Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 79

December 2021

Beste lezers,

Op 14 mei 2019 heeft de Eerste Kamer de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen aangenomen. Deze heeft tot doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door private kwaliteitsborgers in de te schakelen. Verder wordt de aansprakelijkheid van aannemers ten aanzien van opdrachtgevers uitgebreid.

Zoals het er nu naar uit ziet, wordt de Wkb op 1 juli 2022 daadwerkelijk ingevoerd. Dit heeft uiteraard consequenties voor de bouwsector. Zo moet een aannemer voortaan bij oplevering van een project aantonen dat aan de regelgeving is voldaan én dat conform de gemaakte afspraken is gebouwd. Hercuton sorteert hierop voor bij haar projecten - o.a. bij de bouw van cityhubs voor DHL - een onafhankelijke kwaliteitsborger, Seconed, in te schakelen. Deze toetst en inspecteert projecten van Hercuton tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase. Een systematiek die in de toekomst ongetwijfeld door meer aannemers zal worden omarmd.

Verderop in het magazine kunt u hier meer over lezen. Daarnaast passeren uiteraard vele andere projecten de revue. Zoals de nieuwbouw van Compaxo, zowel een kantoor met bedrijfsruimte én de stallen en R&O (reiniging en ontsmetting) in Zevenaar. Deze vormde voor Bouwbedrijf H.W. Joosten een behoorlijk uitdagende klus. En wat te denken van het nieuwe distributiecentrum van Lidl in Almere. Het moet het grootste en meest duurzame distributiecentrum van de supermarktketen in Nederland worden, met een BREEAM-NL Outstanding certificering als streven. Ook het nieuwe, gezamenlijke onderkomen van de ZMLK-school De Ark en kinderdagcentrum Bloemendaal dat Van Wijnen Stolwijk in Gouda realiseert - een combinatie van een transformatie en nieuwbouw - is het benoemen waard.

We hebben weer meer dan genoeg te melden. Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 79
Omvang 122 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Lidl realiseert grootste en meest duurzame distributiecentrum in Nederland

  DC Lidl, Almere

  Het is algemeen bekend dat supermarktketen Lidl duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Het distributiecentrum in Oosterhout werd in 2019 al voorgedragen als meest duurzame utiliteitsgebouw ter wereld. En in juni jl. opende ‘Lidl Zero Almere Oosterwold’ de deuren, het uit overwegend hout bestaande filiaal is de eerste CO2- én energieneutrale supermarkt in Nederland. Inmiddels legt Lidl de lat weer een beetje hoger. In Almere realiseert de ambitieuze onderneming haar grootste en meest duurzame distributiecentrum in Nederland, waarbij wordt gestreefd naar een BREEAM-NL Outstanding certificering.
  Bekijk artikel
 • Van pallet tot patiënt

  WDP, Veghel

  Zo’n vijf miljoen Nederlanders worden straks op farmaceutisch gebied bediend vanuit het nieuwe logistieke hart van Alloga Nederland BV, onderdeel van Alliance Healthcare. Met een vloeroppervlakte van ruim 62.000 m² gaat dit ultramoderne distributiecentrum ruimte maken voor 100.000 palletplaatsen en een fijne en veilige werkomgeving bieden aan de 400 medewerkers die in shifts ervoor zorgen dat de medicijnen de klant bereiken.
  Bekijk artikel
 • De nieuwe standaard van Edelbox

  Edelbox, Deventer

  Bij de bouw van een nieuwe vestiging, een bedrijfs- en opslaggebouw in Deventer, koos opdrachtgever Edelbox BV voor een vertrouwde partij: Systabo BV uit Enschede. Systabo bouwde eerder een vestiging voor Edelbox in Groningen.
  Bekijk artikel
 • Nieuwbouw van hotspot Triade

  Innovatiecentrum Triade, Groningen

  De nieuwbouw van het hoogwaardig innovatiecentrum Triade in Groningen vormt een mooie klus voor (onder andere) Bouwgroep Dijkstra Draisma en ITBB installatietechniek.
  Bekijk artikel
 • Hypermoderne Hotfloor UMCG

  Hotfloor UMCG, Groningen

  Terwijl het ziekenhuis op volle toeren in bedrijf blijft, wordt een gloednieuwe Hotfloor gerealiseerd. Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt fasegewijs een nieuw Centrum Acute Zorg (CAZ), waaronder traumakamers, Critical Decision Unit (CDU) en een nieuwe afdeling Neonatologie. De bouwcombinatie BTE (Bam Bouw en Techniek, Trebbe Bouw en ENGIE) realiseert de eerste fase.
  Bekijk artikel
 • Nieuwbouw Compaxo in twee fasen gerealiseerd

  Nieuwbouw Compaxo, Zevenaar

  Bij Compaxo in Zevenaar wordt een breed assortiment vers varkensvlees geproduceerd. Voor Bouwbedrijf H.W. Joosten vormde de nieuwbouw van het kantoor met bedrijfsruimte én de nieuwbouw van de stallen en R&O (reiniging en ontsmetting) een uitdagende klus.
  Bekijk artikel
 • VDL Vastgoed en Van Wijnen leveren innovatief ‘living lab’ op in Almelo

  VDL Energy Systems, Almelo

  Onlangs verhuisden de 250 medewerkers van VDL Energy Systems vanuit Hengelo naar het XL Businesspark in Almelo. De nieuwe fabriek aan de rijksweg A35 moet het paradepaardje van VDL Groep worden: een ‘living lab’ dat zich bezighoudt met innovatieve en duurzame manieren voor het opwekken, opslaan en transporteren van energie. VDL is onder meer bekend van NedCar en de productie van openbaarvervoersbussen en touringcars. VDL Energy Systems houdt zich vooral bezig met de energietransitie.
  Bekijk artikel
 • Hercuton bouwt nieuw onderkomen voor MTS Euro Products in Maassluis

  MTS Europroducts, Maassluis

  Op industrieterrein De Dijk in Maassluis bouwde Hercuton een nieuw distributiecentrum annex hoofdkantoor voor MTS Euro Products. Het pand voor deze leverancier van hoogwaardige hygiëne-producten bestaat uit een stalen hal met prefab betonnen plint en twee inpandige kantoren, en een derde, aangebouwd kantoor in prefab loftstijl. Vooral dit laatste kantoor springt in het oog, volgens Ron Drijver, commercieel manager bij Hercuton.
  Bekijk artikel
 • Duurzame revitalisatie schoolgebouw

  ZMLK- School de Ark en Gemiva, Gouda

  In nauw overleg met de opdrachtgevers werkt Van Wijnen Stolwijk in Gouda aan het nieuwe, gezamenlijke onderkomen van de ZMLK-school De Ark en kinderdagcentrum Bloemendaal. Een combinatie van een transformatie en nieuwbouw die niet alleen resulteert in een complex met een heldere, frisse uitstraling, maar ook wat betreft hergebruik en energieprestaties ruimschoots voldoet aan alle wensen en eisen.
  Bekijk artikel
 • Breda Bouw bouwt nieuwe geitenmelkpoederfabriek Etten-Leur

  Geitenmelkpoederfabriek, Etten-Leur

  “De nieuwe geitenmelkpoederfabriek in Etten-Leur is echt een uitdaging voor ons”, zegt Remko Hornman, senior projectmanager bij Breda Bouw. “We hebben nog nooit zo’n grote zuivelfabriek gebouwd als deze. Wel kleinere, daar hebben we veel ervaring mee opgedaan die we hier kunnen toepassen. Maar hier gaat het naast deze ervaring ook om het samenwerken met de collega aannemers SiccaDania, SPIE en J-Tec. Het is één groot regieproject waarbij voortdurende afstemming essentieel is.”
  Bekijk artikel
 • Strategische en duurzame keuzes bij bouw nieuwe kazerne

  Brandweerkazerne, Almere Poort

  Jorritsma Bouw BV uit Bolsward bouwt in opdracht van de gemeente Almere een nieuwe Brandweerkazerne nabij Almere Poort. De Friese bouwonderneming is als bouwkundig en coördinerend aannemer bij dit project betrokken. “We zijn in mei 2021 met de bouw gestart en de oplevering staat in april 2022 gepland”, vertelt projectleider Addy Sonneveld.
  Bekijk artikel
 • Constructieve uitdaging tussen oud en nieuw

  MFC De Boerhoorn, Rolde

  Van MFC de Boerhoorn in Rolde bleef de sportaccommodatie overeind, de rest ging tegen de vlakte om ruimte te maken voor het nieuwe MFC en het ELC. Dit gebouw, met uitkragende gevels en constructievloeren die doorliepen tot in de bestaande bouw, had de nodige constructieve achter-de-oren-krab-momenten. “Met onze zelfgekozen constructeur zijn we er goed uitgekomen.”
  Bekijk artikel
 • Meer dan 25 gebruikers in nieuwe BMV in Spaubeek

  MFC , Spaubeek

  De nieuwe brede maatschappelijke voorziening in Spaubeek mag met recht ‘breed’ genoemd worden. Een integraal kindcentrum, een gezondheidscentrum, vele verenigingen, een horecafaciliteit, voor heel Spaubeek wat wils.
  Bekijk artikel
 • Hercuton bouwt all-electric cityhubs voor DHL

  DHL Cityhub, Zoetermeer

  Pakketbezorger DHL heeft een grote duurzaamheidsambitie. Het bedrijf wil in 2050 volledig CO2-neutraal opereren. Om de last mile van het distributieproces te verduurzamen bouwt DHL de komende jaren 26 cityhubs, kleine distributiecentra, aan de rand van diverse steden, om van daar uit met elektrische voertuigen de binnensteden in te gaan. Een aantal van deze cityhubs wordt gebouwd door Hercuton . Martin van Straten is planontwikkelaar bij het bouwbedrijf uit Nieuwkuijk. Hij vertelt over het project.
  Bekijk artikel