Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 84

Mei 2022

Beste lezers,

Groen, duurzaam, ecologisch, milieuvriendelijk… het zijn allemaal termen die tegenwoordig bijna gemeengoed zijn in de bouw. En dan niet alleen in de woningbouw maar ook steeds meer in de utiliteitsbouw. Reden voor ons om apart aandacht te besteden aan dit thema in onze special.

In essentie gaat het erom dat je de negatieve effecten van een nieuw (of bestaand) gebouw, evenals die van de bouw an sich, op het milieu en de directe omgeving zoveel mogelijk minimaliseert. Bijvoorbeeld door duurzame en herbruikbare bouwmaterialen te gebruiken, energiezuinige installaties te installeren en/of te kiezen voor groene daken en gevels.

In de special maak je onder meer kennis met Woody Building Concepts. De onderneming werkt al sinds de start in 2018 met een innovatief houtbouwconcept. Dit vanuit de overtuiging dat hout het ideale bouwmateriaal is voor de CO2-neutrale, circulaire wereld waar we naar toe werken. Je leest tevens over The Natural Pavillion op de Floriade Expo 2022. Dankzij het industriële concept is het gebouw volledig demontabel en schaalbaar voor multifunctioneel gebruik. Een mooi voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in de bouw.

Uiteraard brengen we nog meer projecten bij jullie onder de aandacht. Op Maasvlakte-West wordt een nieuw distributiecentrum, DC Distripark, gerealiseerd. Het heeft een vloeroppervlak van circa 35.000 m². Ook het nieuwe Boutique Hotel Helder is apart het vernoemen waard. In het centrum van de populaire badplaats Renesse werd een voormalig visrestaurant omgetoverd tot een chique hotel. Daar was wel een forse verbouw voor nodig, in combinatie met een nieuwe houten prefab-aanbouw.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 84
Omvang 150 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Duurzaam distributiecentrum ALDI binnen veertien maanden gereed!

  DC Aldi, Groningen

  Aan de A7 bij Groningen verrijst op Industrieterrein Westpoort het nieuwe gasloze distributiecentrum (DC) van ALDI, dat in de plaats komt van het bestaande ALDI-DC in Drachten. Jorritsma Bouw is hoofdaannemer van dit prestigieuze project, dat zij in opdracht van ALDI Vastgoed B.V. aan het realiseren is.
  Bekijk artikel
 • Van visrestaurant tot Boutique Hotel

  Verbouwing Boutique Hotel Helder, Renesse

  In het centrum van de populaire badplaats Renesse zorgde het eveneens Zeeuwse aannemingsbedrijf Fraanje BV voor de make-over van een voormalig restaurant tot een chique hotel. Het betrof een forse verbouw in combinatie met een nieuwe houten prefab-aanbouw.
  Bekijk artikel
 • Zuivelhoeve investeert in toekomstperspectief

  Fabriek de Zuivelhoeve, Hengelo

  Na jarenlang knokken kreeg de ‘Roerink Food Family’ toestemming van de Raad van State om hun fabriek in het Overijsselse buurtschap Twekkelo – de internationaal bekende Zuivelhoeve – fors uit te breiden. Lassche Bouwregisseurs uit Tilligte ondersteunde tijdens de voorbereidingen. Nu coördineert en regisseert Lassche het bouwproces
  Bekijk artikel
 • Rittenburg3, diverse woonwijk met duurzame elementen

  Rittenburg3, Middelburg

  Met een mix van eigentijdse en traditionele architectuur is Rittenburg3 het koppelstuk tussen de voorgaande fases van Rittenburg aan de zuidwestzijde van Middelburg. Bouwbedrijf Vrolijk uit Breda is onlangs gestart met de eerste fase van het nieuwbouwproject Rittenburg3.
  Bekijk artikel
 • ‘We geloven in wat we doen’

  Woody Building Concepts, Nieuwkuijk

  Hout lijkt het ideale bouwmateriaal voor de CO2-neutrale, circulaire wereld waar we naar toe werken. Die mening is ook Woody Building Concepts toegedaan, waar ze al sinds de start in 2018 met een innovatief houtbouwconcept werken.
  Bekijk artikel
 • Campus in ontwikkeling

  MFO Erasmus Universiteit, Rotterdam

  De Rotterdamse Erasmus Universiteit heeft vanwege een enorme toevloed aan studenten grote behoefte aan extra onderwijsruimte. Liefst flexibel in te delen en in ieder geval klimaatneutraal. Bam Bouw & Techniek kreeg opdracht een multifunctioneel onderwijsgebouw (MFO) te ontwerpen, te bouwen en de eerste jaren te onderhouden.
  Bekijk artikel
 • ‘We willen steeds meer toe naar circulair bouwen’

  LAB 42, Amsterdam

  Visser & Bouw realiseert op het Amsterdam Sciencepark de nieuwbouw van LAB42 voor de Universiteit van Amsterdam. In totaal gaat het om een bouwproject van maar liefst 12.000 m². Voor projectleider Dennis van Poppel ging het om een bijzonder project, waar hij graag meer over vertelt.
  Bekijk artikel
 • Meccano voor circulaire bouwers

  Natural Pavillion, Almere

  The Natural Pavillion is biobased, circulair en modulair. De kracht van het Rijksoverheidspaviljoen voor de Floriade Expo 2022 is een grid van houten balken en kolommen met stalen knopen. Het industriële concept van Noordereng Groep maakt het gebouw volledig demontabel en schaalbaar voor multifunctioneel gebruik.
  Bekijk artikel
 • Nieuw sportcentrum Zeewolde laat mensen genieten

  Het Baken, Zeewolde

  Wie Zeewolde vanaf de Horsterweg binnenrijdt kan niet om het fonkelnieuwe sportcentrum Het Baken heen. Met een moderne sporthal, een 25-meter wedstrijdbad en een speciaal tot 30 graden verwarmd doelgroepenbad, is het gebouw gericht op bewegen en elkaar ontmoeten.
  Bekijk artikel
 • Distributiecentrum Lidl in Almere draait op volle toeren

  Lidl, Almere

  Met de bouw van een fonkelnieuw, modern en duurzaam distributiecentrum op bedrijvenpark Stichtsekant in Almere slaat supermarktgigant Lidl verschillende vliegen in één klap. Werkvoorbereider Bart Vissers kijkt namens hoofdaannemer Bouwbedrijf Vrolijk uit Breda dan ook met een goed gevoel terug op dit grote project.
  Bekijk artikel
 • Hercuton bouwt Distripark pal aan zee

  DC Distripark Maasvlakte, Rotterdam

  Op Maasvlakte-West realiseert Bouwcombinatie Hercuton/Remco Ruimtebouw een nieuw distributiecentrum, op een kavel van 56.000 m². DC Distripark, in samenwerking met Over Engh Vastgoed ontwikkeld, heeft een vloeroppervlak van circa 35.000 m², waarvan 2.400 m² kantoor en 2.000 m² mezzanine is. Het pand is in twee delen verhuurbaar. “Geen uitzonderlijke data”, zegt commercieel manager Ron Drijver van Hercuton. “Het is de ligging aan zee die dit gebouw bijzonder maakt.”
  Bekijk artikel
 • Monumentaal Utrechts complex transformeert tot culturele hotspot

  Filmtheater Slachtstraat, Utrecht

  Utrecht is een filmhuis rijker. Het in een monumentaal complex gevestigde Slachtstraat Filmtheater opende eind april jl. zijn deuren. De transformatie van de historische panden tot een modern filmhuis met 200 zitplaatsen met bijbehorende horeca in ‘eind negentiende eeuw Parijse sfeer’ had flink wat voeten in de aarde. De locatie middenin het centrum was een extra complicerende factor.
  Bekijk artikel
 • State-of-the-art bedrijfspand met hoogwaardige uitstraling

  Bedrijfspand Muller Beltex, Pijnacker

  De nieuwbouw van Muller Beltex in Pijnacker werd gerealiseerd door Staton Bouw. Projectleider Peter Moree vertelt over de ins en outs van het bouwproces.
  Bekijk artikel
 • Opvallende blauwe uitbouw bij nieuw bedrijfspand Tijhof Automotive

  Thijhof Automotive, Almelo

  De nieuwbouw van een tweede bedrijfspand voor Tijhof Automotive in Almelo ligt wederom in de vakkundige handen van de Webbink Bouwgroep. Deze allround aannemer met ruim honderd jaar ervaring uit Vriezenveen begon in januari 2022 met de opdracht.
  Bekijk artikel
 • Grootse samenwerking op kleine bouwplaats

  Appartementencomplex Lefier, Groningen

  De Friese Bbouwgroep Dijkstra Draisma bouwt in Groningen 136 gasloze appartementen voor sociale verhuur. De bouwplaats is klein en ligt naast het op een na drukste fietspad van Europa. Dan legt ook de gemeente nog eens beperkingen op. Dankzij een zeer gedegen voorbereiding met alle onderaannemers en een onverwachte gebeurtenis verloopt de bouw toch zeer voorspoedig.
  Bekijk artikel