Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 92

Februari 2023

Beste lezers,

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk thema geworden in de bouw. Daarbij is er uiteraard veel aandacht voor de soort materialen die worden gebruikt. Maar het is ook essentieel dat een gebouw demontabel is zodat de betreffende materialen (deels) nog een keer kunnen worden hergebruikt. Simpel, toch? Alleen, hoe bepaal je in hoeverre een gebouw ook daadwerkelijk makkelijk uit elkaar te halen is?

Dat kan met behulp van de losmaakbaarheidsindex. Dit is een relatief nieuwe meetmethodiek die een totaalindruk geeft van de losmaakbaarheid van een gebouw of gebouwontwerp, uitgedrukt in een percentage. De meetmethodiek is ontwikkeld door een consortium van Alba Concepts, Dutch Green Building Council (DGBC), RVO en W/E Adviseurs. Bij de nieuwe parkeervoorziening van De Vries en Verburg in Stolwijk is de losmaakbaarheidsindex achteraf bepaald (die kwam uit op 71%, iets om trots op te zijn), maar hij kan natuurlijk ook worden gebruikt om reeds vooraf sturing te geven aan een ontwerp. In ieder geval is de methodiek een mooi hulpmiddel om ook op dit gebied optimale duurzaamheid na te streven.

Uiteraard passeren in deze editie nog meer projecten de revue. Zo verrijst in Barendrecht een volledig geautomatiseerd Home Shop Center van Albert Heijn. Het heeft een indrukwekkende omvang van circa 25.000 m² en beschikt over een volledig geautomatiseerd AutoStore systeem. Op de grens van Ridderkerk en Barendrecht is in 2022 een fonkelnieuwe XL vestiging van Boels Rental gebouwd. In februari jl. is de nieuwbouw van het Bastion Hotel Amersfoort opgeleverd. Het is acht verdiepingen hoog en telt 138 kamers. Bij het Trivium College te Amersfoort is gebruik gemaakt van allerlei nieuwe toepassingen, zoals een circulair ClickBrick bouwsysteem voor de gevels.

We hebben dus weer meer dan genoeg te melden, veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning

Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 92
Omvang 174 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Fraai pand voor Bouwcenter RAB Utrecht in De Meern op tijd opgeleverd

  De Meern

  In De Meern wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een nieuwe vestiging van Bouwcenter RAB. Het door Palazzo architecten ontworpen pand wordt gebouwd door aannemer Kwakkenbos BV uit Harmelen. Frank van Rooijen is projectleider bij Kwakkenbos. Hij licht het project toe.
  Bekijk artikel
 • Nieuwe toepassingen bij bouw Trivium College

  Amersfoort

  Begin vorig jaar gingen de werkzaamheden aan het Trivium College te Amersfoort van start voor het deskundige team van Bouwcombinatie Kreunen Klomps vof. Projectleider René Ticheler licht toe wat dit project, waarvan fase 1 zich inmiddels in de afbouwfase bevindt, bijzonder maakt.
  Bekijk artikel
 • ‘Als we het doen, doen we het goed’

  Stolwijk

  Aannemer De Vries en Verburg is al langer bezig met uitbreidingsplannen voor de eigen huisvesting in Stolwijk. Bij die plannen hoort ook een uitbreiding in het aantal parkeerplaatsen. Vooruitlopend daarop heeft de ambitieuze onderneming dan ook alvast op eigen terrein een parkeervoorziening gerealiseerd. Onder het mom van ‘als we het doen, doen we het goed’ is duurzaamheid het uitgangspunt geweest bij het ontwerp. Dit heeft geresulteerd in een prachtige circulaire en demontabele parkeervoorziening met 64 parkeerplaatsen die in eerste instantie bedoeld zijn voor de medewerkers.
  Bekijk artikel
 • Parkeren bij Universiteit Leiden in een groene oase

  Leiden

  Auto’s, natuur en milieu, het is vaak een controversiële combinatie. De nieuwe parkeergarage die GOLDBECK Nederland B.V. op het Bio Science Park bij Universiteit Leiden realiseert, bewijst het tegendeel. “De focus ligt op reductie van grondstoffen, gecombineerd met duurzame gebouwelementen. Een schoolvoorbeeld van een superefficiënt gebouwprincipe in combinatie met hoogwaardige architectuur en duurzaamheid.” vertelt commercieel manager Jeroen Tilleman.
  Bekijk artikel
 • Continental Car Parks: de specialist in mobiliteitshubs

  Haarlem

  De druk op de woningmarkt in Nederland heeft grote invloed op de stedelijke ontwikkeling. Het vinden van voldoende ruimte voor woningen, bedrijven, openbare voorzieningen, groen en mobiliteit is een uitdaging. In deze context zijn parkeeroplossingen van groot belang voor de stedelijke ontwikkeling. Mobiliteitshubs voorzien in deze uitdaging.
  Bekijk artikel
 • Boels XL Ridderkerk: CO2-neutraal en duurzaam

  Barendrecht

  Aan de Escudostraat op de grens van Ridderkerk en Barendrecht liet Boels Rental in 2022 een fonkelnieuwe XL vestiging met een perceeloppervlak van 5.000 m² bouwen. Dit nieuwe duurzame pand is ontworpen door HVNArchitecten uit Maastricht. Peek Bouw & Infra BV uit Houten was als één van de vaste bouwpartners van het bekende verhuurbedrijf verantwoordelijk voor de realisatie. “Naast het creëren van zoveel mogelijk effectieve werkruimte draaide het bij dit project vooral om CO2-neutraal en duurzaam bouwen”, vertelt projectleider Mikeal Lommerse.
  Bekijk artikel
 • Bastion Hotel Amersfoort: met vijf dagen per verdieping de lucht in

  Amersfoort

  De nieuwbouw van het Bastion Hotel Amersfoort wordt door bouwkundig aannemer Van Grunsven Groep zorgvuldig begeleid. Projectleider Michael Huisman vertelt over het project, dat in januari 2022 van start ging.
  Bekijk artikel
 • Veelzijdig en duurzaam kindcentrum

  Uitgeest

  Een duurzaam, energieneutraal gebouw in de vorm van landbouwschuren met veel open ruimtes en een zo natuurlijk mogelijke buitenruimte. Kindcentrum Cornelis in Uitgeest, dat plek biedt aan 275 basisschoolleerlingen, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang, is volgens Onderwijsorganisatie Tabijn de ideale plek voor de ontwikkeling van het kind. K_Dekker bouw & infra uit Warmenhuizen kreeg van Tabijn opdracht dit kindcentrum te realiseren. Een ‘erg leuke opdracht’, aldus projectleider Eric Langedijk.
  Bekijk artikel
 • Groningse hallenbouwer springt in op behoefte aan kleine bedrijfsruimte

  Roden

  Voor startende en kleine ondernemers is het vaak moeilijk om aan bedrijfsruimte te komen. Op bedrijventerrein Haarveld in Roden ontwikkelde en realiseerde Mathom bv in samenwerking met Miedema Bouw 14 nieuwe bedrijfsruimtes en 5 kantoren, verdeeld over twee gebouwen en variërend van 50 tot 100 m², voor deze doelgroep. Alle units waren in een mum van tijd verkocht.
  Bekijk artikel
 • Nieuwe supermarkt met garage tegen bestaande bouw

  Middelburg

  De nieuwe Aldi in Middelburg is niet de eerste Aldi die V&V Bouw uit Nieuwerkerk heeft gerealiseerd. De aannemer, in 2019 opgericht door vader Han en zoon Christian van de Velde, bouwde en verbouwde al meerdere filialen. “Onze flexibiliteit komt van pas bij de Aldi-aanpak.”
  Bekijk artikel
 • Sportief recreatiecentrum met ‘wereldprimeur’

  Nunspeet

  Een groot, sportief recreatiecentrum met een regionale uitstraling: voor Van Norel Bouwgroep uit Epe was de bouw van De Wiltsangh in het nog geen twintig kilometer verderop gelegen Nunspeet een bijzondere opdracht. Een ‘thuiswedstrijd’ met een ‘wereldprimeur’.
  Bekijk artikel
 • Waterfall is het kantoor van de toekomst

  Den Bosch

  Afgelopen november werd het hypermoderne kantoorgebouw Waterfall in Den Bosch opgeleverd. Volgens commercieel directeur Richard Marijnissen, die namens de Remmers Bouwgroep bij de realisatie betrokken was, is dit een schoolvoorbeeld van waar het bij het ontwerp en de realisatie van kantoren in de toekomst steeds meer naar toe zal gaan. “Duurzaam, esthetisch onderscheidend en transparant.”
  Bekijk artikel
 • Seacontractors voelt zich als een vis in het water op De Kenniswerf

  Vlissingen

  De Kenniswerf in Vlissingen is volop in ontwikkeling. Het transformeert van een traditioneel, verouderd industrieterrein naar een modern werkgebied vol maritieme bedrijvigheid. Hanse Staalbouw bouwde er afgelopen jaar een bedrijfspand dat in gebruik is genomen door huurder Seacontractors, een maritieme rederij die internationaal actief is. Mede dankzij de nieuwe huisvesting krijgt de onderneming alle ruimte om te groeien.
  Bekijk artikel
 • Nieuwbouw met de focus op gezond en duurzaam

  Afferden

  Op 30 januari werd op de Kapelstraat 7a in Afferden het nieuwe Gezondheidscentrum Afferden geopend. Na iets meer dan een jaar bouwtijd biedt het nu plaats aan een diversiteit van zorgorganisaties die intensief samenwerken voor de patiënten.
  Bekijk artikel