Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 72

April 2021

Beste lezers van Industriebouw,

Is bouwen met hout de toekomst? Dat is een vraag die je je, gezien de huidige problemen in de bouwsector, serieus kunt stellen. Als gevolg van de stikstofcrisis zijn vele bouwprojecten stilgelegd terwijl er eigenlijk flink wat woningen bij moeten komen de komende jaren. Nee, niet alles zal van hout worden gemaakt maar het aandeel van hout in de bouw zal ongetwijfeld nog wel toenemen. Niet in het minst omdat hout milieuvriendelijk is.

Pablo van der Lugt, specialist houtbouw TU Delft en schrijver van het boek ‘Tomorrow’s Timber’ rekende dit voor in een artikel op Nu.nl (december 2020): “Bij de productie van één kubieke meter CLT-hout wordt slechts tussen de 125 en 150 kilogram CO2 uitgestoten. Tegelijkertijd wordt er 800 kilogram mee uit de lucht gehaald, doordat de CO2 wordt opgeslagen in het hout. Er wordt tot een factor 5 meer opgeslagen dan er wordt uitgestoten.” Daar komt bij dat je specifiek met CLT (Cross Laminated Timber)-hout ook nog eens super snel kunt bouwen.

Een goed voorbeeld is HoutWerk, een geheel uit hout opgetrokken bedrijfsverzamelgebouw dat Woody Building Concepts momenteel realiseert op het voormalig terrein van Werkspoor in Utrecht. De houten materialen kunnen ooit weer volledig worden hergebruikt. Bovendien wordt het pand voorzien van zonnepanelen en krijgt het een all-electric klimaatinstallatie. Duurzaamheid ten top dus.

Maar natuurlijk zijn er meer mooie projecten. De hypermoderne nieuwbouw van Hoffmann Quality Tools in Borne is mede dankzij de beweegbare zonwerende lamellen een esthetisch hoogstandje geworden. In Someren bouwt Aarts Bouw twee zorgcomplexen met elk 24 appartementen, alsmede acht Nul-op de-Meter (NOM) huurwoningen. Het ontwerp kenmerkt zich door stevige metselwerkarchitectuur. En wat te denken van de nieuwbouw van Hotel & Wellness Zuiver in het Amsterdamse bos. Hoofdaannemer NewBouw moest samen met de rest van het bouwteam heel wat hobbels nemen om de bouw succesvol af te kunnen ronden.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 72
Omvang 198 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine