Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 102

Februari 2024

Beste lezers,

In deze editie hebben we een special over parkeren toegevoegd. En dat is niet voor niets. In de wereld van mobiliteit hebben de nodige veranderingen plaatsgevonden in de loop der tijd. Denk aan het veranderend gebruik van auto’s in de vorm van onder andere deelauto’s en de toename van het aantal elektrische auto’s. Combineer dit met de toenemende druk op de beschikbare ruimte in steden en de roep op verduurzaming, en je snapt dat men als gevolg van deze ontwikkelingen ook anders is gaan denken over parkeren en de eisen waaraan parkeervoorzieningen moeten voldoen.

De verwachting is dat parkeergarages in de toekomst steeds meer zullen veranderen in hubs waar diverse vormen van mobiliteit bij elkaar komen, en bovendien steeds vaker met aandacht voor demontabiliteit en duurzaamheid worden ontwikkeld.

Wil je ruimte creëren voor andere activiteiten? Dan kun je ervoor kiezen om waar mogelijk ondergronds te parkeren. De bouw van de ondergrondse Singelgrachtgarage-Marnix is absoluut een hoogstandje op dat gebied. Middenin het drukke centrum van Amsterdam verdwijnen maar liefst 800 bovengrondse parkeerplaatsen. Daardoor komt er meer ruimte voor groen, voetgangers en spelende kinderen. Dit komt de leefbaarheid zeker ten goede.

Een ander voorbeeld is de uitbreiding van het bestaande parkeerterrein achter het gebouw van TBI Bedrijfspanden B.V. in Amersfoort. Het parkeerdek krijgt een dakconstructie gemaakt van zonnepanelen en wordt voorzien van groenstroken.

Maar natuurlijk valt er meer te lezen in dit blad. Wat te denken van de bouw van SSO Zuiderbos in Vught. Een bijzonder project, al was het alleen maar vanwege de leerlingen van deze Speciaal Onderwijsschool: kinderen met psychiatrische problematiek of een vermoeden daarvan. Eveneens uniek maar dan om een andere reden is de renovatie en nieuwbouw van de nieuwe bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Een indrukwekkende pas de deux tussen historisch erfgoed - het voormalige Binnengasthuis - en innovatieve nieuwbouw waar we je graag meer over vertellen.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning

Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 102
Omvang 170 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Een harmonieus samenspel van historie en vernieuwing

  Amsterdam

  Hartje Amsterdam geeft bouw- en installatiebedrijf Binx Smartility leiding aan de renovatie en nieuwbouw van de nieuwe bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Een indrukwekkende pas de deux tussen historisch erfgoed - het voormalige Binnengasthuis - en innovatieve nieuwbouw. Met als kers op de taart een iconische overkapping in de vorm van de boom die uitwaaiert naar de omringende gebouwen waardoor er een atrium ontstaat.
  Bekijk artikel
 • De Vries en Verburg realiseert bedrijventerrein Nieuw-Kralingen Business

  Nieuw-Kralingen

  In de nieuwe Rotterdamse woonwijk Nieuw-Kralingen verrijst bedrijvenpark Nieuw-Kralingen Business. Het plan, met een totale oppervlakte van 30.000 m², bestaat uit een bouwmarkt, 16 gestapelde bedrijfsunits, een opslaglocatie voor particulieren en een zelfstandig kantoor. Gemetselde gevels geven het complex aan de straatzijde een ‘stadse’ uitstraling.
  Bekijk artikel
 • Nuchtere aanpak legt PRO Cladding geen windeieren

  Helmond

  Met bij elkaar opgeteld meer dan 50 jaar ervaring in de dak- en geveltechniek zijn Robert Walschots en Hans Vos oude rotten in het vak. Ze besloten hun krachten te bundelen en richtten in 2017 PRO Cladding op. Hun passie voor het vak en klantgerichte aanpak hebben al veel mooie projecten door het hele land opgeleverd. “Als je het bij ons neerlegt, komt het goed
  Bekijk artikel
 • Een verbouwde kerk als dorpshart

  Made

  De voormalige Bernarduskerk in Made wordt onderdeel van een sociaal cultureel dorpshart. De kerk zelf heeft binnenin een verdieping voor kantoren gekregen en huisvest straks een kinderdagverblijf, de GGD, een bibliotheek en algemene ruimtes voor stichtingen en verenigingen. Pal tegen de kerk is een modern theater gebouwd. Het wordt in februari 2024 opgeleverd.
  Bekijk artikel
 • Van nul tot twaalf opgroeien in de wijk

  Simmelink Eibergen

  Aan de hand van de kernwaarden gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde en samen met co-makers een bruisend ontwikkelingscentrum realiseren, dat was wat Marku Bouw voor ogen had bij aanvang van de bouw van Integraal Kindcentrum (IKC) Het Simmelink in Eibergen.
  Bekijk artikel
 • Mobilis bouwt parkeergarage onder de Singelgracht

  Amsterdam

  Met de bouw van de ondergrondse Singelgrachtgarage-Marnix in het centrum van Amsterdam verdwijnen 800 bovengrondse parkeerplaatsen en komt er meer ruimte voor groen, voetgangers en spelende kinderen. Zo’n groot project realiseren op een binnenstedelijke ‘postzegel’, onder water, is een zeer complexe opgave. “Logistiek is hier de sleutel tot succes.”
  Bekijk artikel
 • Duurzame, creatieve en toekomstgerichte parkeeroplossingen

  Amersfoort

  Wie op de Chromiumweg in Amersfoort rijdt, kan het niet ontgaan: het installatiebedrijf TBI heeft daar een opvallende dubbellaagse parkeeroplossing gekregen. Twee lagen parkeerplaatsen waar er eerst alleen maar een parkeerplaats op maaiveldniveau lag, zonnepanelen op het dak en zelfs aan de vogels en insecten is gedacht door het aanbrengen van verticale groenwanden met nestkastjes en insectenhotels. Continental Car Parks uit Twello realiseerde dit opvallende project in opdracht van TBI.
  Bekijk artikel
 • GOLDBECK: Een gouden partner voor turn-key-projecten!

  Arnhem

  In de Benelux is GOLDBECK Nederland een gewaardeerde partner voor de realisatie van turn-key-projecten. Denk hierbij aan de bouw van distributiecentra, productielocaties, kantoorgebouwen of bovengrondse parkeervoorzieningen. “Voor elk toepassingsgebied en eindgebruik hebben wij een uniek eigen bouwsysteem. “Wij hebben voor de bouw van parkeergarages een eigen GOLDBECK systeem ontwikkeld. Daarmee hebben wij de afgelopen 20 jaar al meer dan 1.000 parkeergarages gebouwd door heel Europa”, stelt commercieel manager Walter Vonk.
  Bekijk artikel
 • Nieuw kantoor PCS is extreem duurzaam én circulair

  Hendrik-Ido-Ambacht

  In het voorjaar van 2023 werd een begin gemaakt met de bouw van het nieuwe kantoorpand voor PCS. Begin dit jaar neemt het bedrijf dat gespecialiseerd is in gebouwautomatisering haar intrek in het extreem duurzame en circulaire kantoor in Hendrik-Ido-Ambacht. Gerco Vonk, die als projectleider namens hoofdaannemer Van Baaren Aannemers BV uit Schoonhoven bij dit unieke project betrokken was, laat de onderscheidende aspecten van dit energiepositief kantoorgebouw de revue passeren.
  Bekijk artikel
 • Wessels Rijssen realiseert na bouw Hotel Van der Valk Houten ook de uitbreiding

  Houten

  Achter Hotel Van der Valk Houten verrijst een toren van dezelfde hoogte. Het hotel breidt 15 meter uit met in het nieuwe deel een kelder voor opslag, een zwembad, wellness, een fitnessruimte en zo’n 45 extra kamers. De capaciteit van het restaurant wordt vergroot van 300 naar 400 plaatsen en naast het hotel komt een nieuwe parkeergarage. Wessels Rijssen is hoofdaannemer voor de casco bouw van de nieuwe aanbouw.
  Bekijk artikel
 • Nieuw Kindcentrum in Overloon energieneutraal en vleermuisvriendelijk.

  Overloon

  In het centrum van Overloon is onlangs een nieuw Kindcentrum opgeleverd met de toepasselijke naam ’t Loont. In samenwerking met diverse partijen realiseerde Aannemersbedrijf Teunissen uit het Limburgse Ysselsteyn een multifunctioneel gebouw, dat geheel is ingericht voor de jeugd. Alhoewel… “Er is ook voor de vleermuis een aparte ruimte gecreëerd”, aldus Martien Pouwels, mede-eigenaar van Teunissen.
  Bekijk artikel
 • Transformatie van De Bataafse Kamp

  Hengelo

  Een karakteristiek pand dat een geheel nieuwe bestemming heeft gekregen, dat is De Bataafse Kamp in Hengelo. In het markante voormalig schoolgebouw uit de jaren ’50, waar veel inwoners van Hengelo en omstreken hun schooltijd hebben doorgebracht, zijn in totaal 44 moderne woningen gerealiseerd. Het gaat om twintig appartementen, acht maisonnettes, zeven parkwoningen, vijf stadsvilla’s en vier penthouses. De eerste bewoners kunnen naar alle waarschijnlijkheid in het eerste kwartaal van 2024 hun intrek nemen in het getransformeerde pand.
  Bekijk artikel
 • Tweede pand voor Porsche in Deventer in twee jaar tijd.

  Deventer

  Op het A1 Bedrijvenpark in Deventer zijn in twee jaar tijd twee panden voor Porsche Centrum Twente gebouwd. Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello was in beide gevallen de hoofdaannemer. Samen met uitvoerder Rick Mansveld bespreken we het meest recente project van de twee: de Porsche Service Factory, die dit voorjaar gereed zal komen.
  Bekijk artikel
 • Woonzorgcomplex Our House voorziet in belangrijke behoefte

  Rijswijk

  In de zomer van 2023 ging de bouw van Woonzorgcomplex Our House van start gestart. De nieuwbouw, gelegen naast tuincentrum GroenRijk ’t Haantje in Rijswijk Buiten, biedt na de oplevering (medio dit jaar) huisvesting aan 15 jongvolwassen bewoners met een verstandelijke beperking. Batenburg Bouw & Ontwikkeling uit Bergschenhoek heeft van Rijswijk Wonen de opdracht gekregen om het Woonzorgcomplex te bouwen. Stichting Our House wordt de huurder van deze woonvoorziening.
  Bekijk artikel
 • Unibouw maakt feestje van nieuwbouw 999 Games

  Almere

  De nieuwbouw van het pand van 999 Games in Almere wordt verzorgd door het enthousiaste en kundige team van Unibouw uit Gemert. Projectleider Jasmin Dolovac: “Het traject op weg naar een nieuw pand moet een feestje zijn. Zo staan wij er met trots in, en dat wordt door onze opdrachtgevers gewaardeerd.”
  Bekijk artikel
 • De wereld mooier bouwen

  Vught

  SSO Zuiderbos is een bijzonder project. Op deze Speciaal Onderwijsschool zitten kinderen met psychiatrische problematiek of een vermoeden daarvan. SSO Zuiderbos is de plek waar leerlingen met de juiste zorg en aandacht passend onderwijs kunnen volgen. Pal naast het oude schoolpand wordt een nieuw schoolgebouw gerealiseerd. Maar juist vanwege het kwetsbare karakter van de doelgroep, moest goed nagedacht worden over de details van de bouw. Slokker Bouwgroep mocht zich buigen over dit project.
  Bekijk artikel