Industriebouw mei 2021

Industriebouw editie 73, mei 2021

Editie 73

Beste lezers van Industriebouw

Nederland staat voor een enorme bouwopgave. Dat was al duidelijk maar de afgelopen maanden is de noodzaak om nu echt haast te maken met bouwen, steeds sterker naar voren gekomen. Alleen zo kunnen we een eind maken aan het gebrek aan woningen én de daaruit voortkomende gekte op de huizenmarkt. Hoe groot is de bouwopgave precies? Naar verwachting telt ons land in 2030 circa 18 miljoen inwoners. Om al die mensen te kunnen huisvesten, zullen er tussen de 80.000 en 85.000 woningen per jaar bij moeten worden gebouwd.

Tegelijkertijd staan we voor een heel andere opgave: Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050, waarbij in 2030 ons primair grondstofgebruik al met de helft is afgenomen. Door deze twee opgaven in samenhang op te pakken, kunnen ze elkaar versterken. Met slim circulair bouwen is veel duurzaamheidswinst te behalen. En gezien de projecten die wij langs zien komen, zetten veel bouwbedrijven al belangrijke stappen op dit gebied.

Gebouwd wordt er sowieso, zo laten ook de projecten in deze editie van Industriebouw zien. Zo realiseert De Vries en Verburg Bouw in opdracht van projectontwikkelaar Provast het nieuwe Nederlandse kantoor/laboratorium voor Galapagos op het Leiden Bio Science Park. Daarbij wordt gestreefd naar zowel een BREEAM-NL Excellent als een WELL Gold certificering. In Nieuwer Ter Aa legt hoofdaannemer Middelwateringbouw uit Rotterdam momenteel de laatste hand aan de nieuwe brandweerkazerne, een veelzijdig project met ‘alles erop en eraan’. En Van de Kolk Bouw bouwde een imposant appartementencomplex, genaamd Graaf van Schuyt, in Arnhem. Een praktische uitdaging want het pand bevond zich in druk, bewoond gebied.

Meer dan genoeg interessante projecten dus, veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 73
Omvang 200 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

Galapagos, Oegstgeest

Nieuw kantoor/laboratorium Galapagos verrijst op Leiden Bio Science Park

Galapagos, Oegstgeest

In opdracht van projectontwikkelaar Provast realiseert De Vries en Verburg Bouw het nieuwe Nederlandse kantoor/laboratorium voor Galapagos op het Leiden Bio Science Park. Galapagos is een biotechnologisch bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen.

Naar artikel
Salem wonen, Ridderkerk

Vernieuwen van een woonzorgcentrum in bedrijf

Salem wonen, Ridderkerk

Salem – Wonen met zorg – uit Ridderkerk is een woonzorgcentrum dat deels wordt uitgebreid en waar vervangende nieuwbouw plaatsvindt. Hoofdaannemer De Vries en Verburg tekende voor deze mooie opdracht. Voor de bouwwerkzaamheden zat projectleider Michel van Veluw namens De Vries en Verburg om tafel met de architect.

Naar artikel
Graaf van Schuyt, Arnhem

Opvallende uitstraling kenmerkt nieuw Graaf van Schuyt-complex

Graaf van Schuyt, Arnhem

De bouw van honderd appartementen Graaf van Schuyt in Arnhem vond plaats in een druk, bewoond gebied. Een uitdaging, maar zeker geen onoverkomelijke voor hoofdaannemer Van De Kolk Bouw uit Garderen. Uitvoerder Jaap van Asselt en projectcoördinator/werkvoorbereider Henk Ruitenbeek vertellen over het bouwtraject én leggen uit waarom ze zo trots zijn op het eindresultaat.

Naar artikel
Botermans Elektrotechniek BV, Valkenburg (ZH)

Wensen opdrachtgever vertalen naar de best mogelijke installatie

Botermans Elektrotechniek BV, Valkenburg (ZH)

Vijftig jaar geleden startten de vader en oom van Dirk Botermans met hun bedrijf, Gebr. Botermans. In 2007 nam Dirk Botermans, Gebr. Botermans over en wijzigde de bedrijfsnaam naar Botermans Elektrotechniek BV. Onder zijn vleugels ontstond GBV Installatiegroep, waaronder meerdere bedrijven vallen.

Naar artikel
DC 2, Zeewolde

Pleijsier Bouw realiseert DC Zeewolde

DC 2, Zeewolde

Er zijn bouwbedrijven die alles in eigen beheer uitvoeren en er zijn bouwbedrijven die bouwprojecten managen en een team met bouwpartners aansturen. Tot die laatste groep behoort Pleijsier Bouw. Het bouwbedrijf met vestigingen in Genemuiden en Nijkerk voelt zich als een vis in het water bij een coördinerende rol binnen bouwprojecten.

Naar artikel
Brandweerkazerne Nieuwer-ter Aa, Nieuwer-ter Aa

‘Een brandweerkazerne met alles erop en eraan’

Brandweerkazerne Nieuwer-ter Aa, Nieuwer-ter Aa

In Nieuwer Ter Aa legt hoofdaannemer Middelwateringbouw uit Rotterdam momenteel de laatste hand aan de nieuwe brandweerkazerne. Een veelzijdig project met ‘alles erop en eraan’, inclusief automatische toegang door middel van tags, waardoor de (vrijwillige) spuitgasten de kazerne zonder sleutel nog sneller kunnen betreden.

Naar artikel
Noordman Hout, Oegstgeest

Unibouw realiseert nieuwbouw Noordman Hout

Noordman Hout, Oegstgeest

Uiteraard moet er hout zichtbaar zijn in het nieuwe pand van houthandel Noordman Hout in Oegstgeest. Aannemer Unibouw uit Gemert integreerde daarom onder meer een houten spant van 1,5 meter hoog in de staalconstructie van de nieuwbouw.

Naar artikel
Basisschool Uilenbrink, Veghel

Renovatie en nieuwbouw in één school

Basisschool Uilenbrink, Veghel

In Veghel staat een nieuwe basisschool, OBS De Uilenbrink. Hoewel, nieuw? De bouwopdracht behelsde onder meer het behoud van zes lokalen van de oorspronkelijke bouw. In opdracht van Stichting SAAM ging Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk er met neven- en ketenpartners mee aan de slag.

Naar artikel
Volvo Rutten, Echt

Unibouw bouwt nieuwe showroom Volvo Rutten in Echt

Volvo Rutten, Echt

Unibouw heeft al vaker projecten uitgevoerd voor vastgoedontwikkelaar Brisck. “In 2019 hebben we voor hen nog een Renault showroom, voor Arend Auto, met garage gebouwd in Oss”, vertelt projectleider Barjo Aragelian. “In het verlengde daarvan hebben ze ons ook hiervoor benaderd.”

Naar artikel
Compaxo, Zevenaar

Compaxo bouwt aan de toekomst

Compaxo, Zevenaar

Compaxo BV, een familiebedrijf met een vleeswarenfabriek in Gouda en een grote varkensslachterij in Zevenaar, groeit en bloeit. Het terrein in Zevenaar is dan ook flink in ontwikkeling. De bouw van een nieuwe snelkoeltunnel, een uitbreiding van het bestaande slachthuis, is inmiddels zo goed als afgerond. Bessels Architecten & Ingenieurs heeft behalve de snelkoeling ook het totaalplan vormgegeven.

Naar artikel
Uitbreiding Magazijn Harcotom, Purmerend

‘Dit is een typisch Remco gebouw’

Uitbreiding Magazijn Harcotom, Purmerend

Het hoofdkantoor van Harcotom BV, een bedrijf dat kunststof-, blik- en staalverpakkingen produceert, bevindt zich op bedrijventerrein Baanstee Noord in Purmerend. Om de Nederlandse, Belgische en Duitse markt ook in de toekomst te kunnen blijven bedienen, wordt de productie- en distributielocatie momenteel uitgebreid met een magazijnruimte van 4.860 m².

Naar artikel
GLP, Venray

GOLDBECK realiseert duurzaam en circulair logistiek centrum

GLP, Venray

In opdracht van GLP realiseert bouwbedrijf GOLDBECK Nederland BV Venray Logistic Centre 3 fase 2, een project waarbij stevig wordt ingezet op duurzaamheid. Het logistiek centrum van ruim 30.000 m² op bedrijventerrein Smakterheide in Venray wordt gebouwd met de BREEAM-doelstelling ‘excellent’.

Naar artikel
Joint Research Center Zeeland, Middelburg

Bouw nieuwe Joint Research Center Zeeland vordert gestaag

Joint Research Center Zeeland, Middelburg

In het studiejaar 2021-2022 wordt het nieuwe Joint Research Center Zeeland in gebruik genomen. Momenteel is de bouw nog in volle gang. Met zijn opvallende witte gevelplaten is het straks niet te missen voor wie aan komt rijden in Middelburg. Een deel van het gebouw is bijvoorbeeld met een vakwerkstand geconstrueerd, zodat het aan twee zijden zwevend lijkt.

Naar artikel
Aan de Omloop, Beilen

Volta in Beilen geeft onderdak aan twee VO-scholen

Aan de Omloop, Beilen

In opdracht van de gemeente Midden-Drenthe wordt in Beilen een nieuwe VO-school gebouwd, de Voltaschool, die onderdak gaat bieden aan de Christelijke scholengemeenschap Vincent van Gogh en het openbare Dr. Nassaucollege. Ook jongerencentrum Chill-in krijgt onderdak in het gebouw.

Naar artikel
Hotel Zeeuws Licht, Dishoek

Zeeuws Licht: natuurfenomeen naamgever voor viersterren-plus hotel

Hotel Zeeuws Licht, Dishoek

Nog heel even en dan ontvangt viersterren + hotel Zeeuws Licht in Dishoek de eerste gasten in het nieuwe hotelcomplex. Die gasten verblijven in een van de 69 luxe en sfeervolle kamers, suites en appartementen, de meeste voorzien van balkon of terras. Hotel Zeeuws Licht staat aan de voet van de duinen, op 200 meter afstand van het Walcherense strand.

Naar artikel
Hotel GR8 (Prohuis), Breda

Hotel met hoogwaardige uitstraling in Breda

Hotel GR8 (Prohuis), Breda

Een splinternieuw hotel van zes bouwlagen met op de begane grond een horecagelegenheid, op een geweldige zichtlocatie in Breda: het project GR8 is voor hoofdaannemer Willy Naessens Nederland een waar paradepaardje. Projectleider Edwin van Boxel: “In de vijfenhalf jaar van ons bestaan is dit de eerste keer dat we een hotel mogen bouwen.”

Naar artikel
MFC Nieuw Amsterdam, Amsterdam

Constructieve uitdaging maar maximaal resultaat

MFC Nieuw Amsterdam, Amsterdam

De renovatie van het dorpsgebouw in Nieuw-Amsterdam had constructief de nodige voeten in aarde. Maar het resultaat is een pand dat een echte aanwinst is voor het hele dorp. Het nieuwe Multifunctioneel Centrum (MFC) in Nieuw-Amsterdam vormt ook voor hoofdaannemer Buursema Bouw een geslaagd project.

Naar artikel
Zwembaden te Raamsdonkveer en Geertruidenberg, Raamsdonkveer en Geertruidenberg

Geertruidenbergse waterratten kunnen weer zwemmen!

Zwembaden te Raamsdonkveer en Geertruidenberg, Raamsdonkveer en Geertruidenberg

De zwembaden De Schans in Geertruidenberg en De Ganzewiel in Raamsdonksveer zijn geheel gerenoveerd, er kan weer volop genoten worden. Met de renovatie zijn ook een spraypark en een geheel nieuw entreegebouw in Raamsdonksveer gerealiseerd.

Naar artikel
Sanitair gebouw Camping De Wachtsluis, Retranchement

Bouwbedrijf Jos Vrolijk maakt van elk project iets moois

Sanitair gebouw Camping De Wachtsluis, Retranchement

Bouwbedrijf Jos Vrolijk uit Zevenbergen (Noord-Brabant) bewijst al jarenlang dat functioneel en esthetisch bouwen bij de realisatie van industriële en agrarische bouwprojecten prima te combineren is. De bouw van het nieuwe sanitair gebouw op camping de Wachtsluis in Retranchement (Zeeuws-Vlaanderen) is één van de mooie praktijkvoorbeelden.

Naar artikel