Industriebouw juli 2021

Industriebouw editie 75, juli 2021

Editie 75

Beste lezers van Industriebouw,

We kunnen er deze editie niet omheen: het enorme logistiek centrum (5L) dat BMV voor chipmachinefabrikant ASML bouwt op de ASML campus in Veldhoven. Indrukwekkend qua omvang en een complexe logistieke operatie, niet in het minst omdat bovenop 5L de nieuwe kantoren van ASML, 6KLM, een plek krijgen. Om alle onderdelen boven te krijgen, moesten drie kranen op het dak van 5L worden geplaatst. Het bouwproces zelf diende vanwege de gevoeligheid van de producten waar ASML mee werkt, zoveel mogelijk stofarm te gebeuren. Hoe verder richting afbouw, hoe strenger de eisen op dit gebied.

Al met al een knap staaltje bouwvakmanschap dus, alle reden om uitgebreid aandacht te besteden aan dit project. En hier blijft het ongetwijfeld niet bij. De afgelopen jaren is de campus in Veldhoven langzaam maar zeker steeds verder uitgebreid en het einde is nog niet in zicht. ASML rules!

Maar natuurlijk valt er meer te beleven in bouwend Nederland. Op de Universiteitscampus van de Technische Universiteit Delft is onder regie van cepezed het duurzame, natuurinclusieve hoofdkantoor annex productielocatie van Oldelft Ultrasound gerealiseerd. In Hellevoetsluis ontwikkelen lokale zorgverleners ontwikkelen samen met bouwmanagementbureau Built by De Wildt een bijzonder medisch centrum waar eerste- en tweedelijnszorg samenkomen: ’t Dok Medisch Centrum. En wat te denken van het Haasje Over-project, gelegen op het Eindhovense Strijp-S: dit bestaat uit een zeventig meter hoge woontoren die door middel van brugdelen verbonden wordt met de bestaande bebouwing. Voor Stam en De Koning een technisch bijzonder project dat veel voorbereiding vergde.

We hebben weer meer dan genoeg te melden, veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw

Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 75
Omvang 225 pagina's
Papier omslag 300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)

Uitgelichte artikelen

ASML , Veldhoven

ASML stijgt letterlijk tot grote hoogte

ASML , Veldhoven

Chipmachinefabrikant ASML groeit en bloeit. De afgelopen jaren is de ASML campus in Veldhoven dan ook langzaam maar zeker steeds verder uitgebreid. Nieuwste wapenfeit is een enorm logistiek centrum (5L), dat moet zorgen voor een flinke logistieke efficiency slag. Hiermee worden logistieke processen zoveel mogelijk geconcentreerd op één locatie, dicht bij de fabriek. Sinds april 2019 is onder regie van ‘huisaannemer’ bmv keihard gewerkt aan realisatie van 5L.

Naar artikel
Oldelft ultrasound, Delft

Cepezed bouwt duurzaam, natuurinclusief hoofdkantoor Oldelft Ultrasound

Oldelft ultrasound, Delft

Oldelft Ultrasound is een bedrijf dat miniatuurapparatuur voor medische echodiagnostiek vervaardigt. Toen de onderneming haar oude pand op het Delftechpark was ontgroeid, schakelden zij Cepezed in om een nieuwe locatie voor hen te zoeken. Op de Universiteitscampus van de Technische Universiteit Delft is inmiddels een duurzaam, natuurinclusief hoofdkantoor annex productielocatie gerealiseerd.

Naar artikel
MTS Europroducts, Maassluis

Reinheid vanuit de Maasdelta

MTS Europroducts, Maassluis

Onder toeziend oog van  triple Group uit Maasdijk verrijst pal aan de Nieuwe Waterweg, met uitzicht op de Maasdeltatunnel, het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum van MTS Euro Products. Directeur-eigenaar Maarten Veldman van Triple Group vertelt over het kolossale pand van MTS Euro Products, dat in oktober opgeleverd en in gebruik genomen wordt.

Naar artikel
Stationpostgebouw , Den Haag

Inpandige metamorfose van een rijksmonument

Stationpostgebouw , Den Haag

Een rijksmonument, de kleine bouwplaats, de ‘thuiskomst’ van PostNL: de verbouwing en renovatie van het Stationspostgebouw in Den Haag was voor de bouwcombinatie van J.P. van Eesteren en BESIX in veel opzichten bijzonder.

Naar artikel
Capelle aan den Ijssel, The Cube

Nieuwbouw Oneway verrijst in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den Ijssel, The Cube

Het gaat goed met Oneway, exclusief distributeur van CUBE fietsen, onderdelen, kleding en accessoires in Nederland, Verenigd Koninkrijk en Ierland. Om verder te kunnen groeien, hebben zij Hercuton opdracht gegeven om een splinternieuwe bedrijfshal met kantoor te bouwen in Capelle aan den IJssel. Hercuton levert de nieuwbouw naar verwachting in november 2021 turn-key op.

Naar artikel
IKC, Bavel

Hoofdaannemer Breda Bouw geeft vorm aan IKC Bavel

IKC, Bavel

Op de hoek van de Pastoor Doenstraat en het Kapittelhof in het centrum van Bavel is een modern Integraal Kindcentrum (IKC) gebouwd. De kinderen van de lokale basisscholen de Spindel en de Toermalijn en Kober kinderopvang zullen na de zomervakantie hun intrek nemen in het nieuwe schoolgebouw. Projectleider Remko Hornman was namens hoofdaannemer Breda Bouw uit Teteringen nauw betrokken bij dit project.

Naar artikel
Haasje Over, Eindhoven

Hoog bouwtempo woontoren en brugwoningen Haasje Over

Haasje Over, Eindhoven

Het Haasje Over-project, gelegen op het Eindhovense Strijp-S, bestaat uit een zeventig meter hoge woontoren die door middel van brugdelen verbonden wordt met de bestaande bebouwing. Voor Stam de koning een technisch bijzonder project dat veel voorbereiding vergde.

Naar artikel
Medisch Centrum Dok, Hellevoetsluis

’t Dok Medisch Centrum combineert eerste- en tweedelijns zorg

Medisch Centrum Dok, Hellevoetsluis

Lokale zorgverleners ontwikkelen samen met bouwmanagementbureau Built by De Wildt uit Sint-Michielsgestel een bijzonder medisch centrum waar eerste- en tweedelijnszorg samenkomen: ’t Dok Medisch Centrum.

Naar artikel
Zorgcentrum EGC, Middelburg

Eerstelijns Gezondheidscentrum is aanwinst voor Middelburg

Zorgcentrum EGC, Middelburg

Aan de Krooneveldweg in Middelburg is sinds medio 2020 hard gewerkt aan de bouw van een nieuw multidisciplinair zorgcentrum. In het Eerstelijns Gezondheidscentrum (EGC) in de Zeeuwse hoofdstad zijn sinds de oplevering in april dit jaar diverse zorgverleningsinstanties gehuisvest. “Het is echt een aanwinst voor de hele gemeente Middelburg”, stelt Leo Gabriëlse. Hij was als projectleider namens hoofdaannemer De Kok Bouwgroep nauw betrokken bij de realisatie van het EGC.

Naar artikel
DC Bijsterhuizen, Nijmegen

Een DC met een eigen smoel

DC Bijsterhuizen, Nijmegen

Langs de A73 bij Wijchen verrijst distributiecentrum (DC) Bijsterhuizen, ruim 32.000 m² warehouse op een logistieke hotspot. Het is een project van Heembouw Bedrijfsruimten Zuid, dat het distributiecentrum van begin tot eind realiseert. Dat is hoe Heembouw werkt, vertelt projectleider Johan de Raad. “Als ontwerpende bouwer met eigen architecten bieden we onze klanten een integrale aanpak: van ontwikkeling, ontwerp, aanvraag van de bouwvergunning, realisatie tot en met het onderhoud. Wij kunnen onze klanten compleet ontzorgen.”

Naar artikel
Bedrijfspand Helmond Metalen, Culemborg

JG Timmer bouwt een sterk staaltje in Culemborg

Bedrijfspand Helmond Metalen, Culemborg

Gebouwd voor een duurzame toekomst, dat is de nieuwbouw van Helmond Metalen in Culemborg. Bouwbedrijf JG Timmer realiseerde daar met een sterk staaltje efficiënt bouwen een nieuw kantoor, nieuwe opslaghallen en overige faciliteiten. Het productieproces van Helmond Metalen ging tijdens het bouwproces gewoon door. Een uitdaging voor JG Timmer, maar de bouwonderneming uit Kesteren slaagde met vlag en wimpel.

Naar artikel
ACH, Ridderkerk

Aan de Stegge Twello bouwt logistiek bedrijfscomplex op zichtlocatie

ACH, Ridderkerk

Op bedrijventerreinterrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk heeft bouwbedrijf Aan de Stegge Twello een nieuw logistiek bedrijfscomplex gerealiseerd voor Allround Cargo Handling (ACH). Op een bouwterrein van 4,1 hectare verrees in korte tijd een fraai gebouw met geconditioneerde warehouses en kantoren. Evert Veerman, commercieel projectmanager bij Aan de Stegge Twello, vertelt hoe het project tot stand kwam.

Naar artikel
DC SIG Benelux, Waalwijk

Systabo bouwt built-to-suit warehouse en hoofdkantoor voor SIG Benelux

DC SIG Benelux, Waalwijk

Op het bedrijventerrein de Waalwijkse haven stond in vroegere tijden een betonfabriek. Nu heeft SIG Benelux zich op deze locatie gevestigd. In samenwerking met ontwikkelaar VolkerWessels Logistics Development B.V. heeft Systabo B.V. uit Enschede deze plek getransformeerd tot een duurzame locatie met een state-of-the-art warehouse en een hoogwaardig hoofdkantoor.

Naar artikel
Waterproductiebedrijf, Schijf

‘Never change a winning team’

Waterproductiebedrijf, Schijf

De nieuwbouw van het Waterproductiebedrijf in Schijf in opdracht van Brabant Water is een echt multidisciplinair project, dat expertise vraagt van diverse partijen. ADS Groep werkt daarvoor samen met partners Van Boekel Groep en Hoppenbrouwers Techniek B.V.  En met succes. Directielid Bert Eenkhoorn van ADS Groep: “We versterken elkaar met onze kennis en vakmanschap.”

Naar artikel
Kabelwerken Van Dorp, Heinenoord

Fraanje BV bouwt nieuw pand Kabelwerken van Dorp

Kabelwerken Van Dorp, Heinenoord

De lamellenluifel is de blikvanger van het nieuwe pand van Kabelwerken van Dorp in Heienoord. Het pand is afgelopen mei opgeleverd, en Van Dorp is er meteen ingetrokken. Hoofdaannemer was Fraanje BV uit ‘s-Heer Arendskerke in Zeeland.

Naar artikel
Mepal, Lochem

Droste Bouwgroep verzorgt opnieuw uitbreiding voor Mepal

Mepal, Lochem

Droste Bouwgroep uit Hengelo (Ov) verzorgt voor de tweede maal een uitbreiding van het bedrijfspand van Mepal. Deze fabrikant van kunststof consumentenproducten – opgericht in 1949 en sinds 1963 gevestigd in het Gelderse Lochem – maakt een gestage groei door, voornamelijk door succes op de Duitse markt en door de opkomst van de online verkoop. Met de uitbreiding verdubbelt de assemblage- en magazijncapaciteit van het bedrijf tot 15.000 m². Projectleider Vincent Brefeld is er trots op dat Droste Bouwgroep opnieuw deze klus voor Mepal mag klaren.

Naar artikel
Centrale Huisvesting Gemeente Nissewaard, Spijkenisse

Team Buitenruimte Nissewaard krijgt centrale huisvesting

Centrale Huisvesting Gemeente Nissewaard, Spijkenisse

De Gemeente Nissewaard verzamelt het team Buitenruimte op een centrale plek. Van de vier rayonlocaties blijft alleen die aan de Voorweg in Spijkenisse in bedrijf. In flink uitgebreide en gemoderniseerde vorm, dat wel: het bestaande gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid met zo’n 1.900 m² nieuwbouw. De oplevering vindt deze zomer plaats

Naar artikel