Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 98

Oktober 2023

Beste lezers,

In Nederland is het de gewoonte om vooral enkellaagse distributiecentra te bouwen. Je kunt je sterk afvragen waarom, want juist in een dichtbevolkt land als het onze lijkt het slim om goed na te denken over zo efficiënt mogelijk ruimtegebruik. Met reguliere woningbouw gaan we toch ook al de hoogte in? Waarom zouden we dat dan niet bij distributiecentra doen?

Er lijkt een en ander in beweging te komen, want de afgelopen tijd zijn meerdere tweelaagse distributiecentra herrezen. Onder meer invloed van het streven naar duurzaamheid, de huidige schaarste aan grond en de stijgende grondprijzen. En ongetwijfeld speelt de discussie over de dreigende ‘verdozing’ van het landschap ook een rol. Alle reden dus om te kijken hoe beschikbare kavels optimaal kunnen worden benut.

DSV is een van de voorlopers, de wereldwijde leverancier van transport- en logistieke diensten koos ervoor om in Venlo een meerlaags warehouse te bouwen. Ook vanuit praktische overwegingen: het kavel was simpelweg te klein voor de plannen die DSV had. Meerlaags bouwen was een oplossing. Het bracht het nodige uitzoekwerk met zich mee want veel is nog onduidelijk als het gaat om meerlaags bouwen. Het eindresultaat mag er echter zijn.

Uiteraard passeren in dit magazine ook nog andere projecten de revue. Zo verrijst in hartje Maastricht het nieuwe kantoor voor dsm-firmenich. Dit kantoor bestaat deels uit een volledig gerenoveerd historisch monument en deels uit nieuwbouw. Verder wordt in Amsterdam-Duivendrecht momenteel hard gewerkt aan de afwerking van ‘Mediavaert’, het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van DPG Media. Met ruim 44.000 m² is het gebouw bij de oplevering (januari 2024) één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen van Europa. En wat te denken van het nieuwe voetbalcomplex Nieuwegein, dat in opdracht van de gemeente Nieuwegein is gebouwd. Het opvallende brons-bruine gebouw van S.V. Parkhout heeft van binnen een strakke industriële look gekregen.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning

Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 98
Omvang 172 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • DPG Media krijgt met Mediavaert kantoor voor de toekomst

  Amsterdam

  Aan de Van der Madeweg in Amsterdam-Duivendrecht wordt momenteel hard gewerkt aan de afwerking van ‘Mediavaert’, het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van DPG Media. BESIX Nederland BV bouwde eerder al het Belgische hoofdkantoor van de persgroep in Antwerpen en ook nu is het bedrijf uit Dordrecht weer de hoofdaannemer.
  Bekijk artikel
 • Nieuwe Stadskantoor en gerenoveerde Raadhuis vormen nieuw stadsicoon voor gemeente Heerlen

  Heerlen

  Het Stadskantoor van de gemeente Heerlen voldeed niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Tegelijkertijd was ook het naastgelegen monumentale Raadhuis toe aan renovatie. De gemeente besloot om dit uitdagende, meerjarige project als een integraal geheel uit te besteden in de vorm van een DBMO contract, en wel aan Jongen (VolkerWessels). Vlak voor de bouwvak 2023 werd het project officieel afgerond.
  Bekijk artikel
 • Een sterk staaltje doorpakken

  Heerenveen

  Friezen staan erom bekend dat ze nuchter zijn, maar ook doorpakkers. Een bouwteam met louter Friese deelnemers is daarom in staat om in korte tijd tot aansprekende resultaten te komen. Dat bewees de bouw van het nieuwe pand voor A.P. van den Berg in Heerenveen.
  Bekijk artikel
 • Nieuw voetbalcomplex Nieuwegein reden voor een feestje

  Nieuwegein

  Van Baaren Aannemers uit Schoonhoven leverde recent het nieuwe voetbalcomplex Nieuwegein op, dat ze in opdracht van de gemeente Nieuwegein hebben gebouwd. Het opvallende brons-bruine gebouw van S.V. Parkhout heeft van binnen een strakke industriële look gekregen, vertelt projectleider Jeroen Baars. “Het is een mooi gebouw geworden waar je met gemak een mooi feestje kunt bouwen!”
  Bekijk artikel
 • Grote uitbreiding van Van der Valk Hotel Dordrecht nadert voltooiing

  Dordrecht

  Nee verkopen aan potentiële hotelgasten is voorlopig verleden tijd voor het Van der Valk Hotel in Dordrecht. Met de uitbreiding van het hotel groeit het aantal kamers in één klap van 135 naar ruim 200. Huisaannemer Van Omme & De Groot realiseert de nieuwe vleugel, een losstaand gebouw dat met het bestaande hotel is verbonden door een loopbrug. De oplevering staat gepland in november.
  Bekijk artikel
 • Bouwen aan de toekomst

  Sevenum

  Als er één specialist in de bedrijfshuisvesting is, dan is het Unibouw. Het bedrijf ontzorgt haar klanten in álle facetten van bedrijfshuisvesting: het realiseren en bouwen, maar ook het beheer en onderhoud van panden. Unibouw en DSV hebben al een behoorlijke geschiedenis opgebouwd. Het nieuwbouwpand van DSV in Venlo is maar liefst het zevende project waarbij de twee bedrijven samenwerken.
  Bekijk artikel
 • Een goed begin is het halve werk

  Prinsenbeek

  KBS De Griffioen was toe aan een nieuw schoolgebouw. Scholen bouwen is geen standaard klus en vereist een hoop inzicht en creativiteit. Maar in dit geval deed de opdrachtgever er nog een schepje bovenop: op de plek waar het nieuwe schoolgebouw moest komen, moesten de leerlingen in hun oude schoolgebouw naar school kunnen blijven gaan. Bouwbedrijf Boot is ervaren in de nieuwbouw van scholen en ging met deze klus aan de slag.
  Bekijk artikel
 • ‘Vernieuwen geeft energie!’

  Roden

  Toen de gemeente Roden besloot dat het tijd werd voor een nieuwe gemeentewerf en een nieuw grondstoffencentrum, hadden zij een partner nodig die goed met hen meedacht en de uitvoering op zich nam. Bouwbedrijf Dijkstra Draisma mocht, nadat zij hun plannen voor dit project hadden gepresenteerd aan de gemeente, deze taak op zich nemen. Vernieuwen geeft energie, is het motto van dit bedrijf. En dat komt in elk aspect van het project voor de gemeente Roden naar voren.
  Bekijk artikel
 • Oud en nieuw komen samen bij kantoor DSM

  Maastricht

  Op de plaats waar vroeger de oude ambachtsschool en een bioscoop waren gevestigd, verreist nu in hartje Maastricht het nieuwe kantoor voor dsm-firmenich. Het kantoor aan de Sint Maartenslaan 23 bestaat deels uit een volledig gerenoveerd historisch monument en deels uit nieuwbouw. In het eerste kwartaal van 2024 wordt dit bijzondere project opgeleverd.
  Bekijk artikel
 • ‘Dit is voor ons een belangrijke mijlpaal’

  Friesland West

  In 2005 richtte Martha Smit bouw- en aannemingsbedrijf Constructabouw op. Achttien jaar later is de bloeiende onderneming uit z’n jasje gegroeid op de bestaande locatie, een (huur)bedrijfspand in Heerenveen. Daarmee was het tijd voor de volgende stap: het bouwen van een eigen werkplaats c.q. kantoor. “Het kunstje is niet nieuw maar het is wel verfrissend om zelf weer eens te ervaren hoe het is om aan de kant van de opdrachtgever te staan.”
  Bekijk artikel
 • ‘Die rode lijn geeft het gebouw extra cachet’

  Heinenoord

  Een uiterst duurzaam en op de toekomstgericht logistiek gebouw met een subtiele maar opvallende rode lijn in het front. In opdracht van Necron ontwikkelde Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello dit opvallende bedrijfsgebouw op de Sikkel 17 in Heinenoord.
  Bekijk artikel
 • We Enable Climbers groeit tot grote hoogte

  Breda

  We Enable Climbers is in de Benelux dé specialist in klimmateriaal voor professionals op hoogte, sportklimmers, alpinisten en outdoor bedrijven. De ambitieuze onderneming begon in 2006 in Breda maar vanwege de gestage groei volgde in 2015 een verhuizing naar Oosterhout. Inmiddels is We Enable Climbers wederom uit haar jasje gegroeid en gaan ze terug naar hun roots: er wordt momenteel druk gebouwd aan hun nieuwe, aanzienlijk grotere, thuisbasis in Breda.
  Bekijk artikel
 • Ambachtelijke stijl en moderne bouwwijze voor nieuw bedrijfsverzamelgebouw

  Nijmegen

  Eind november 2022 kreeg Smedts Bedrijfshallen de opdracht voor de nieuwbouw van Bedrijfsverzamelgebouw De Griftdijk in Nijmegen. Eigenaar Bram Smedts vertelt meer over dit grote project, dat de organisatie van het bouwrijp maken van de grond tot de complete realisatie verzorgde.
  Bekijk artikel