer H4A Bouw BV met het volledig strippen van het voormalig kantoor van de Rabobank in Sluis. Het bruisende dorp in Zeeuws-Vlaanderen krijgt er met Sint Annastraat 10 een modern en luxe appartementencomplex bij. Het statige witte gebouw biedt plaats aan acht appartementen en acht penthouses.

Naar artikel
Dongemond College, Raamsdonkveer

Dongemond College: niet zomaar een schoolgebouw

Dongemond College, Raamsdonkveer

Ooit stond er een sporthal, maar sinds deze afgebroken was, lag er al jaren een braakliggend terrein. Totdat Breda Bouw begin vorig jaar begon met de realisatie van het nieuwe Brugklasgebouw voor het Dongemond College.

Naar artikel
Kalorama, Beek

Bouwen op een berg

Kalorama, Beek

Van Rennes Bouw realiseert op de glooiingen langs de Waal in Beek, gemeente Berg en Dal, een woonzorgcentrum voor doven en blinden. Bouwen op een berg, dat is een logistieke uitdaging. Opdrachtgever is zorgorganisatie Kalorama, dat met dit project bestaande bebouwing op deze plek vervangt.

Naar artikel
Hotel Moxy, Utrecht

De Vries en Verburg bouwt hotel met karakter

Hotel Moxy, Utrecht

In opdracht van Vastint Hospitality en naar ontwerp van JHK Architecten bouwde De Vries en Verburg Bouw BV het nieuwe boetiekhotel Moxy in Utrecht. “Als hoofdaannemer speelden wij bij dit project vooral ook een coördinerende rol binnen een team met bouwpartners die door onze opdrachtgevers zelf geselecteerd waren. Dat verliep voortreffelijk”, stelt projectleider Jaap Stam.

Naar artikel
Hotel & Wellness Zuiver, Amsterdam

Tijdelijke bouwbrug voor nieuwbouw hotel

Hotel & Wellness Zuiver, Amsterdam

Nog voordat de eerste steen werd gelegd, moesten voor de nieuwbouw van Hotel & Wellness Zuiver de nodige hobbels worden overwonnen. Laat dat maar aan hoofdaannemer NewBouw over. “Het werk is via ENZO architectuur & interieur naar ons toegekomen, een partij waarmee we vaker samenwerken. Voor dit nieuwbouwproject zijn we de hoofdaannemer, met de kanttekening dat de installateurs nevenaannemers zijn.”

Naar artikel
Paulusproject, Someren

Stevige metselwerkarchitectuur voor zorgwoningen Someren

Paulusproject, Someren

Aarts Bouw bouwt in Someren twee zorgcomplexen met elk 24 appartementen, alsmede acht Nul-op de-Meter (NOM) huurwoningen. Stevige metselwerkarchitectuur kenmerkt het uiterlijk van het project, dat in bouwteamverband is uitgewerkt van definitief ontwerp naar bestek, bouwaanvraag en werktekeningen.

Naar artikel
MFC Valburg, Valburg

Ontspannen bouwen met vertrouwen

MFC Valburg, Valburg

In het Gelderse Valburg wordt door Gommers Nijmegen BV een multifunctioneel centrum (MFC) gerealiseerd in opdracht van de gemeente Overbetuwe. De sporthal is grotendeels van hout (CLT en Kerto-S) gemaakt, waarbij de gevel is bekleed met Rockpanel. In mei is de voorgenomen oplevering.

Naar artikel
Haarlemmerliede, Halfweg

VDR bouwt BREAAM-NL Excellent bedrijfshal

Haarlemmerliede, Halfweg

In opdracht van Trajanus Vastgoed heeft VDR Bouwgroep uit Deventer een nieuwe bedrijfshal gebouwd op het PolanenPark in Haarlemmerliede. Het betreft hier een bijzonder project. De 2.500 m² grote hal, die wordt verhuurd aan een groothandel in automaterialen, heeft een BREAAM-NL Excellent-certificaat. Dat is het op een na hoogst haalbare duurzaamheidskeurmerk.

Naar artikel
Westerval, Enschede

Opvallende Westerval in Enschede paradepaardje Bouwbedrijf Homan

Westerval, Enschede

Wie over de N18 komt aanrijden kan het niet missen: Westerval in Enschede. Met vijf verschillende soorten bakstenen die op tien verschillende manieren zijn verwerkt, is de opvallende gevel een visitekaartje voor Bouwbedrijf Homan aan de rand van het Enschedese industrieterrein.

Naar artikel