Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 95

Juni 2023

Beste lezers,

Herbestemming, renovatie en transformatie: het zijn termen die in de praktijk vaak door elkaar worden gebruikt. Het gaat echter wel degelijk om wezenlijk andere processen. Bij herbestemming verandert alleen de functie van een gebouw, de uiterlijke verschijningsvorm verandert niet. Een renovatie daarentegen heeft als doel de fysieke staat van het gebouw te verbeteren middels allerlei aanpassingen. Bij een transformatie wordt de uiterlijke verschijningsvorm van een gebouw gewijzigd, bijvoorbeeld door de gevel te vernieuwen.

Mooi voorbeeld is de renovatie c.q. transformatie van de Van Essen Kazerne in Ede. De kazerne fungeerde in het verleden als artilleriekazerne. De voormalige barakken zijn inmiddels omgebouwd tot 16 koopwoningen en 24 sociale huurwoningen. Ook de volledige renovatie van Sporthal Drievliet in Ridderkerk uit de jaren 70  is het vermelden meer dan waard. Hier bleef alleen het casco van overeind voor een grondige verduurzaming van de Sporthal.

Uiteraard zijn er nog meer projecten waarover je kunt lezen in deze editie. Zoals het nieuwe distributiecentrum De Koumen in Hoensbroek, dat eind juli wordt opgeleverd. Naar verwachting krijgt het de BREEAM Excellent certificering, waarmee het een zeer duurzaam gebouw genoemd kan worden. En wat te denken van het ibis Styles hotel dat wordt gebouwd op het terrein van Rotterdam Ahoy. Het wordt een hotel van 12 verdiepingen met 250 kamers en daarnaast onder meer een restaurant, lobby, loungebar en fitnessruimte.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning

Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 95
Omvang 172 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Gemeentehuis Noardeast-Fryslân Dokkum weer toekomstbestendig

  Dokkum

  Zo’n twintig jaar nadat Bouwgroep Dijkstra Draisma het gemeentehuis in Dokkum realiseerde, was deze kundige partij ook verantwoordelijk voor de revitalisatie van hetzelfde pand. Projectleider Jelle Teun Terpstra vertelt over de werkzaamheden waardoor het gemeentehuis nu weer helemaal van deze tijd is.
  Bekijk artikel
 • Een interessante renovatie met een rijke geschiedenis

  Ede

  De Van Essen Kazerne in Ede fungeerde in het verleden als artilleriekazerne en heeft de status van rijksmonument. Woningcorporatie Woonstede en De Bunte Projecten kochten ieder een deel van het gebouw en bouwden de voormalige barakken om tot respectievelijk 16 koopwoningen en 24 sociale huurwoningen. De aanbesteding werd gewonnen door het lokale Bouwbedrijf Kreeft. Rémon Liefting: “We hebben vooraf de tijd genomen om de renovatie goed door te denken, daar hadden we tijdens de bouw veel profijt van.”
  Bekijk artikel
 • Nieuw warehouse voor Marel in Eindhoven zet wereldwijd de toon

  Eindhoven

  Deze maand vindt in Eindhoven de oplevering plaats van een nieuw warehouse voor Marel, een wereldwijd opererende producent van machines voor de voedselverwerkende industrie. Het betreft een volledig geautomatiseerd distributiecentrum met een bedrijfsvloer van bijna 14.000 m², kantoren en een mezzanine. Van daaruit zullen reserveonderdelen voor de machines naar alle vestigingen geleverd worden, reden voor Marel om te kiezen voor de locatie vlakbij Eindhoven Airport, met enkele wegtransporteurs als buurman.
  Bekijk artikel
 • Bouwtechnisch hoogstandje voor bouwer zwembad Zoetermeer

  Zoetermeer

  Het nieuwe zwembad dat Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV in het Van Tuyllpark in Zoetermeer aan het bouwen is, is bepaald geen standaard zwembad. Doordat architect Venhoeven CS, die onder meer ook het Olympisch zwembad in Parijs heeft ontworpen, gekozen heeft voor een Japanse stijl met veel hout en veel grote overstekken is het traject één aaneenschakeling van uitdagingen geworden, vertelt projectleider Arie Loef van Vaessen.
  Bekijk artikel
 • Logistiek ijskoud geregeld

  Borne

  IJsmakerij Van der Poel bouwt in Borne een nieuwe ijsfabriek. Vanaf ontwerp van het nieuwe bedrijfsgebouw tot de uitvoering legde het familiebedrijf in handen van FONS. uit Hengelo (Ov.) FONS (ja, met een punt) is opgericht in 2020. De organisatie is samengesteld uit bestaande bedrijven en bestaat uit ontwerpers voor bouw, interieur en tuin, daarnaast bouwkundig en installatieadviseurs en Revit moduleurs. Bouwtechnisch ontwerper Jurriën Harink: “Iedereen is specialist op z’n eigen gebied.”
  Bekijk artikel
 • Nieuwbouw ibis Styles hotel bij Rotterdam Ahoy weerstaat coronaperikelen

  Rotterdam

  Bouwbedrijf BOBgroep is druk bezig met de bouw van een ibis Styles hotel op het terrein van Rotterdam Ahoy in opdracht van Foruminvest. Het wordt een hotel van 12 verdiepingen met 250 kamers en daarnaast onder meer een restaurant, lobby, loungebar en fitnessruimte. De bouw past in de herontwikkeling Hart van Zuid, waarvan het Ahoy complex het middelpunt vormt.
  Bekijk artikel
 • Majestueus wonen in Prinsenpark

  Rotterdam

  Met z’n markante trapvorm, opvallende onderdoorloop en groene balustrades krijgt Rotterdam er medio 2024 wéér een eyecatcher bij: Prinsenpark. 82 luxe appartementen verdeeld over 8 verspringende woonlagen, voorzien van een grote privé-parkeergarage, gelegen in een stadspark dat dezelfde naam draagt. De realisatie een uítdaging noemen? Het is misschien een cliché, zegt projectleider Wim van den Dool van Gebroeders Blokland Ontwikkeling en Bouw uit Hardinxveld-Giessendam, maar: “Het dekt de lading wel.”
  Bekijk artikel
 • ‘Alleen het casco van de sporthal bleef overeind’

  Ridderkerk

  Wie de afgelopen weken langs de oude sporthal Drievliet in Ridderkerk had gelopen, had gezien dat er alleen nog maar een casco stond. De bij vele Ridderkerkers bekende sporthal, die nog dateert uit de jaren 70, ondergaat dit voorjaar een complete renovatie en wordt daarbij tevens verduurzaamd. Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV uit Raamsdonksveer, gespecialiseerd in multifunctionele sport- en onderwijsaccommodaties, werd door de gemeente Ridderkerk gevraagd deze opdracht aan te nemen.
  Bekijk artikel
 • Een opmerkelijke transformatie in hartje Rotterdam

  Rotterdam

  Aan de Kruiskade in hartje Rotterdam vond de afgelopen twee jaar de opmerkelijke metamorfose plaats van een winkelgebouw, Crystal House, tot een nieuw complex met winkels, horeca en een daktuin. The Lobby, zoals het vernieuwde pand nu heet, voorziet de binnenstad van Rotterdam van nieuwe allure. Directeur Henk van Waning van hoofdaannemer Van Waning Bouw BV is trots op wat er is neergezet.
  Bekijk artikel
 • Grensverleggend ontwerp architect verbindt mensen en innovatie

  Ede

  Het was niet de eerste keer dat architect Paul Hoppe in samenwerking met HatchTech iets bijzonders ontwierp. Een aantal jaar geleden ontwikkelden ze samen al een volledig glazen broederij vlak over de grens in Duitsland. Een op het traditionele idee van kassenbouw gebaseerde innovatieve broederij waar transparantie en contact met de buitenwereld centraal staan. Na dit pilotproject werd Hoppe opnieuw gevraagd door HatchTech, nu om het multifunctionele hoofdkantoor van HatchTech in de Food Valley in Ede van a tot z te begeleiden.
  Bekijk artikel
 • Zorg, onderwijs, kinderopvang en sport onder één dak

  Winsum

  Ontmoeten, verbinden en verrijken, daar draait het in De Tirrel in Winsum allemaal om. Het nieuwe multifunctionele gebouw biedt onderdak aan twee scholen, een verpleeghuis voor geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg, kinderopvang, sportvoorzieningen, welzijn en recreatieve activiteiten voor wijkbewoners en de inwoners van de gemeente Het Hogeland, waarvan Winsum deel uitmaakt.
  Bekijk artikel
 • Op weg naar het BREEAM Excellent predicaat

  Hoensbroek

  Het distributiecentrum De Koumen in Hoensbroek zal eind juli dit jaar worden opgeleverd. Willems Bouwbedrijf B.V. uit Venlo is als hoofdaannemer bij het project betrokken. Projectbegeleider Jan Ramakers vertelt namens het bedrijf meer over dit BREEAM Excellent project. Het nieuwe distributiecentrum verrijst op een bestaand bedrijventerrein in Hoensbroek. “Op de bouwlocatie stond voorheen een machinefabriek, die voorafgaand aan onze werkzaamheden is gesloopt. De opdrachtgever heeft de grond laten saneren, waarna wij in juli 2022 van start konden gaan.”
  Bekijk artikel
 • Duurzaamheid op het hoogste niveau

  Duiven

  HBE Circulaire Bouw BV en Brilliant Group zijn geen vreemden van elkaar. De bouw van het oude pand van Brilliant werd gerealiseerd door HBE Bouw. In de jaren die volgden, besloot men binnen HBE een tweede BV op te richten: HBE Circulaire Bouw BV. Deze BV zou zich meer gaan richten op duurzame, circulaire nieuwbouw. Toen HBE te horen kreeg dat Brilliant Group een nieuw BREEAM®-gecertificeerd pand wilde laten bouwen, besloot HBE Circulaire Bouw BV hier een voorstel voor te doen.
  Bekijk artikel
 • Bouwen van studentenhuisvesting op speciale locatie

  Amsterdam

  Gedreven door techniek realiseert Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V. uit Hoorn toonaangevende gebouwen. “De bouw van in totaal 480 studenteneenheden op de plaats van de vroegere cipierswoningen van de Bijlmerbajes in Amsterdam, valt wat ons betreft zeker in de categorie toonaangevende gebouwen”, vertelt planontwikkelaar Sander Mul.
  Bekijk artikel
 • Nieuw distributiecentrum helpt Wovar snelle groei te hervatten

  Groningen

  Op industrieterrein Westpoort in Groningen legt een team onder leiding van hoofdaannemer De Boer Staalbouw momenteel de laatste hand aan het nieuwe distributiecentrum van Wovar Een strak, maar liefst 8.000 m² groot gebouw waarmee het snel groeiende schroeven- en ijzerwarenbedrijf de komende jaren weer vooruit kan.
  Bekijk artikel