Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 85

Juni 2022

Beste lezers,

Er is momenteel een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten in verschillende sectoren. Ook de bouw kampt met dit probleem. We horen veel geluiden van bedrijven die veelvuldig nee moeten verkopen omdat ze er simpelweg de mankracht niet voor hebben. Overal staan vacatures open en bedrijven gaan soms heel ver in het binnenhalen van mensen. Sommige bedrijven hebben slim banden aangeknoopt met opleidingscentra en weten zo jong bloed al vroeg aan zich te binden. Geen relevante opleiding? Geen punt, dan leren we je het vak al doende on the job.

Naast het tekort aan mensen zit er ook nog vertraging in de levering van materialen. Dit levert niet zelden vertraging op in de werkzaamheden. Hoewel bouwbedrijven zich inmiddels natuurlijk bewust zijn van de situatie en vaak al ruim op tijd hun bestellingen doen om problemen in een later stadium te voorkomen.

Het is zoals het is en de bouwsector lijkt creatief om te gaan met de uitdagingen. De schouders eronder en vooral doorgaan, zo is de instelling. Dat is alleen maar te prijzen.

De projecten die aan de orde komen in deze editie hebben ongetwijfeld eveneens te maken met deze praktische hobbels. De restauratie/renovatie van het ruim honderd jaar oude voormalige hoofdkantoor van Shell in Den Haag mag niet onbenoemd blijven. In twee jaar tijd is het pand volledig gemoderniseerd en klaar voor de toekomst. Ook Wellness Resort Maastricht is een lust voor het oog geworden, een project dat niet alleen high-end welness omvat maar ook 24 appartementen en een torenwoning. En wat te denken van het nieuwe InVesta Expertise Center in Alkmaar. Hier worden straks pilot- en demonstratieprojecten voor nieuwe technologieën voor de productie van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers uitgevoerd. Ook bij de bouw van het opvallende pand zelf is circulariteit een belangrijk thema geweest.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning
Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 85
Omvang 160 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • ‘De uitstraling van dit project is echt prachtig’

  Welness Centrum, Maastricht

  Voor Van Wijnen Sittard was het project Wellness Resort Maastricht veelomvattend; naast de ruwbouw van de high-end wellness ging het om de ruwbouw en afbouw van 24 appartementen en één torenwoning. Projectleider Frank Pisters vertelt over de uitdagingen en wat hij van het eindresultaat vindt.
  Bekijk artikel
 • Metamorfose aan de Petroleumhaven

  Hoge Vrijheid, Den Haag

  De Petroleumhaven, voorheen in gebruik als brandstoffenoverslagplaats, ondergaat een ware metamorfose en verandert in de nieuwste hippe Haagse woonwijk. Vink Bouw BV uit Nieuwkoop ontwikkelt er samen met Open Development het appartementencomplex Hoge Vrijheid.
  Bekijk artikel
 • Prachtig kleurenspel op gevels van nieuw Van der Valk hotel in Delft

  Hotel van der Valk, Delft

  Momenteel wordt er volop gebouwd aan een nieuw Van der Valk hotel: Hotel Van der Valk Delft A4. De naam doet al vermoeden dat het hotel bij Delft ligt, pal aan de snelweg A4. Er komen 142 kamers in het hotel, waaronder een aantal luxe suites, die zijn gesitueerd in een toren van acht verdiepingen met een dakopbouw.
  Bekijk artikel
 • Grootschalige restauratie monumentale Shell-kantoor C30

  Renovatie voormalig hoofdkantoor Shell, Den Haag

  Het ruim honderd jaar oude voormalige hoofdkantoor van Shell in Den Haag onderging de afgelopen twee jaar een ingrijpende renovatie/restauratie, die werd uitgevoerd door Burgy Bouwbedrijf, een specialist op dat vlak. “Wat níet?”, antwoordt Burgy’s Sebastian de Ruiter op de vraag: welke werkzaamheden voerden jullie zoal uit daar aan de Carel van Bylandtlaan 30?
  Bekijk artikel
 • Staalbouwconstructies met esthetisch gevelbeeld

  IJsselveld 3, Montfoort

  Bedrijventerrein IJsselveld in Montfoort is bijna compleet. Op de laatste twee vrije kavels realiseert Remco Ruimtebouw twee nieuwe bedrijfshallen met kantoor. Samen met opdrachtgever Over-IJssel 1882 Investments B.V. koos de staalbouwer voor een gecombineerd gevelbeeld van warm koper en industrieel grijs. Een representatief sluitstuk langs de Hollandsche IJssel.
  Bekijk artikel
 • Circulariteit is prioritair thema bij bouw InVesta Expertise Center

  Investa Expertise Center, Alkmaar

  Niet alleen worden er straks pilot- en demonstratieprojecten voor nieuwe technologieën voor de productie van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers in het nieuwe InVesta Expertise Center in Alkmaar uitgevoerd: ook bij de bouw van het opvallende pand zelf is circulariteit een belangrijk thema geweest.
  Bekijk artikel
 • Hercuton mengt zich in de bloemen

  Marginpar (Royal Flora Holland), Aalsmeer

  Royal FloraHolland is gestart met de ontwikkeling van Aalsmeer-Oost. Marginpar, lid van de coöperatie, is de eerste huurder van diverse nog te bouwen bedrijfsruimten op het terrein direct naast het centrumgebouw. Aannemersbedrijf Hercuton is sinds november 2021 bezig met de realisatie van de nieuwe huisvesting van Marginpar.
  Bekijk artikel
 • Doorzagen, berekenen en weer prachtig opbouwen

  Het Groot Handelshuis, Groningen

  Wanneer je een gebouw van net na de oorlog doorzaagt om een atrium te realiseren, weet je dat je ook constructief stevig aan de slag moet. Twee brede openingen op de begane grond voor het bereiken van een nieuwe fietskelder, maken de uitdaging nog wat groter. Bedenk vervolgens dat al het werk op een hele kleine bouwplaats uitgevoerd moet worden, omdat het pand hartje stad staat.
  Bekijk artikel
 • Supervlakke vloer in nieuwe DC Panattoni

  DC Panattoni, s-Heerenberg

  Het nieuwe distributiecentrum (DC) van Panattoni dat Goldbeck afgelopen jaar op het bedrijventerrein DOCKSNLD, de nieuwe hotspot in ’s Heerenberg, heeft gerealiseerd, beschikt onder meer over een supervlakke betonvloer conform DIN 15185 van 21.500 m².
  Bekijk artikel
 • Hercuton bouwt all-electric CityHubs voor DHL

  City Hub DHL, Zoetermeer

  Pakketbezorger DHL heeft een grote Duurzaamheidsambitie. Het bedrijf wil in 2050 volledig CO2-neutraal opereren. Om de last mile van het distributieproces te verduurzamen bouwt DHL de komende jaren 26 CityHubs, kleine distributiecentra, aan de rand van diverse steden, om van daar uit met elektrische voertuigen, pakketten te bezorgen aan bedrijven en huishoudens. De helft van deze CityHubs zal worden gebouwd door Hercuton.
  Bekijk artikel
 • Bedrijventerrein Vaanpark in Barendrecht nadert voltooiing

  Nieuwbouw Vaanpark 3, Barendrecht

  Veel mooie bedrijven hebben zich de afgelopen jaren reeds gevestigd op het moderne Bedrijventerrein Vaanpark, aan de rand van Barendrecht, pal langs de A29. Van der Wel Bouw uit Barendrecht is nu in opdracht van Progam Vastgoedontwikkeling bezig met de invulling van het laatste gedeelte van Vaanpark 3. Deze zomer kunnen Metaalwinkel en Royal Trading hun intrek nemen in een fonkelnieuw duurzaam bedrijfspand met kantoorruimte.
  Bekijk artikel
 • Van Baaren krijgt MFA De Scheg op tijd klaar ondanks materiaalschaarste

  MFA Zijdelwaard, Uithoorn

  In de Uithoornse wijk Zijdelwaard wordt op de locatie van de oude sporthal De Scheg een nieuwe multifunctionele accommodatie gebouwd, die dezelfde naam zal krijgen. Behalve een sporthal die geschikt is voor gymonderwijs en sportwedstrijden komt er ook een nieuw onderkomen voor wijkcentrum ’t Buurtnest in het pand.
  Bekijk artikel
 • Marinebasis krijgt nieuwe ziekenboeg

  Gezondheidscentrum, Den Helder

  Met een ‘look en feel’ die is geïnspireerd op de vlakbij aangemeerde marineschepen, past de nieuwe ziekenboeg van de marinebasis in Den Helder naadloos in zijn omgeving. Het gezondheidscentrum gaat alle eerstelijnszorg voor het marinepersoneel huisvesten. Zowel in het ontwerp als tijdens de uitvoering speelden de weersomstandigheden een grote rol.
  Bekijk artikel
 • De Oss, grootse herontwikkeling op een postzegelrandje

  De Oss, Amsterdam

  Het gebied Osdorpplein ondergaat een flinke vernieuwing. Hier komt het kloppend hart van Amsterdam Nieuw-West, een aantrekkelijke plek om te wonen, recreëren en werken vlak aan de rand van het historische stadscentrum. Het complete transformatieproject Osdorpplein wordt in verschillende fasen gerealiseerd.
  Bekijk artikel