Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 104

April 2024

Beste lezers,

We hebben het er al eerder over gehad: circulair bouwen. Het onderwerp is zo actueel dat we er een aparte editie aan wijden. Bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en overheden werken samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken, namelijk een circulair Nederland in 2050. In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt en bestaat er bijna geen afval. Op die manier wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagd.

Dit betekent dat er in alle fasen van het bouwproces - van ontwerp tot bouw en beheer - naar duurzaamheid wordt gekeken. Idealiter wordt een nieuw gebouw zo ontworpen en gebouwd dat het vele decennia mee kan gaan. Bij voorkeur is het bovendien mogelijk om het gebouw aanpassen aan veranderende behoeften, zodat sloop zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Uiteraard dienen zoveel mogelijk duurzame, herbruikbare en recyclebare materialen te worden gebruikt. En er wordt gestreefd naar minimaal energieverbruik qua installaties.

Het nieuwe multifunctionele dorpshuis De Blokhut in Bosschenhoofd is een goed voorbeeld. Er is hier deels sprake van renovatie, deels van nieuwbouw. Van het bestaande pand is het casco grotendeels gehandhaafd. Vanaf hier is het pand uitgebreid en verduurzaamd zodat het helemaal klaar is voor de toekomst. Ook bij de bouw van een nieuw groot distributiecentrum in Deventer, dat wordt gehuurd door Wasco, lag de lat hoog. Het gebouw voldoet aan de eisen voor een BREEAM Excellent certificering. Vandaar dat zelfs de sloop van de fabriek die op het terrein stond, zorgvuldig en op een circulaire manier heeft plaatsgevonden. Een deel van de materialen is verwerkt tot puin, wat vervolgens weer is hergebruikt  als verharding onder het nieuwe gebouw en het buitenterrein.

Deze editie mag ook de totstandkoming van de nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen niet onvermeld blijven. Een indrukwekkend pand dat in alle opzichten voldoet aan de belangrijkste doelstelling: het bieden van een helende omgeving aan patiënten.

Meer dan genoeg om je op te verheugen dus, veel leesplezier toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Cock Penning


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 104
Omvang 156 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Helende omgeving centraal bij nieuwbouw Universitair Centrum Psychiatrie

  Groningen

  Veel zonlicht, natuurlijke kleuren en materialen en een groene omgeving: de nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen voldoet in alle opzichten aan de belangrijkste doelstelling: het bieden van een helende omgeving aan patiënten. Bouwcombinatie BAM-Trebbe-Equans kijkt met een goed gevoel terug op dit in maart opgeleverde project.
  Bekijk artikel
 • Nieuw multifunctioneel dorpshuis Bosschenhoofd

  Bosschenhoofd

  Al sinds de sloop van De Schakel in 2012 zit het dorp Bosschenhoofd zonder dorpshuis. Daar is met de bouw van een fonkelnieuw en multifunctioneel gebouw aan de Pastoor van Breugelstraat verandering in gekomen. In maart dit jaar kreeg het nieuwe stichtingsbestuur die het dorpshuis gaat beheren, de sleutel en konden zij aan de slag met de inrichting.
  Bekijk artikel
 • Nieuw kantoor biedt ruimte voor groei Rapide Shipping

  Werkendam

  ABB Bouwgroep uit Sliedrecht is zowel projectontwikkelaar als uitvoerend aannemer. Het familiebedrijf heeft inmiddels meer dan 60 jaar ervaring in nieuwbouw, verbouw, renovatie, transitie en verduurzaming van zowel woningbouw als utiliteitsbouw. In de laatste categorie past de bouw van het nieuwe kantoor voor Rapide Shipping in Werkendam. Voor dit project ging begin december 2023 de eerste paal de grond in en de oplevering van het nieuwe kantoor met bedrijfsruimte staat voor de tweede helft van dit jaar gepland.
  Bekijk artikel
 • Uniek bedrijfsverzamelgebouw op centraal gelegen locatie

  Barneveld

  Aan de Verlengde Parallelweg op het levendige bedrijventerrein De Harselaar in Barneveld wordt in opdracht van Lammert Wilbrink Vastgoed een bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd. Het nieuwbouwproject, dat de naam Veste Parallel draagt, heeft een zeer centrale ligging en is tevens gunstig gelegen ten opzichte van station Barneveld-Noord en de rijkswegen A1 en A30. Dit maakt het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw een ideale uitvalsbasis voor (startende) ondernemers. HBE Bouw uit Ede is als hoofdaannemer betrokken bij de realisatie van het project.
  Bekijk artikel
 • Sportvereniging en basisschool samen onder één dak

  Merselo

  In het Limburgse Merselo is sportvereniging SV Merselo het afgelopen jaar getransformeerd tot een multifunctionele accommodatie. In opdracht van Stichting GAM Merselo mocht aannemersbedrijf BCP Bouw uit Cuijk de gehele (ver)nieuwbouw gaan uitvoeren. Het project, dat begin september 2022 van start ging, heeft bijna een jaar in beslag genomen. En met reden: “We hebben echt álles aangepakt.”
  Bekijk artikel
 • Snelle bouwtijd en tevreden uitvoerders

  Bodegraven

  Vijftig koopwoningen en 49 sociale huurwoningen telt de derde fase van Plan Parckweide, een nieuwbouwwijk in jaren ’30 stijl aan de rand van Bodegraven. Kenmerkend zijn de ruime opzet en het groene karakter. De Raad Groep uit Katwijk ontwikkelde én bouwde dit project. De keuze om met prefab betoncasco’s te bouwen bleek de juiste beslissing. “Onze uitvoerders liepen fluitend rond, dat zegt genoeg.”
  Bekijk artikel
 • Kant-en-klare oplossing voor een demontabel EPDM dak

  Carlisle Construction Materials

  Met een levensduur van vijftig jaar staat EPDM al bekend als zeer duurzame dakbedekking. Carlisle Construction Materials B.V. (CCM) en SFS Group gaan nog een stap verder. Dankzij hun innovatieve systeem, op basis van inductie, zijn EPDM-daken volledig demontabel en dus in hoge mate circulair. Een extra meerwaarde is het uitgebreide servicepakket. “We zorgen dat een gebouweigenaar het dak krijgt dat hem is beloofd.
  Bekijk artikel
 • Olympisch zwembad Drachten is topprestatie van bouwers

  Smallingerland

  Het Zwemcomplex De Welle dat Bouwgroep Dijkstra Draisma momenteel in de gemeente Smallingerland aan het bouwen is, is een topprestatie van alle collega’s. “Het is het grootste zwemcomplex dat wij tot nu toe gebouwd hebben”, zegt projectleider Harm Jan de Vries. “Petje af voor alle mannen die hieraan meewerken. Want het is een secuur proces, zo’n zwembad.”
  Bekijk artikel
 • Fenixloods II: culturele eyecatcher in de Rotterdamse skyline

  Rotterdam

  Op Katendrecht in Rotterdam, direct aan de haven, wordt hard gewerkt aan de renovatie en transformatie van Fenixloods II. Deze oude havenloods uit 1923 (destijds de grootste ter wereld) werd in 1954, na bombardementen en brand, deels herbouwd en gesplitst in twee loodsen: Fenixloods I en Fenixloods II. Laatstgenoemde wordt door Dura Vermeer Bouw Heyma uit Rotterdam, in opdracht van Stichting Droom en Daad, getransformeerd tot een indrukwekkend gebouw waar historie, kunst en cultuur samenkomen.
  Bekijk artikel
 • Nieuw distributiecentrum voor Wasco in Deventer

  Deventer

  Ten Brinke, vestiging Almelo heeft medio 2023 weer een aansprekend project turn-key afgerond: een groot distributiecentrum van 37.500 m² op industrieterrein Kloosterlanden in Deventer. Wasco, groothandel in installatietechnische componenten, huurt het distributiecentrum. Het stelt hen in staat om de logistieke en bedrijfsprocessen te optimaliseren én het assortiment verder uit te breiden.
  Bekijk artikel
 • ‘Zo moet een project verlopen’

  Nootdorp

  In Nootdorp is op de plek van de bijna 50 jaar oude sporthal Jan Janssen een gloednieuwe hal met dezelfde naam gebouwd. Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV uit Raamsdonkveer verwierf van de gemeente Pijnacker-Nootdorp de Design & Build opdracht voor het project. Vanaf het allereerste begin verliep het project volgens projectmanager Adrian Dikmans van Vaessen zoals een project zou moeten verlopen.
  Bekijk artikel
 • Horecapaviljoen volledig opgetrokken uit hout

  Geervliet

  Wie begin maart op de bouwplaats in Voorne-Putten kwam kon het al zien; het nieuwe paviljoen dat volledig uit hout is opgetrokken. Een imposant houtskelet markeerde de 650 m² waar het horecapaviljoen van Mr. Simons straks komt. “Wij bouwen een heel bijzonder gebouw op deze plek in het Bernissegebied”, zegt Joep van der Hout, hoofdaannemer van Houtbouw Westland uit ‘s-Gravenzande. “In principe wordt alles van hout gemaakt. Zo past het paviljoen straks prachtig in het natuurgebied.”
  Bekijk artikel
 • Realisatie nieuw thuis voor ouderen in Heino

  Heino

  Woonzorgcentrum (Intramurale zorg) Het Wooldhuis in Heino werd in verschillende fases gerealiseerd en opgeleverd. Hoofdaannemer Dons en Troost uit Staphorst had de regie. Projectleider Willem Slager vertelt over alle ins en outs van het project.
  Bekijk artikel
 • Bouwpartners heffen het glas bij oplevering Heineken Hoek

  Amsterdam

  Midden op het Leidseplein in Amsterdam heeft het welbekende historische pand Heineken Hoek plaatsgemaakt voor een modern hotel met horecafaciliteiten. Het nieuwe pand telt zes bouwlagen en een kelder. De bouwhoogte van de nieuwbouw sluit aan op de bouwhoogtes van de aangrenzende panden.
  Bekijk artikel