Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 105

Mei 2024

Beste lezers,

Bij de (nieuw)bouw van een brandweerkazerne komt over het algemeen veel kijken. Sowieso moet zorgvuldig worden gekeken naar de locatie. Om snel te kunnen reageren, moet de kazerne immers gelegen zijn op een strategische plek. Verder moet in het ontwerp natuurlijk rekening worden gehouden met o.a. de opslag van apparatuur en voertuigen, en specifieke behoeften van de brandweerlieden.

In deze editie passeren twee brandweerkazernes de revue maar ze verschillen als dag en nacht. In Twello (gemeente Voorst) gaat het om nieuwbouw. Het pand is opgetrokken uit hout en heeft een stoere, robuuste uitstraling. Het project bewijst dat een brandweerkazerne meer kan zijn dan een puur functioneel gebouw. In Hengelo gaat het om een renovatie van de bestaande brandweerkazerne. Een uitdagende klus omdat deze gevestigd is in een industrieel complex uit 1900 dat onder Monumentenzorg valt. Om te zorgen dat het voldoet aan de eisen van deze tijd, is hiervoor speciaal een energieconcept ontwikkeld. Wat beide projecten met elkaar gemeen hebben, is dat duurzaamheid alle aandacht heeft gekregen en dat het eindresultaat er ook in esthetisch opzicht mag zijn.

Uiteraard zijn er nog meer interessante projecten die aan de orde komen. Zo is de Universiteit Leiden bezig met de herontwikkeling van de Humanities Campus, die o.a. onderdak biedt aan de faculteit Geesteswetenschappen. De herontwikkeling is verdeeld in zes deelprojecten. Een daarvan is onlangs afgerond en belichten we in ons vakblad: Cluster Zuid (ofwel Herta Mohrgebouw zoals het gebouw gaat heten), waarbij het gaat om de grondige renovatie van het complex met zeven gebouwen, dat eind jaren ’70 werd ontworpen door architect Joop van Stigt. Absoluut indrukwekkend.

En wat te denken van de bouw van het nieuwe Europese warehouse dat wordt gebouwd in de IJsselmeerpolder bij Lelystad, in opdracht van een Japanse toonaangevende leverancier van graafmachines. Met een grondwaterspiegel die vlak onder het maaiveld ligt is het nog niet zo eenvoudig om hier een gebouw neer te zetten.

Veel leesplezier toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Cock Penning


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 105
Omvang 184 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Herontwikkeling faculteit Geesteswetenschappen in Leiden

  Leiden

  De Universiteit Leiden is bezig met de herontwikkeling van de Humanities Campus, die onderdak biedt aan de faculteit Geesteswetenschappen en tal van aanverwante instellingen en voorzieningen. De herontwikkeling is verdeeld in zes deelprojecten. Het derde project, Cluster Zuid of Herta Mohrgebouw zoals het gebouw gaat heten, is onlangs gereed gekomen. Het betreft de grondige renovatie van het complex met zeven gebouwen, dat eind jaren ’70 werd ontworpen door architect Joop van Stigt.
  Bekijk artikel
 • Nieuwe thuisbasis Royal Den Hartogh Logistics

  Rotterdam

  Een basecamp, noemt toekomstig bewoner Den Hartogh Logistics de nieuwe locatie aan de Sluisjesdijk in Rotterdam. De naam komen we opnieuw tegen in de bouwcombinatie V.O.F. BC Basecamp die de renovatie met deels nieuwbouw heeft aangenomen. BC Basecamp wordt gevormd door Dijkxhoorn Bouwgroep en Weboma, die het ontwerp van Braaksma & Roos Architectenbureau in de rol van coördinerend aannemers uitvoeren.
  Bekijk artikel
 • Adexpo zit met nieuwbouw in groot en modern jasje

  Oud- Gastel

  De familie Van Bezooijen timmert met het bedrijf Adexpo als verhuurder van high-end meubilair voor beurzen al jarenlang stevig aan de weg. Het huidige bedrijfspand aan de rand van Roosendaal was te klein en het voldeed niet meer aan de wensen van het bedrijf. Om die redenen werd het vizier gericht op de bouw van een nieuw, groot en modern bedrijfspand.
  Bekijk artikel
 • Fraai nieuw onderkomen voor Bo-Rent en Red Box in Assen

  Assen

  Op het Stadsbedrijvenpark in Assen bouwt BV Bouwmij Hendriks momenteel een bedrijfspand voor BMG Vastgoed. Het wordt het nieuwe onderkomen voor verhuurbedrijf Bo-Rent en er komen ook verhuurunits voor Red Box. Beide ondernemingen zijn onderdeel van BMG Holding. Projectleider Eddy Tuin van Bouwmij Hendriks vertelt over het project.
  Bekijk artikel
 • Oog voor detail kenmerkt mixed-use gebouw Huis op Zuid

  Rotterdam

  In Huis op Zuid in Rotterdam-Zuid komen functionaliteit en esthetiek op fraaie wijze samen. Het door Koen van Velsen architecten ontworpen gebouw bestaat uit een 50 meter hoge woontoren met 104 huurappartementen in het middensegment en een lager gedeelte met een zwembad en een sporthal. In de plint van de woontoren komt horeca.
  Bekijk artikel
 • Nieuw energieconcept voor monumentale brandweerkazerne

  Hengelo

  Wat doe je met een industrieel complex uit 1900 dat onder Monumentenzorg valt, maar waarvan de praktische functie in het gebouw zelf eigentijds moet zijn en ook nog eens een transformatie moet kunnen ondergaan zodat het voor minstens een kwart eeuw toekomstbestendig is? Deze uitdaging ging Binx Smartility uit Groenlo aan.
  Bekijk artikel
 • Een sfeervol designhotel met een klassieke uitstraling

  Den Haag

  In het centrum van Den Haag, op loopafstand van het Binnenhof, bouwt AKOR in opdracht van Fresch Real Estate een nieuw Townhouse Designhotel. Een rijk gedetailleerd en tegelijkertijd ingetogen gebouw dat perfect past in de statige omgeving.
  Bekijk artikel
 • Nieuwbouw Coulisse Campus: een highlevel plan

  Enter

  Wessels Rijssen en Systabo, onderdelen van VolkerWessels, zijn verantwoordelijk voor de realisatie van de Coulisse Campus in Enter. Een highlevel bouwplan dat in meerdere fases wordt uitgevoerd. Projectleider Bart Perik vertelt alle ins en outs van dit werk.
  Bekijk artikel
 • Nieuw Lely Center in Heerenveen

  Heerenveen

  Lely is een wereldwijd opererende toeleverancier van innovatieve oplossingen voor de veehouderij. Met hun Astronaut melkrobot is het bedrijf marktleider op het gebied van automatisch melken in Noord-Nederland. In Heerenveen betrok Lely onlangs een nieuw bedrijfspand. Lely Center Heerenveen bevat kantoren en vergaderruimten, een werkplaats, een magazijn en een representatieve showroom. In bouwteam verband realiseerde Jorritsma Bouw BV uit Bolsward het project.
  Bekijk artikel
 • Samenwerken met dezelfde visie

  Ridderkerk

  In Ridderkerk wordt hard gebouwd. Het Zeeuwse aannemersbedrijf Hanse, een familiebedrijf met een geschiedenis van meer dan 100 jaar, heeft hier de leiding over de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Jimmy Products B.V., de maker van o.a. JIMMY’s Popcorn. De keuze voor de locatie is geen toeval. Het nieuwe JIMMY’s pand wordt gebouwd op bedrijventerrein Dutch Fresh Port: een bedrijvenpark waar uitsluitend circulaire en duurzame agrofood-bedrijven gevestigd mogen zijn.
  Bekijk artikel
 • Stepstone is eerste woontoren voor starters op de Zuidas

  Amsterdam

  In april 2022 werd op de Zuidas in Amsterdam een begin gemaakt met de bouw van Stepstone. In februari dit jaar werd de woontoren met in totaal 216 sociale starterswoningen door VORM Bouw BV uit Rotterdam opgeleverd. Zij realiseerden dit unieke woonconcept in opdracht van Woningstichting Lieven de Key. Zij gaan de appartementen variërend van 23 tot 52 m² verhuren aan starters in de leeftijdscategorie 18 tot 28 jaar.
  Bekijk artikel
 • Overwinnen van uitdagingen in een turn-key bouwopdracht

  Lelystad

  Bouwen in de polder kent uitdagingen, zeker als daar wensen zijn om een demofield aan te leggen met een gewenste diepte van vijf meter. Met een grondwaterspiegel die vlak onder het maaiveld ligt is het daarom een uitdaging om een gebouw neer te zetten. Groothuis Bouwgroep ging deze uitdaging aan. Voor Kobelco, een Japanse toonaangevende leverancier van graafmachines, in de IJsselmeerpolder bij Lelystad bouwen zij een nieuw Europees warehouse met hoofdkantoor, trainingsruimten en klant experience voorzieningen.
  Bekijk artikel
 • Efficiënt samenwerken volgens plan

  Zwijndrecht

  Precies 25 jaar geleden werd aannemingsbedrijf Middelwateringbouw opgericht. In de afgelopen jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een betrouwbare partij in de bouw. De kernwaardes van Middelwateringbouw zijn kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid en de uitspraak ‘afspraak is afspraak’. En als hoofdaannemer bij de bouw van IKC De Twee Wieken in Zwijndrecht komen deze kernwaardes volledig tot hun recht.
  Bekijk artikel
 • Eén nieuwe Aldi, twee winkelpanden

  Kapelle

  In Kapelle zijn in een voormalige boomgaard twee winkelpanden verrezen, beide in opdracht van Aldi Vastgoed. In het ene pand is inmiddels een Aldi gevestigd, het andere huisvest Action en Fruitshop, een groente- en fruitwinkel. De bouw is na een aanbesteding gegund aan Bouwbedrijf Schrijver. Peter Ventevogel begeleidde als projectleider de bouw van deze twee winkelpanden.
  Bekijk artikel
 • Gemeente Voorst krijgt brandweerkazerne met allure

  Twello

  Dat een brandweerkazerne meer kan zijn dan een puur functioneel gebouw, bewijst de nieuwbouw in Twello (gemeente Voorst). Het uit hout opgetrokken pand heeft een stoere en robuuste uitstraling en vormt een sfeervolle werkomgeving voor de brandweerlieden. Het ontwerp is op de nabijgelegen boerderijen geïnspireerd en integreert daardoor goed in de landelijke omgeving.
  Bekijk artikel