Ontvang deze editie per post

Een gratis voorbeeldmagazine naar keuze ontvangen? Vul onderstaand formulier in en wij zorgen dat u z.s.m. een door u gekozen exemplaar zult ontvangen.
Hidden

Editie 99

November 2023

Beste lezers,

Bij veel bouwprojecten heeft groen een onderschikte rol. De inrichting van specifiek het buitenterrein is iets dat überhaupt pas in een laat stadium aan de orde komt. En als er al in een vroeg stadium aandacht is voor het creëren van groen, dan wordt het groen helaas snel wegbezuinigd als er sprake is van financiële tegenvallers.

Langzaam maar zeker lijkt daar echter verandering in te komen. Het is niet te ontkennen dat natuurinclusief bouwen in opkomst is. Niet in het minst omdat het bij natuurinclusief bouwen niet alleen gaat om het realiseren van een leefomgeving waar mensen én dieren op een fijne manier samen kunnen leven. Ja, je investeert in groen maar dit levert meer op dan je denkt. Natuurinclusief bouwen gaat namelijk verder dan alleen het maken van verblijfplaatsen voor dieren en het aanleggen van geveltuinen. Deze manier van ontwerpen en bouwen heeft niet alleen een positief effect op de biodiversiteit maar ook op belangrijke problemen waar men in de bouw mee worstelt, zoals hittestress en wateroverlast.

Sommige aannemers met lef en visie nemen het voortouw en geven hierin het goede voorbeeld, vanuit de overtuiging dat natuurinclusief bouwen de toekomst is. Logistieke bestemming Ara Almelo, dat momenteel herrijst op XL Businesspark Twente te Almelo, is daar een mooi voorbeeld van. Het laat zien wat er allemaal mogelijk is als je maar durft. Ara Almelo is sowieso in meerdere opzichten een uniek project. Het pand wordt omgeven door een enorm natuurscherm van circa vijftien meter hoog en één kilometer lang waardoor het opgaat in de omgeving.

Veel leesplezier toegewenst!

Cock Penning

Vakblad Industriebouw


Details & binnenwerk magazine

Aanleiding Editie 99
Omvang 182 pagina's
Papier omslag300 grams Sat MC
Papier binnenwerk 115 grams Mat MC
Afwerking Mat gelamineerd (Full colour)
Lees dit magazine

Download dit magazine

Uitgelichte artikelen

 • Samenwerken aan nieuwbouw voor geavanceerde procestechniek

  Deurne

  Voor haar continue groei had werkbladenfabrikant Jetstone uit Deurne behoefte aan een snelle uitbreiding van de huidige productiecapaciteit op een nieuwe locatie aan de As in Deurne. Hiervoor benaderde het bedrijf Peters Bouw en Onderhoud.
  Bekijk artikel
 • Tecnotion krijgt een mooi en duurzaam bedrijfspand

  Almelo

  Op het XL Businesspark Twente is Lowik Bouw druk bezig met de bouw van een modern en duurzaam nieuw bedrijfspand voor Tecnotion BV. Bij de realisatie van de productiehal, het warehouse en de kantoorvleugel wordt volgens uitvoerder Erik Kok veel aandacht besteed aan esthetische en duurzame aspecten.
  Bekijk artikel
 • Comfort en kwaliteit voeren de boventoon in Manege de Wolfshoeve

  Huijbergen

  Een manege bouwen is normaliter niet heel ingewikkeld. Dat geldt niet voor De Wolfshoeve in het Brabantse Huijbergen. De vele bijzondere details, verschillende materialen en aansluitingen maken deze manege, de eerste in Nederland met een verdieping, tot een constructief complex en boeiend werk voor Bouwbedrijf Schrijver.
  Bekijk artikel
 • Ruim baan voor de groenste staalbouwer van Nederland

  Hilvarenbeek

  Toen Toon Reijrink in 1967 vanuit zijn schuurtje in Haghorst tractoren ging repareren en stalinrichtingen ging bouwen kon hij niet vermoeden dat zijn onderneming uit zou groeien tot de groenste staalbouwer van Nederland. Recent werd langs de A58 bij Tilburg de derde vestiging van het familiebedrijf geopend. Met de neven Willem en Frank Reijrink, die samen met commercieel directeur Eric van Dooren de huidige directie vormen, zoomen we in op de onderscheidende kwaliteiten en strategische keuzes van Reijrink Staalconstructie BV.
  Bekijk artikel
 • Warehouse aan de Waalhaven

  Rotterdam

  In de Rotterdamse Waalhaven legt hoofdaannemer Hanse samen met onder meer opdrachtgever Metaal Transport de laatste hand aan de bouw van het nieuwe warehouse van deze logistieke metaalspecialist. Een strak, uit de kluiten gewassen geheel dat bestaat uit vijf compartimenten en een apart kantoor.
  Bekijk artikel
 • 'Natuurinclusief bouwen is de toekomst’

  Almelo

  In september 2022 is Heembouw op XL Businesspark Twente te Almelo gestart met de bouw van logistieke bestemming Ara Almelo. Dit is een ontwikkeling van Stellar Development CV, een samenwerking tussen Heembouw en Stellar Development BV. Ara Almelo is in meerdere opzichten een uniek project.
  Bekijk artikel
 • Het bouwen van de toekomst

  Leiden

  De Raad Bouw bouwt niet alleen, maar ontwikkelt ook. In overeenstemming met de gemeente Leiden ontwikkelde De Raad een plan voor een mooi en duurzaam nieuwbouwproject. Inmiddels is De Ananas een fantastische plek in het bruisende Leiden waar wonen, werken en ontspannen samenkomen.
  Bekijk artikel
 • Renovatie en nieuwbouw stadhuis in Hoorn

  Hoorn

  Voor de renovatie en nieuwbouw van het stadhuis in Hoorn, werd na inschrijving op de Europese aanbesteding een bouwteam samengesteld. Naast Bouwgroep Dijkstra Draisma namen ook Lomans Groep en BRT Architecten hierin zitting.
  Bekijk artikel
 • Zwempret gaat gewoon door tijdens grootschalige revitalisatie

  Hoensbroek

  Zwembad Hoensbroek heeft een grootschalige opknapbeurt ondergaan. Het uit de jaren 60 daterende pand is verduurzaamd tot BENG-niveau en heeft dankzij een nieuwe buitenschil en tegelwerk een moderne en frisse uitstraling gekregen.
  Bekijk artikel
 • Nieuwbouw bedrijfspand INHUIS Plaza nadert voltooiing

  Heinenoord

  Pal langs de N217 op industrieterrein Reedijk te Heinenoord wordt hard gewerkt aan de realisatie van een fonkelnieuw en duurzaam bedrijfspand met kantoorruimte. Van der Wel Bouw uit Barendrecht is in opdracht van Progam Vastgoedontwikkeling BV bezig met de bouw van het pand. Eind oktober 2023 wordt het project opgeleverd, waarna huurder INHUIS Plaza zijn intrek kan nemen in het bedrijfspand.
  Bekijk artikel
 • Bedrijfspand EuroSort door uitbreiding verdubbeld in omvang

  ’s-Graveland

  De hoofdvestiging van EuroSort en DistriSort in ‘s-Graveland is flink uitgebreid. Het bedrijf, dat sorteersystemen voor allerlei sectoren in de retail en e-commerce ontwikkelt en produceert, groeide in korte tijd uit haar jasje. In de aanbouw van ruim 6.000 m² is ruimte voor productie en opslag. Ook is er een inpandig parkeerdek voor 80 auto’s in gesitueerd. Hoofdaannemer van het project is R.A. Van Leeuwen Bouwbedrijf BV (hierna R.A. van Leeuwen) uit Alphen aan den Rijn.
  Bekijk artikel
 • Het dak is eraf bij Alexandrium Shopping Center

  Rotterdam

  Meer daglicht en meer verblijfswaarde, dat zijn de kernwoorden waar de grootschalige verbouwing van Alexandrium Shopping Center om draait. Om dat te realiseren ging ‘het dak eraf’ en is er meer hoogte en glas voor teruggekomen. Bezoekers konden ongestoord doorwinkelen, terwijl aannemer AKOR Rijssen en installateur ULC boven hun hoofden, op een tijdelijk werkplatform, de werkzaamheden uitvoerden.
  Bekijk artikel
 • Representatief kantoorpand aan het Stationspark in Goes

  Goes

  Op een fraaie zichtlocatie aan het Stationspark in Goes betrekt accountants- en adviesbureau Visser en Visser een gloednieuw onderkomen. Visser en Visser huurt er de helft van een kantoorpand dat in opdracht van Pebbles Onroerend Goed BV is gerealiseerd door Aannemingsbedrijf Fraanje BV. Salomon van Belzen is werkvoorbereider bij het in ’s-Heer Arendskerke gevestigde bouwbedrijf. Hij vertelt over het project.
  Bekijk artikel
 • Transformatie Fonteinkerk met respect voor oude elementen

  Voorburg

  De transformatie van de Fonteinkerk in Voorburg tot een appartementengebouw was voor bouwgroep Horsman & Co een uitdagende opdracht, maar tegelijk ook een echt prestigeproject. Commercieel directeur John Moors legt uit hoe het plan tot stand kwam en hoe de uitvoering verliep. “De ontwikkelingscombinatie Wibaut Projectontwikkeling & AIVM had oorspronkelijk het plan om appartementen in én naast de kerk te realiseren.”
  Bekijk artikel
 • Een nieuw begin

  Ulft

  In januari 2020 verwoestte een brand in één klap de huisvesting van Virupa, een bedrijf gespecialiseerd in slimme sign- en winkelpresentatieoplossingen. Ze konden hun werkzaamheden voortzetten op een tijdelijke locatie in Aalten en nu is het tijd voor een nieuw begin. Inmiddels wordt onder leiding van Klomps Bouwbedrijf namelijk hard gewerkt aan een splinternieuw bedrijfspand in Ulft.
  Bekijk artikel
 • Nieuwe Sporthal de Drait verbindt verleden en toekomst

  Drachten

  Bewoners van de Friese gemeente Smallingerland en omstreken kunnen sinds begin september 2023 hun hart ophalen in de – op het eerste gezicht – spiksplinternieuwe Sporthal de Drait in Drachten. Het project werd ontworpen en gerealiseerd onder leiding van Wind Design + Build, een contract- en bouwmanagementbureau gespecialiseerd in de sport- en onderwijssector.
  Bekijk artikel
 • Voormalige kazerne getransformeerd in Kindcentrum De Willemspoort

  Tilburg

  Het was een uitdaging die Carlo van Iersel van Aannemersbedrijf J.A. van Gisbergen B.V. uit Hooge Mierde graag aanging: een voormalige kazerne omtoveren in een modern en duurzaam schoolgebouw, en dat inbedden in de omgeving.
  Bekijk artikel