Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 106

Juni 2024

Beste lezers,

Deze editie hebben we een special rondom renovatie en restauratie. En dat is natuurlijk niet voor niets. Renovatie zit de laatste jaren behoorlijk in de lift, mede vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Hoe langer gebouwen immers meegaan, hoe duurzamer het is. Zeker aangezien er steeds betere producten beschikbaar zijn om zorg te dragen voor optimale na-isolatie.

Om onder meer cultuurhistorisch waardevolle gebouwen te behouden, wordt bovendien regelmatig gekozen voor restauratie. Wat ons betreft is dat echt een vak apart, het is een kunst om deze - vaak monumentale - panden weer terug te brengen in de oude staat, met behoud van het authentieke karakter, waarbij tegelijkertijd wordt voldaan aan de eisen van nu.

We belichten onder meer de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade. Na een brand in 2019 was er weinig meer over van de kerk. Even was het zelfs de vraag of de kerk überhaupt nog viel te redden maar inmiddels is hij volledig in oude glorie hersteld. Ook het Ronald McDonald Huis bij het AMC in Amsterdam is de moeite van het benoemen waard. Het betreft een uitdagend project waarbij sprake is van zowel nieuwbouw als renovatie. Maar dan heb je uiteindelijk ook een geweldig gebouw waar ouders van ernstig zieke kinderen gebruik van kunnen maken.

Dat is natuurlijk niet het enige. Wat te denken van de grootschalige renovatie van het Strawinskyhuis in Amsterdam? In het hart van de Zuidas is daarmee een kantoor van internationale allure gerealiseerd. Eveneens bijzonder is de totstandkoming van appartementencomplex de Vondelstaete in Amersfoort, waarbij sprake was van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap: de toekomstige bewoners van het complex hebben zich verenigd in een vereniging en waren intenties betrokken bij de ontwikkeling van het gebouw.

Deze editie staat weer bomvol interessante verhalen, veel leesplezier toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Cock Penning


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 106
Omvang 158 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Het Magazijn verrijsst op oude scheepswerf Rotterdam

  Rotterdam

  Bouwgroep Schrijver realiseert middenin het Rotterdamse havengebied vier geschakelde bedrijfsunits onder de naam Het Magazijn. Bedrijfsleider Wim van der Ploeg vertelt over de bouw van het complex, dat deels gefundeerd wordt op een scheepshelling van de oude werf.
  Bekijk artikel
 • Short stay-hotelappartementen: een nieuw hoofdstuk in historisch Delft

  Delft

  In opdracht van Olaf Lawerman werkt Verbakel Bouwbedrijf aan de realisatie van het nieuwe BizStay Hotel in Delft. Een oud hotel en een leegstaand schoolgebouw worden daar momenteel herontwikkeld tot 31 gloednieuwe short stay-hotelappartementen.
  Bekijk artikel
 • Schuifinklaphek: ideale veiligheidsoplossing bij beperkte ruimte

  Papendrecht

  Dipaq Safety Products uit Papendrecht is specialist in het creëren van veiligheid in en om industriële en logistieke panden. “Een investering in veiligheid betaalt zich altijd terug. Vaak weten mensen echter niet wat er allemaal mogelijk is. Daarom geven wij een zorgvuldig advies én kunnen we producten op maat maken”, aldus oprichter Patrick Diepstraten.
  Bekijk artikel
 • Vernieuwd Strawinskyhuis biedt innovatief kantoor met unieke kenmerken

  Amsterdam

  Begin dit jaar heeft DLA Piper, een internationaal advocatenkantoor met vestigingen in meer dan 40 landen, waaronder Nederland, haar nieuwe kantoor betrokken in het Strawinskyhuis aan de Zuidas in Amsterdam. Het kantoor wordt gekenmerkt door diverse unieke en innovatieve elementen.
  Bekijk artikel
 • Verwoeste kerk in oude glorie hersteld

  Hoogmade

  Beelden van de brand in 2019 haalden zelfs het NOS Journaal. Van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade was weinig meer over. Even was het zelfs de vraag of de kerk überhaupt nog viel te redden. Onder regie van Den Hoed Aannemers is dit inmiddels gelukt.
  Bekijk artikel
 • Flexibele planning cruciale factor bij maatschappelijk sloop-/renovatietraject

  Amsterdam

  Dit jaar wordt het nieuwe Ronald McDonald Huis Emma in Amsterdam, op het terrein van het AMC, opgeleverd. Hoofdaannemer is Salverda Bouw, die al in 2020 begon met de voorbereiding van deze klus. Samen met opdrachtgever en architect Heyligers werd het traject anderhalf jaar lang minutieus voorbereid. Het traject kent diverse uitdagingen, vertelt senior projectleider Wilbert van de Weg.
  Bekijk artikel
 • Van koloniaal erfgoed naar duurzaam centrum

  Amsterdam

  De renovatie van de ruimtes rond het voormalig Tropentheater en het Soeterijn café/restaurant, het huidige KIT Live, heeft een nieuwe bestemming gegeven aan een historisch pand. Isabelle Vermeij, coördinator KIT Live, en John van der Spek van bouwbedrijf AKOR Pijnacker, delen hun inzichten tijdens dit renovatieproject. “Met name de logistiek was een hele uitdaging.”
  Bekijk artikel
 • Nieuw distributiecentrum op bloeiend ABC Westland

  Poeldijk

  ABC Westland te Poeldijk is hét bedrijvenpark voor spelers in de groente- en fruitbranche. In opdracht van Hines Netherlands realiseert Remmers Bouwgroep hier momenteel een nieuw distributiecentrum van circa 17.500 m². Dit zal begin 2025 in gebruik worden genomen door huurders Bidfood en Fine Foods Company.
  Bekijk artikel
 • Hoogwaardig project Hof-Noord in ervaren handen

  Bergeijk

  De gemeente Bergeijk was op zoek naar aantrekkingskracht voor het noordelijke deel van haar centrum. Een middel om ook dit deel van haar woon- en winkelhart aantrekkelijk, leefbaar en levendiger te maken. Daarbij moet de komst van de supermarkt leiden tot meer combinatiebezoeken. In de visie van de stad is dit gebied Hof-Noord genoemd. Namens hoofdaannemer Van Schijndel Bouwgroep vertelt projectleider Antoine van der Pas over het project.
  Bekijk artikel
 • ‘Een complex traject maar je krijgt er kwaliteit voor terug’

  Amersfoort

  Anders dan gebruikelijk is appartementencomplex de Vondelstaete in Amersfoort niet met een commerciële aanbesteding tot stand gekomen. De gemeente schreef een wedstrijd uit voor particulieren voor het beste plan, dat door CPO Vereniging de Vondelstaete werd gewonnen. Een vrij complex traject, vertelt Jos Hartman bouwkundige en directievoerder van de CPO. “Maar je krijgt daar wel meer kwaliteit en maatwerk voor terug.”
  Bekijk artikel
 • High-end kantoorpand met mediterrane uitstraling

  Oudkarpsel

  Het ontwerp, de constructie, de gebruikte materialen, de afwerking: alles aan het nieuwe kantoorpand van Nh1816 Verzekeringen in Oudkarspel is bijzonder. Hoogwaardig en passend in de omgeving. En prettig om in en aan te werken. Ed Hartendorp, uitvoerder bij hoofdaannemer De Geus Bouw: “Zo’n project maak je maar eens in je leven.”
  Bekijk artikel
 • Nieuwe woonzorglocatie Gemiva voorziet in grote behoefte

  Schoonhoven

  Op het voormalig fabrieksterrein aan de Langerakkerweg in Schoonhoven is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de bouw van de nieuwste woonzorglocatie van Gemiva. Deze organisatie ondersteunt kinderen en volwassenen met uiteenlopende zorgvragen. Dat doet men inmiddels vanuit ruim 200 locaties in Zuid-Holland: woonlocaties, activiteitencentra, kinderdagcentra en logeerhuizen.
  Bekijk artikel
 • Next Level logistiek centrum voor Holbox

  Roermond

  Wijnen Bouw Someren BV realiseerde in opdracht van Next Level Development een nieuw warehouse in Roermond. De gebruiker is Holbox, ontwerper en producent van custom made displays voor de Europese markt. De nieuwbouw heeft BREEAM certificaat Excellent.
  Bekijk artikel
 • Groot en vooral hoog warehouse voor Zijlstra in Tiel

  Tiel

  Aan de Edisonstraat in Tiel is Bouwbedrijf J.G. Timmer druk bezig met de afbouw van een nieuw bedrijfspand voor groothandel Zijlstra, pal naast hun huidige vestiging. Komende zomer vindt de oplevering plaats.
  Bekijk artikel
 • Scholencampus Samen Kansrijk is uniek van opzet

  Drachten

  Het begrip ‘Brede school’ is binnen veel Nederlandse gemeenten ingeburgerd. Dat vijf basisscholen voor speciaal basisonderwijs de krachten bundelen in één comfortabel nieuw gebouw is echter best uniek. In Drachten wordt momenteel hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe Scholencampus Samen Kansrijk. De oplevering staat gepland voor eind
  Bekijk artikel