Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 103

Maart 2024

Beste lezers,

De Nederlandse bevolking is langzaam maar zeker aan het vergrijzen. Op 1 januari 2023 telde ons land ruim 3,6 miljoen inwoners die ouder zijn dan 65 jaar. Dat is ongeveer 20% van de totale bevolking. En dat aantal neemt alleen maar toe de komende jaren. Dat betekent natuurlijk ook iets voor de woningmarkt. Zeker omdat ouderen tegenwoordig steeds langer zelfstandig wonen. Niet iedere woning is daar geschikt voor. Ouderdom komt immers met gebreken, voor de een wat meer dan voor de ander, dus een woning moet wel ingesteld zijn op de oudere bewoners.

Het is dan ook niet zo vreemd dat tegenwoordig veel levensloopbestendige woningen worden gebouwd. Feitelijk is dat een woning die zo is gebouwd dat je daar moeiteloos een dagje ouder kunt worden zonder dat je allerlei obstakels tegenkomt. In een levensloopbestendige woning bevinden de belangrijkste ruimtes zich bijvoorbeeld op de begane grond of - als het om een appartement gaat - op één niveau, en er is voorzien in praktische zaken als een verhoogd toilet of inloopdouche. Bovendien is een dergelijke woning toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Marnix Staete in Goes is een goed voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is. Dit splinternieuwe appartementencomplex herbergt straks 51 levensloopgeschikte appartementen voor senioren. Woon-zorgcomplex Rozenburg biedt een ander woonconcept, dat nog net iets verder gaat. Bij deze woonvoorziening is bij alles rekening gehouden met de bijzondere doelgroep: ouderen met dementie.

Maar natuurlijk passeren meer mooie projecten de revue in deze editie. De restauratie en transformatie van Pakhuis Santos in Rotterdam moeten we zeker benoemen. Het oorspronkelijke pakhuis voor Braziliaanse koffie uit 1903, dat de status van rijksmonument heeft, is flink onder handen genomen Er zijn zelfs twee nieuwe verdiepingen gerealiseerd bovenop het oude pakhuis. En wat te denken van het middelgrote, moderne distributiecentrum - gesitueerd op een strategische plek tussen de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen - dat de betrokken aannemer grotendeels in eigen huis heeft ontwikkeld, ontworpen en gebouwd.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning

Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 103
Omvang 134 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Marnix Staete biedt geriefelijk wooncomfort voor senioren

  Goes

  In november 2023 werd de eerste fase van het nieuwe appartementencomplex Marnix Staete in Goes opgeleverd. Begin dit jaar is met het slopen van het laatste gedeelte van de oude Marnixflat een start gemaakt met de tweede bouwfase. In totaal biedt het nieuwe complex in de wijk Goes-Oost straks plaats aan 51 levensloopgeschikte woningen voor ouderen met een reformatorisch identiteitsprofiel.
  Bekijk artikel
 • Elke centimeter telt in 4Floors

  Berkel en Rodenrijs

  Self-storage concepten zijn doorgaans niet de meest in het oog springende gebouwen, maar 4Floors in Berkel en Rodenrijs wil daarop een uitzondering zijn. Het bedrijfsverzamelgebouw, met 39 bedrijfsunits en 167 garageboxen, heeft een houten lamellengevel en twee groenwanden die het pand een luxe uitstraling geven. Een tweebaans hellingbaan geeft toegang tot de boxen op de drie verdiepingen.
  Bekijk artikel
 • Een state-of-the-art en duurzaam distributiecentrum

  Moerdijk

  In Moerdijk legt Bouwbedrijf Vrolijk momenteel de laatste hand aan een middelgroot, modern distributiecentrum (DC). Een compact warehouse dat de aannemer grotendeels in eigen huis heeft ontwikkeld, ontworpen en gebouwd. Het resultaat, een duurzaam DC met een luxe uitstraling, mag er zijn.
  Bekijk artikel
 • Transformatie van monumentaal Pakhuis Santos

  Rotterdam

  Aan de Brede Hilledijk in Rotterdam wordt hard gewerkt aan de restauratie van Pakhuis Santos. Het oorspronkelijke pakhuis voor Braziliaanse koffie uit 1903, dat de status van rijksmonument heeft, wordt volledig gerestaureerd en getransformeerd, zodat het Nederlands Fotomuseum er uiteindelijk zijn intrek in kan nemen.
  Bekijk artikel
 • The Gallery breidt flink uit met toevoeging van extra functionele ruimtes

  Enschede

  Op het Kennispark Twente in Enschede wordt nog hard gewerkt aan de transformatie van het multifunctionele gebouw The Gallery. Om te voldoen aan de vraag naar meer bedrijfsruimte op de campus wordt op dit moment een bestaande parkeergelegenheid onder het gebouw betrokken bij het pand. “Het pand is gebouwd in de jaren 70. Om die sfeer terug te laten komen hebben we bestaande materialen, zoals de betonconstructies, laten staan,” vertelt Adri van Veggel, bedrijfsleider bij ontwikkelend bouwer Dura Vermeer Bouw Hengelo en verantwoordelijke voor dit project.
  Bekijk artikel
 • Mobimall/PORDON steelt de show met luxe nieuwbouw in Echt

  Echt

  De bestaande huisvesting van Mobimall/PORDON in Echt werd te klein. Vandaar dat het autobedrijf - gespecialiseerd in de verkoop en reparatie van premium auto’s van merken als Audi, Porsche, Mercedes en Volkswagen - medio 2022 in gesprek ging met Munco om te kijken wat het bouwbedrijf voor hen kon betekenen. De klik was er en in april 2023 gingen de eerste palen de grond in. Zeven maanden later was de prachtige duurzame nieuwbouw bij de entree van Echt gereed.
  Bekijk artikel
 • Statig appartementengebouw completeert Baanhoek-West in Sliedrecht

  Sliedrecht

  De laatste kopers van de 29 appartementen in appartementengebouw De Burgemeester hebben hun sleutel in ontvangst genomen. Daarmee komt er een einde aan de activiteiten van Gebroeders Blokland Ontwikkeling en Bouw in de wijk Baanhoek-West in Sliedrecht. Gebroeders Blokland bouwde er in opdracht van BDP Bouwfonds Gebiedsontwikkeling diverse appartementengebouwen, twee-onder-een-kap woningen en rijtjeshuizen. De Burgemeester was volgens projectleider Ceesjan Barendregt van Blokland een mooie kroon op het werk.
  Bekijk artikel
 • Een nieuw thuis voor ouderen met dementie

  Rozenburg

  De komende jaren neemt het aantal ouderen toe. De verzorgingshuizen hebben de deuren gesloten en het regeringsbeleid is erop gericht ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Om die reden komen er steeds meer woonvoorzieningen speciaal voor ouderen, soms gecombineerd met een stuk zorg. In opdracht van Thuismakers BV bouwt Verbakel Bouwbedrijf B.V. momenteel in Rozenburg een woon-zorgcomplex voor ouderen met dementie, geheel in lijn met die ontwikkeling.
  Bekijk artikel
 • Ontmoetingsschool De Oanrin kan weer jaren vooruit met nieuwbouw

  Arum

  In het Friese Arum zijn twee bestaande schoolgebouwen samengevoegd in één nieuw schoolgebouw. De bestaande schoolgebouwen De Opslach en De Hoekstien zijn nu samen één ontmoetingsschool: De Oanrin. In dit nieuwe schoolgebouw hebben de twee scholen én een kinderdagverblijf een mooie plek gekregen. Aannemersbedrijf Dijkstra Draisma mocht het nieuwe schoolgebouw bouwen en deed dat met veel plezier.
  Bekijk artikel
 • Distributiecentrum Solar Nederland uitgebreid

  Alkmaar

  Het distributiecentrum (DC) van Solar Nederland op het bedrijvenpark Boekelermeer in Alkmaar is uitgebreid van 27.000 m² naar 35.000 m². Het buitenterrein is verruimd naar 11.300 m². In het grote DC wordt de mezzaninevloer met 2.000 m² vergroot en er worden extra kantoorruimtes gecreëerd.
  Bekijk artikel
 • Nieuw distributiecentrum vooral modern en praktisch

  Almere

  Gelegen aan de A27 ligt het nieuwe distributiecentrum op bedrijventerrein Stichtsekant in Almere op een strategische locatie. In opdracht van VDG Real Estate ontwikkelde het in Gemert gevestigde Unibouw daar een modern gebouw, dat voldoet aan alle eisen van deze tijd. In meerdere opzichten een interessant project, vindt Jasmin Dolovac, projectleider bij Unibouw. “Vanwege de complexiteit was dit echt leuk om te doen.”
  Bekijk artikel
 • Een pand met karakter voor VT Group

  Rotterdam

  Aan de Waalhaven in Rotterdam verrijst het nieuwe hoofdkantoor van VT Group (Verenigde Tankrederij). Dit gebeurt pal naast het huidige kantoor, onder de bezielende leiding van hoofdaannemer Willy Naessens Nederland. Over de reden van de nieuwbouw was Niels Groenewold, eigenaar van VT Group, duidelijk ten tijde van het slaan van de eerste paal in mei 2023: “De nieuwe vestiging op de vertrouwde plek, midden in de Rotterdamse haven, staat symbool voor de wereldwijde groei van VT Group.”
  Bekijk artikel
 • De Cirkel wordt nieuwe ontmoetingsplek in Velserbroek

  Velserbroek

  Yogalessen, klaverjasavonden en boeken lenen: het kan straks allemaal in De Cirkel in Velserbroek. Het gebouw is een samenvoeging van de bestaande bibliotheek en het naastgelegen pand van Stichting BuitenGewoon. Beide organisaties worden, aangevuld met Welzijn Velsen, in de nieuwbouw gehuisvest.
  Bekijk artikel
 • Een betere constructie, dezelfde uitstraling

  Haren

  De jenaplanschool Peter Petersenschool uit Haren gaf, na een aanbesteding, Hesco Bouw uit Stadskanaal opdracht tot uitbreiding. De basisschool kreeg in het afgelopen jaar een nieuwbouwvleugel met daarin drie ruime lokalen, een speelzaal en een groot centraal plein, door de school het leerplein genoemd. Daarnaast een aantal ondersteunende ruimtes zoals een toiletgroep, lerarenkamer, werk- en serverkasten.
  Bekijk artikel
 • Een duurzaam bedrijfsverzamelgebouw geheel van hout

  Utrecht

  HoutWerk II, een bijzonder bedrijfsverzamelgebouw op Campus Werkspoor ten noorden van het Utrechtse centrum, wordt op 1 april opgeleverd. De belangstelling voor units is groot, zeker na het succes van het ernaast gelegen HoutWerk I. Op dit moment is er zelfs nog maar één unit vrij in het bijzondere houten gebouw, dat een grote aantrekkingskracht heeft op met name innovatieve startups en (jonge) ondernemers. Een derde gebouw is al in voorbereiding, en er wordt ook al gekeken naar nieuwe locaties in de rest van Nederland om het concept verder uit te rollen.
  Bekijk artikel
 • Fortune Coffee breidt uit voor toekomstige groei

  Zoetermeer

  Fortune Coffee, een koffieleverancier voor bedrijven, wil verder bouwen aan de toekomst. Het huidige hoofdkantoor in Zoetermeer, dat stamt uit 2010, is simpelweg te klein geworden dus is het is tijd om uit te breiden. Aannemingsbedrijf Middelwateringbouw startte in september 2023 met de bouw. Het pand wordt naar verwachting in september opgeleverd.
  Bekijk artikel