Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 80

Januari 2022

Beste lezers,

Het bouwen van een school is wezenlijk anders dan het bouwen van een huis. Er komt veel bij kijken. Zeker in het licht van de coronacrisis is er veel aandacht voor het realiseren van een gezond en aangenaam binnenklimaat. Uit onderzoek blijkt dat slechts 72,4 % van de 2.174 onderzochte schoolgebouwen voldoet aan de bestaande normen voor een gezonde lucht in de klas, 27,6% voldoet nog niet. Alle reden dus om bij nieuwbouw en/of renovatieplannen aanvullende eisen te stellen aan het ontwerp van het gebouw en de installaties. Overigens niet alleen vanuit gezondheidsoverwegingen: een slecht binnenmilieu in scholen heeft namelijk ook een negatief effect op de leerprestaties en het functioneren van zowel leerlingen als onderwijzend personeel.

Het predicaat Frisse Scholen kan daarbij helpen, het biedt een leidraad voor opdrachtgevers die een gezonde (en energiezuinige) school willen bouwen. Het ambitieniveau bepaal je zelf, je kunt gaat voor klasse C (voldoende), B (goed) of A (uitmuntend). Bij de nieuwbouw van het Pieter Zeeman College in Zierikzee is men gegaan voor niveau B. Een vijftal grondgebonden warmtepompen zorgt bijvoorbeeld voor een aangenaam binnenklimaat, met actieve verwarming in de winter en passieve koeling in de zomer.

Naast nog een aantal onderwijsprojecten passeren uiteraard ook andere projecten in deze editie de revue. Het splinternieuwe hoofdkantoor van de NVM in Utrecht springt er vast en zeker uit. Het is een mooi, statig pand waar menigeen bij binnenkomst onder de indruk zal zijn van het ruime atrium. En wat te denken van de transformatie van het voormalige hoofdkantoor van AKZO Nobel in Arnhem - gevestigd in de Witte Villa en de onderste vier bouwlagen van de naastgelegen Toren C2 - tot onderwijslocatie en kantoren voor ROC Rijn IJssel. En natuurlijk de uitbreiding van het bestaande gebouw van de BanGroep in Nuenen. Daarbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de duurzame houtbouwexpertise van Arcon houtconstructies, onderdeel van de BanGroep.

Meer dan genoeg te melden dus, veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 80
Omvang 144 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • NVM bouwt nieuw hoofdkantoor in Utrecht

  Nieuwbouw Hoofdkantoor NVM, Utrecht

  In 2022 gaat de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM), nu nog gevestigd in Nieuwegein, verhuizen. Op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht wordt een splinternieuw hoofdkantoor gebouwd van circa 5.200 m². Heembouw is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp (inclusief interieur) als de realisatie van het pand.
  Bekijk artikel
 • ‘Slim’ en toekomstbestendig onderwijscomplex

  Stedelijk College, Eindhoven

  Energieneutraal, slim – want flexibel en gemakkelijk in gebruik en beheer – én esthetisch verantwoord. Bij de nieuwbouw van het Stedelijk College Eindhoven gaat Binx Smartility niet over een nacht ijs. In nauw overleg met Stichting Internationaal en Lokaal Funderend Onderwijs, de opdrachtgever, realiseert het integrale bouw- en installatiebedrijf in de voormalige lichtstad een onderwijscomplex dat aan alle eisen van de tijd voldoet. Met soms nog iets extra’s.
  Bekijk artikel
 • Functioneel schoolgebouw van grote omvang

  Pontes Pieter Zeeman college, Zierikzee

  Een nieuw schoolgebouw realiseren terwijl het oude nog in gebruik is: bouwgroep Schrijver ging de uitdaging aan voor de Pontes Pieter Zeeman college in Zierikzee.
  Bekijk artikel
 • Open karakter voor nieuwe Schoenenmuseum Waalwijk

  Schoenen Museum, Waalwijk

  “Het was onder meer een mooie uitdaging voor ons om in de bestaande buitenmuren van het voormalig stadskantoor van Waalwijk vier grote arcades van 4,80 meter te maken, zodat het gebouw een opener karakter kreeg”, begint Eric Ruesink. Als projectleider bij Wam & Van Duren begeleidde hij het afgelopen jaar de renovatie, nieuwbouw én gedeeltelijke restauratie van het toekomstige Schoenenmuseum Waalwijk, pal in het centrum van de stad.
  Bekijk artikel
 • Aan de Stegge Twello bouwt uniek lab voor Eurofins

  Eurofins, Heerenveen

  In 2019, na een brand in het toenmalige chemie laboratorium van life sciences bedrijf Eurofins in Heerenveen, werd besloten tot nieuwbouw, pal naast het toen net in gebruik genomen microbiologisch laboratorium van het bedrijf op internationaal bedrijventerrein Friesland, eveneens in Heerenveen. Bas te Riele, commercieel projectmanager bij hoofdaannemer Aan de Stegge Twello en Karlijn Miltenburg, business unit manager chemistry bij Eurofins, hebben er geen seconde spijt van.
  Bekijk artikel
 • Een nieuwe Lidl op een oude locatie

  Lidl, Beilen

  Naast en tegenover de nieuwe Lidl in Beilen staan een modern gemeentehuis en een nog jong appartementencomplex. De nieuwe supermarkt, die gebouwd is op een voormalig parkeerterrein, sluit qua uitstraling aan bij deze gebouwen en ziet er daarom net iets anders uit dan de meeste Lidl supermarkten.
  Bekijk artikel
 • Alles komt samen in de nieuwe multifunctionele Nobelaer

  De Nieuwe Nobelaer, Etten-Leur

  Net voor de feestdagen vond de oplevering van de Nobelaer in Etten-Leur plaats. Voor hoofdaannemer Bouwbedrijf Vrolijk uit Breda en alle andere partijen die bij de bouw van het moderne multifunctionele centrum in hartje Etten-Leur betrokken waren, was dit een feestelijk moment. “Dit is echt een geweldige aanwinst voor alle mensen in Etten-Leur en de regio daaromheen”, vertelt projectleider Fons Laurijssen.
  Bekijk artikel
 • Hercuton realiseert turn-key bedrijfshal VDH Solar

  VDH Solar, Hazerswoude-Dorp

  In 2020 bouwde Hercuton een bedrijfsruimte met kantoor voor VDH Solar aan de Finlandlaan in Hazerswoude-Dorp. Het bedrijf groeide zo rap dat het pand al snel te klein werd. Om die reden realiseert Hercuton momenteel een uitbreiding, waarmee de oppervlakte van het magazijn wordt verdubbeld. Daarmee is VDH Solar klaar om verder te groeien.
  Bekijk artikel
 • Vernieuwend hotelconcept brengt optimale natuurbeleving dichtbij

  Boetiekhotel Ter Zand, Burgh-Haamstede

  Tussen Burgh-Haamstede en Westenschouwen vormt de Hogeweg een lint dat uiteindelijk als Steenweg eindigt aan het strand. Ter hoogte van de Bosweg lag tot vorig jaar de oude, vervallen manege Lisiduna. De stallen en paardenbakken hebben plaatsgemaakt voor Boutiquehotel Ter Zand, dat begin dit jaar de deuren opende op deze prachtige Zeeuwse locatie.
  Bekijk artikel
 • Transformatie Witte Villa tot onderwijslocatie en kantoren ROC Rijn IJssel

  Transformatie Witte Villa naar MBO, Arnhem

  Het voormalige hoofdkantoor van AKZO Nobel besloeg de Witte Villa in Arnhem en de onderste vier bouwlagen van de naastgelegen Toren C2. ROC Rijn IJssel gaat deze gebouwen huren en benutten voor huisvesting van 1.800 studenten aan het cluster Creatieve Industrie en 200 medewerkers van de Centrale Stafdiensten en het College van Bestuur.
  Bekijk artikel
 • Huis van Roosendaal ondergaat metamorfose

  Huis van Roosendaal, Roosendaal

  Behoud van de bestaande basisstructuur was het uitgangspunt van de grondige renovatie van het vijftig jaar oude stadskantoor van de gemeente Roosendaal. Van daaruit verrijst een modern en energieneutraal gebouw met een open, licht en toegankelijk karakter. Eyecatcher is de nieuwe glazen gevel met de uit witte verticale lamellen geconstrueerde brise soleil. De Brabantse bouwer Heerkens van Bavel realiseerde dit omvangrijke werk.
  Bekijk artikel
 • Complexe bouw van bijzondere landmark op de Binckhorst

  Frank Binck, Den Haag

  Een bijzondere landmark voor de nieuwe entree van de Binckhorst in Den Haag wordt gerealiseerd door Stebru. Het project Frank is een Binck is daarnaast ook door het team van Stebru ontwikkeld, in samenwerking met Studio Leon Thier en HVE architecten.
  Bekijk artikel
 • ‘Met deze uitbreiding zijn we klaar voor de toekomst’

  Stertil, Kootstertille

  Het gaat goed met de Stertil Group. Het bedrijf, oorspronkelijk opgericht in 1961, is in de loop der tijd uitgegroeid tot een succesvolle, internationale onderneming met drie afzonderlijke divisies: Stertil Dock Products, Stertil-Koni Hefbruggen en Stokvis Service. Om ook in de toekomst te kunnen blijven groeien, wordt de hoofvestiging in Kootstertille uitgebreid met circa 7.800 m².
  Bekijk artikel
 • ‘Een indrukwekkend gebouw met mooie, subtiele details’

  Het Zuider Gymnasium, Rotterdam

  Een voormalig ziekenhuis met een rijke historie in relatief korte tijd transformeren tot een school, zonder daarbij de schoonheid van dit gebouw aan te tasten. Bepaald geen eenvoudige opdracht. In Rotterdam ging Burgy Bouwbedrijf, gespecialiseerd in het restaureren van monumenten en historische bouwwerken, de uitdaging aan. Het resultaat mag er zijn.
  Bekijk artikel
 • Uitbreiding BanGroep wordt visitekaartje van innovatieve houtbouwexpertise

  Bedrijfspand Ban Groep, Nuenen

  De BanGroep in Nuenen breidt door de aanhoudende groei haar pand uit, zodat de inmiddels zeven elkaar aanvullende bedrijfsentiteiten er ook in de toekomst kunnen doorgroeien. Bij deze uitbreiding wordt gebruik gemaakt van de duurzame houtbouwexpertise van Arcon houtconstructies.
  Bekijk artikel
 • Snelle uitbreiding Walburg College dankzij efficiënte bouwmethode

  Walburg College, Zwijndrecht

  Het Walburg College in Zwijndrecht, onderdeel van de Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden, moest het aantal leslokalen uitbreiden. Na een lang vergunningentraject kwam het groene licht, en kon hoofdaannemer Breda Bouw van start met de bouw. “De afgelopen vier jaar is de onderwijsgroep bezig geweest met de processen om de uitbreiding op papier rond te krijgen. Nu was het aan ons om de plannen daadwerkelijk snel ten uitvoer te brengen”, begint projectleider Stefan Schets van Breda Bouw.
  Bekijk artikel